Kle deg for vinterløping

Hva du tar på deg under vinterens løpeturer kan få mye å si for hvordan opplevelsen blir.

Det er ikke godt å fryse på tur, men det er heller ikke behagelig å kjenne svetten sile. Det skal helst være sånn akkurat passe!

En god regel er å kle deg for litt varmere vær enn det faktisk er. Du må tåle å fryse litt i starten. Det er også smart å ha mulighet til å ta av og på seg enkelte plagg, slik som hansker, en vest eller kanskje en ekstra buff. Plagg med lommer til å ha dette i er lurt. Og husk – anklene skal aldri være bare!

Hvor fort du skal løpe har jo også litt å si. Jeg kler meg lettere for lange tempoturer enn for ukas rolige langtur.

IMG_7243-0

Null eller kaldere

I kuldegrader gjelder det å ha et godt underlag. Velg en god sports-bh (om du er jente), gjerne en i ull.

Deretter har jeg på en tynn langermet genser i ull eller polyester. Denne fra Salming er en av mine favoritter til formålet.

Gode vintertights er et must i minusgrader. Både 2XU og Trimtex har gode alternativer som jeg har løpt med helt ned i minus 30 grader. Velg gjerne en modell med reflektive detaljer!

Husk lange sokker som holder legger og ankler varme. Gjerne i ull.

På de skikkelig kalde dagene tar jeg en litt tykkere løpejakke utenpå, men er det bare rett under null er det en lett løpejakke eller en vindtett vest som gjelder for min del. Jeg svetter mye og vil helst ikke bli for varm heller.

Så gjelder det å beskytte utsatte deler som hender, hals og hode med gode plagg.
Gode løpehansker er et must og jeg løper alltid med enten en buff eller et pannebånd på hodet. Ofte blir det en buff rundt halsen også. Skikkelig kaldt vær krever forresten lue mener jeg.

Et godt råd er å alltid bruke solbriller når været er kaldt. Brillene beskytter ikke bare øynene mot sollyset og refleksjoner fra snøen. De beskytter også mot kulde og vind. Jeg har et par som skifter farge fra helt lyse til ganske mørke, avhengig av hvor mye dagslys det er ute.

Eksempel:

Under Jessheim Vintermaraton 6. november var det tre minusgrader og mye vind. Det føltes som minus ti grader – minst! Lett snøvær var det også. Da ble bekledningen som følger:

  • Kompresjonsshorts under med kompresjonstights over (begge fra 2XU)
  • Lange ullsokker
  • Sports-BH og langermet trøye i ull
  • Vindjakke med lommer
  • To buffer, en i ull (innerst) og en vanlig buff utenpå.
  • Termopannebånd på hodet
  • Varme hansker

Kari Løper JEssheim vintermaratonOver null grader

En tricky oppgave spør du meg. Her gjelder det å tåle den frysingen i starten. Så fort du er kommet i gang vil kroppen produsere mye varme selv. Jeg har en lei tendens til å kle på meg for mye under slike forhold.

KAri løper NOrseman
Lange tights, lange kompresjonssokker, supertrøye, buff og pannebånd – og hanskene i hånda. Typisk antrekk for et par varmegrader.

Ofte tåler jeg å løpe med vanlige løpetights og bare en langermet overdel med hansker og pannebånd til på slike dager. Det hjelper også å ha et lite utvalg av ulike løpejakker eller vester! Velg en løsning som gjør det mulig å kle av eller på seg underveis. Gode løsninger for lommer og et pustende materiale er avgjørende mener jeg.

Husk å beskytte ankler og legger mot kulda – uansett.

Et par gode hansker kan veie opp for mindre klær på kroppen, er min erfaring. Holder jeg hender og føtter varme, da tåler jeg mye av kulde på bein og armer. Jeg velger meg gjerne tynne, men vindtette hansker til oppgaven. Disse fra SealSkinz reddet meg under Norseman.

Team smartfish fuji Norseman
Løse ermer og skikkelig gode hansker holdt meg varm helt til toppen under årets Norseman.
Fullfart Lingsom

Full fart på alle fronter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s