Når marginene teller

For noen måneder siden fikk jeg en forespørsel fra DNA Fit om å gjennomføre en DNA test for å se på hvordan jeg kunne optimalisere trening og kosthold basert på min genetikk. Siden daværende trener og jeg allerede hadde snakket om en slik test ved flere anledninger, takket jeg ja. Alt for å hente ut det lille ekstra i treningsarbeidet.

Resultatene som kom tilbake var interessante, men ikke veldig overraskende. Jeg har vært idrettsutøver så lenge jeg kan huske, bodd for meg selv siden jeg var 16 og kjenner kroppen min veldig godt. Jeg vet hva den liker, tåler og responderer på. Likevel – jeg fikk også informasjon som har ført til direkte endringer i hvordan jeg tenker rundt egen trening og kosthold.

 

Dårlig kombo

Å få vite at jeg rent genetisk har høy risiko for skade og stort behov for restitusjon har helt klart gjort noe med måten vi tilnærmer oss treningen og kostholdet mitt. Det er rett og slett en dårlig kombinasjon som må tas hensyn til. Jeg har derfor blitt mye flinkere til å prioritere hvile som en viktig del av treningen, og til å ta ekstra hensyn til hva jeg putter i meg – og når.

 

and_0472-1-copy
Jeg fikk god hjelp fra en som kjenner testen godt til å tolke resultatet og komme med løsninger som ville optimalisere min treningshverdag.

 

Rent praktisk har dette gitt seg utslag i at det nå ligger mer massasje og powernapping i treningsplanen. Dessuten er vi nøyere med å beregne når de harde øktene skal foregå (det må være lang nok «hvile» mellom) og jeg kjører ikke lenger lange økter uten næring. Da blir risikoen for skade for stor – og restitusjonsarbeidet vanskeliggjøres.

Kjenner jeg snev av sykdom så dropper jeg trening. Og om familien snufser, så dropper jeg trening eller reduserer intensiteten. Alt for å hindre sykdom. Og så gjør vi det vi kan for å hjelpe restitusjonen i gang. Protein direkte etter trening, ekstra påfyll av Omega 3 og vitamin D (Smartfish er jo genialt for meg) og frukt og grønnsaker mange ganger om dagen.

 

img_7819
Testen ga meg beskjed om at jeg har et økt behov for Omega 3 og vitamin D. Kanskje ikke så rart at pilene har pekt oppover etter at Smartfish kom med på laget for et par år siden?

 

Ingen quick-fix

Om du tror at gentesting er en kjapp løsning som spytter ut et fiks ferdig opplegg som passer deg, må du tro om igjen. Men – testen kan gi deg en indikasjon på hva du bør bruke tiden din på, hva du må ta hensyn til og hvordan du kan legge opp trening og kosthold mer optimalt for deg.

Vil du kjøre langdistanse triatlon og får beskjed om at du har en genetisk fordeling på 80 % styrke og 20 % utholdenhet, så betyr ikke det at du ikke kan bli en god utholdenhetsutøver. Men det gir viktig informasjon om hvordan du bør trene for å få mest mulig ut av øktene dine. Selv er jeg nesten 50/50 mellom utholdenhet og styrke.

 

IMG_2969
En enkel spyttprøve er alt som skal til.

 

Slik funker det

Testen gjennomføres ved at du tar en enkel spyttprøve og sender den til et laboratorium i England. Der blir prøvene analysert før du får rapportene dine lastet opp til din nettbruker et par uker senere. Testen sjekker deg kun for gener knyttet til trening og kosthold. Her får du ingen informasjon om sykdommer/helse – bare så det er sagt.

Når resultatet er klart får du en 25 siders rapport med utfyllende informasjon tilbake. Og enten du er ung voksen eller godt voksen, så mener jeg at hver enkelt som tar testen må sette seg godt inn i resultatene og hvordan de skal tolkes og brukes.

DNAfit gir deg et svar på hva slags kosthold du bør ha, hva du bør spise mer eller mindre av, restitusjonsbehov, risiko for treningsskader og om du er mest disponert for styrke- eller utholdenhetstrening, for å nevne noe. Du får også vite din toleranse for gluten, laktose, alkohol og koffein.

Coltings mat
Ifølge DNAfit bør jeg spise lavkarbo med høyt inntak av frukt og grønnsaker for å få nok antioksidanter og andre godsaker som bidrar til å redusere skaderisikoen og restitusjonstiden min.

Ingen fasit

Som partner i DNAfit, Viktor Havik, sa til Aftenposten:

– DNAfit konsentrerer seg om nøkkeltemaer innen trening og kosthold. Målet er å gi retningslinjer basert på din genetikk. Det viktige er å innse at det kunne vært flere versjoner av deg. Du kan være slank eller tykk, avhengig av livsstil. Men genene dine er de samme uansett. Hvis de to versjonene av deg hadde tatt testen, ville de fått samme svar, men de kunne ikke gå på samme treningsprogram.

For meg er det uansett viktig å tenke på resultatet fra testen som et hjelpemiddel. En form for optimalisering, uten at det er noen klar fasit.

Aldersgrense 16 år

For å ta en DNAfit test må man være minimum 16 år. Det synes jeg er en god ting, og jeg håper foreldre vil respektere dette. Som mor ser jeg jo helst at sønnen min skal finne en idrett han trives med og har glede av, uten at det må en gentest til for å bestemme det. Jeg håper virkelig ikke vi har kommet dit at foreldre vil genteste barna sine for å pense dem inn på én type idrett fra en tidlig alder.

Rabattkode

Vil du vite mer om DNAfit? Sjekk ut nettsiden deres. Ønsker du å ta testen selv? Bruk koden FULLFART ved bestilling og du får 500 kroner i rabatt.

 

img_0313
Med nok hvile, riktig kosthold og smartere trening har jeg overskudd og tåler treningen godt. Nå skal bare skuldra bli 100 % – så er jeg klar for sesongstart!

 

Fullfart Lingsom

Full fart på alle fronter.

4 kommentarer om “Når marginene teller

 1. «– Ja, jeg har vært mindre syk og skadet (…)» (Fra aftenposten).
  Hvordan kan du konkludere med dette når det er «noen måneder siden(..)» du fikk en forespørsel om å ta testen? Er ikke dette rimelig kort tid for å konkludere med at dette er noe å bruke 3000,- (3500,-) på?
  Og trengte du en test for å vite hvor mye hvile du trenger og hva du skal spise når du har vært aktivt utøver siden du var 16 år?

  Ser heller ingen informasjon om at dette er reklame…

  1. Hei Eirik. Så er heller ikke dette reklame fra min side. Jeg ble oppringt av Aftenposten fordi jeg har tatt testen og de ønsket en case – som også har lang treningserfaring, PT utdannelse fra NIH og flere års erfaring som trener.

   Sitatet i Aftenposten om at jeg har vært mindre syk og skadet ble tatt litt ut av sammenheng i teksten i artikkelen. Jeg har vært mindre syk og skadet siden jeg begynte å ta hensyn til den treningen og det kostholdet som min kropp tåler best. Dette arbeidet startet for en god stund siden. Som det står i Aftenposten så skulle jeg ønske at jeg hadde tatt testen tidligere så jeg slapp «prøve og feile» tiden på rundt fem år.

   Jeg tok testen for seks måneder siden. Og det har klart hjulpet meg å få vite at jeg har høy skaderisiko og lang restitusjonstid. Det har gjort at jeg tar mye mer hensyn til dette i treningsarbeidet mitt. Skulle virkelig ønsket at jeg visste alt dette da jeg var 16 år. Men jeg er glad for at andre får muligheten til å optimalisere sin treningshverdag.

   Kari

 2. Hei,

  Interessant lesning, men jeg vet ikke om jeg blir veldig mye klokere: Betydning av restitusjon mellom harde treningsøkter for å unngå å pådra seg skader samt nødvendigheten av antioksidanter, frukt og grønnsaker, er vel knapt revolusjonerende.

  Og videre: Du skriver f.eks at at du fikk en 50/50 fordeling på styrke/utholdenhet. Er ikke dette i seg selv et paradoks, i kraft av at du er på toppnivå i langdistanse-tri, som til de grader favoriserer utholdenhet/aerob kapasitet mer enn maks styrke?

  Så hvis man ser bort fra «toleranse for kaffe og gluten» (som vel er rimelig kontroversielt å bryte ned på individnivå): Hva kan denne testen egentlig brukes til? Og hvorfor bør jeg bruke 3 500 spenn på den?:)

  1. Hei
   En utholdenhetsutøver kan få utslag som 80 % styrke og 20 % utholdenhet. Og motsatt, en styrkeløfter kan få resultater som sier 80 % utholdenhet. Hva denne fordelingen sier noe om er hvilken type trening du vil respondere på og hvordan du bør legge opp treningen din ut fra dette. Det betyr ikke at du bør utelukke idretter. Dette er ingen utvelgelsestest.

   Jeg har vært en god sprinter i svømming (jeg responderer godt på powerbasert trening som korte, harde intervaller). Og jeg gjør det godt i langdistanse (og kortdistanse) triatlon, og responderer ekstremt godt på lange intervaller godt under terskel. Derav er det ikke vanskelig å skjønne at jeg får en fordeling på 50/50. Power-based training handler ikke om maks styrke, eller nødvendigvis styrketrening for den saks skyld. Det kan like gjerne være korte, høyintensive intervaller langt over terskel.

   Det er vel ikke kontroversielt å bryte ned toleranse for gluten og kaffe og laktose og alkohol på individnivå. Dette vet vi jo at folk reagerer svært forskjellig på, og årsaken er jo at vi har ulikt DNA. Vi reagerer ulikt på disse virkestoffene. Noen merker jo ikke effekt av koffein overhodet. Andre blir syke av en kopp kaffe.

   Testen brukes til å finne ut hvordan et individ bør legge opp sin trening og sitt kosthold for å få best mulig resultat. Om det er viktig nok å bruke 3500 kroner på, får jo være opp til hver enkelt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s