Utstyr til svømmetrening

Triatleter er utstyrsjunkier. Noen ganger tror jeg nesten at folk velger denne idretten fordi det gir dem anledningen til å boltre seg i utstyr. Og – har du lyst, har du absolutt lov. Bare vit at det finnes strengt nødvendig utstyr, greit å ha utstyr og bare for moro utstyr!

img_2930
Det blir fort fullt på kanten om alle skal ha med dette på hver økt. Jeg har som regel med zoomers, paddles og oppvarmingsstrikk.

 

Selv visste jeg ikke hvor mye utstyr som fantes for svømmetrening før jeg begynte å trene triatleter. Det går sjelden en PT-time uten at jeg får spørsmål om hvilket utstyr som bare MÅ skaffes. Og akkurat når det kommer til bassenget er jeg av typen LESS IS MORE!

Dette er det utstyret du bør vurdere å skaffe til samlingen din, om du ikke har skuffene fulle allerede da.

Paddles

Fantastisk hjelpemiddel til å øke styrken i overkroppen og jobbe med teknikk. Min anbefaling er Finis Agility Paddle. Husk at du ikke skal overdrive bruken av paddles. 20-30 % av øktas totale antall meter er mer enn nok for de fleste. Og – husk at det med paddles går fortere enn uten. Ikke bruk dem før du har en god teknikk. Du kan fort maskere dårlig teknikk, og du kan pådra deg skader ved å belaste skuldrene for mye for tidlig.

Les mer om bruk av paddles her.

Paddles og pullbuoy
Noen av mine favoritter. Finis Agility Paddles, smart pullbuoy som funker som kickboard og en strikk til å holde beina i ro. God trening for armene (og beina)!

Svømmeføtter

Da mener jeg den korte varianten, bedre kjent som zoomers. Jeg foretrekker en myk type, og både Magnus og jeg har disse svømmeføttene fra DMC.

Også her er det viktig å huske på at du vil svømme fortere med svømmeføtter, uansett hvor dårlig teknikken din er. Mange kompenserer for dårlig flyteevne ved å bruke føtter, det er ingen god idé. Husk at å flyte godt er avgjørende for å kunne svømme effektivt og økonomisk. Pri én for enhver nybegynner!

Svømmeføtter er et glimrende hjelpemiddel hvis du bruker dem smart og riktig. Bruk dem gjerne på deler av drill-sett for å orke å gjennomføre nok linjedrills til å faktisk bli bedre. Bare husk å gjør de samme drillsene uten svømmeføtter også!

Bruk dem gjerne mot slutten av en lang treningsøkt for å spare skuldrene. Spesielt om du trener mye på langbane, eller er på treningsleir med langbanebasseng. Da kan svømmeføtter fort gi deg et par tusen meter ekstra, uten at skuldrene faller av.

Bruk dem gjerne i kombinasjon med paddles, da med en fot og en paddle sammen. På motsatt hånd og fot. Glimrende måte å trene rytme, koordinasjon og rotasjon på.

La gjerne barna svømme mye med føtter. Det gir dem god fart, sparer skuldrene deres og gir mye treningsglede. Magnus og jeg kappsvømmer, han med føtter og jeg uten.

Strikker

Jeg har en oppvarmingsstrikk som jeg bruker til å varme opp skuldre og rygg før svømmetrening. Enkle øvelser som sørger for at rotatorene er fit for fight og som hindrer vondt i skuldrene.

img_2758

I tillegg har jeg en ankelstrikk. Den er kjekk å ha, og du kan fint lage din egen av en gammel sykkelslange eller annet egnet materiale. Poenget er at du skal feste den stramt rundt anklene så du ikke får brukt beina i det hele tatt. Forresten også en glimrende øvelse (i kombinasjon med pullbuoy) om du har skadet beina på et eller annet vis. Jeg har svømt mine meter med ankelstrikk, pullbuoy og knekte bein/føtter…

Pullbuoy

Nok et leketøy du skal bruke med måte, men som er smart å ha og en stayer i treningsbaggen. Jeg liker disse fra Funkita/Funky Trunks. Gir deg oppdrift og fremmer god styrke i overkroppen. Vit hvorfor du bruker den! De som kjenner meg eller har vært med meg på leir vet at jeg er streng på når denne får lov til å komme ut i vannet. Jobb med flytingen først, så får du lov å bruke denne etterpå. Mener nå jeg.

Snorkel

Dette er ingen must-have. Men kjekt å ha, spesielt til teknikktrening der du vil jobbe med en spesifikk oppgave uten å stresse med pusting. Eller for nybegynneren som rett og slett ikke klarer å svømme fordi han er for opptatt med å få luft. Det finnes ulike versjoner på markedet. Jeg har både AMEO Powerbreather og Finis Snorkle. Skal ærlig innrømme at de brukes uhyre sjelden, men at Ameo sin versjon faktisk var med på et par open water økter i sommer med svært godt resultat.

img_2926

Badehette og svømmebriller

Det sier seg vel selv? Hvem vil vel ha klorhår eller røde øyne? Pakk håret inn i badehette (uansett hvor kort det er) og sørg for at du har et par gode briller å trene med. Jeg foretrekker Zoggs Fusion Air til innetrening og Zoggs Predator Flex til utetrening. Enkelt og greit. Husk forresten å ha middel mot antidugg i sekken!

Du savner kanskje et kickboard i samlingen min? Det orker jeg slett ikke drasse med meg. Skaff deg en pullbuoy som alternerer som plate, eller dropp den helt og holdent. De fleste svømmehaller har uansett slike til fri bruk for gjester.

Husk at Klubben.no har 30 % på alt  badetøy fra Funkita og Funky Trunks i disse dager. Sjekk det ut om du vil sette farge på svømmetreningen i vinter.

Lykke til med treningen!

img_2782

Fullfart Lingsom

Full fart på alle fronter.

2 kommentarer om “Utstyr til svømmetrening

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s