Superlett multisportklokke

Jeg har vært så heldig å ha Garmin som sponsor i ett år nå. De siste 12 månedene har jeg jobbet meg gjennom ulike pulsklokker og jeg tror absolutt at jeg er rett person å spørre hvis du lurer på hvilken klokke som passer til ditt bruk. I hvert fall hvis du er ute etter en modell fra Garmin.

Hvilken pulsklokke som passer deg kommer an på hva slags trening og konkurranser du driver med. Er du triatlet på utkikk etter en lett klokke du kan trene og konkurrere med? Da er dette klokka for deg:

Garmin Forerunner 735XT

Skal du ha en ny klokke vil jeg absolutt anbefale Garmin Forerunner 735XT. Den er det nyeste (og absolutt minste) tilskuddet i samlingen min, men det er den jeg har brukt siden jeg fikk den for en drøy måned siden. Der 920XT er noe klumpete og Fenix 3 er tung, ja der er denne klokka liten, nett og veldig lett.

garmin-735

Den veier kun 41 gram på min vekt, og gjør så lite ut av seg på armen at til og med jeg kan sove med den om natten. Noe som jo er kjekt siden den måler pulsen på håndleddet og gir meg full oversikt over hva hjertet holder på med døgnet rundt.

At noe så lite kan funke så bra, ja det hadde jeg ikke særlig tro på. Da jeg pakket den opp første gang måtte jeg le litt. Denne plastdingsen kommer aldri til å holde, tenkte jeg.

Men klokka er minst like god som de andre multisportklokkene fra Garmin, den er bare innmari liten og lett i tillegg. Så for jenter som synes de andre klokkene blir for store – denne er midt i blinken!

Det tok et par økter å venne seg til at knappene var annerledes og at den er så liten – men det tok ikke lang tid før jeg var solgt. Klokka kommer forresten i denne mintgrønne varianten med mørkeblå detaljer, og en helt svart versjon.

image

Måler puls på håndleddet

Puls på håndleddet gjør at jeg får pulsmåling selv om jeg skulle finne på å glemme pulsbeltet mitt. Noe jeg gjør til stadighet. Personlig liker jeg best å bruke pulsbeltet likevel, spesielt på løping og sykling. Styrke, mobilitet, yoga og andre økter – da klarer jeg meg fint med målingen på håndleddet. Til informasjon så funker det bra å løpe eller sykle uten pulsbelte også, men jeg opplever at målingene er mer pålitelige under aktivitet med mye bevegelse hvis jeg har pulsbeltet på.

Bruker du tri- eller swimbeltet når du svømmer, får du også pulsmålinger på svømmeøktene dine. Pulsmåling på håndleddet fungerer med andre ord ikke i vann.

Klokka har alt du trenger av funksjoner. Den passer på rekordene dine til lands og til vanns og gir deg avansert svømme-, sykle- og løpsdynamikk. Den beregner løpstid og gir deg kondisjonsberegning og terskelfart (for å nevne noe). Den måler watt og anslår FTP (om du har wattmåler) og gir lassevis med data om du liker å samle på den slags. Den er lett å koble til Garmin Connect og laster raskt opp data via bluetooth eller wifi.

Kortere batteritid

Forskjellen fra 920 og Fenix 3 er at batteritiden er kortere. Kjører du fulldistanse triatlon og holder på i mer enn 14 timer, da vil du ha en utfordring med denne klokka. Da er nok 920 eller Fenix 3 bedre for deg – med batteritid opptil 19 timer. Men kjører du sprint, olympisk eller halvdistanse så hadde jeg ikke vært i tvil om hvilken klokke jeg ville valgt.

Til vanlig bruk, med trening et par timer daglig + døgnmåling – da lader jeg klokka hvert tredje eller fjerde døgn, avhengig av hvor lange økter jeg har. Nå er det off season, så det har ikke vært behov for å lade den så ofte 🙂

En annen forskjell fra 920 og Fenix 3 er at 735XT ikke har barometrisk høydemåler. Det har ikke så mye å si for meg, for jeg er ikke veldig opptatt av at jeg får med meg absolutt alle høydemeterne når jeg er på tur (klokka har fortsatt høydemåler via GPS). Dessuten – jeg har testet klokka i løyper hvor jeg har brukt både 920 og Fenix 3 – og det er ikke store forskjellene jeg får. Noe som betyr at den er mer enn god nok til mitt bruk. Men er du fjellgeit på jakt etter høydemeter, da kan det hende du bør velge Fenix 3, den har jo en haug med funksjoner for den type aktiviteter i tillegg.

Strava Suffer Score

Nå er ikke jeg på Strava, men om du er det så var Forerunner 735XT den første Garmin-klokken som var kompatibel med Strava-segmenter i sanntid. For hver økt jeg har gjort, så får jeg dessuten opp en beskjed om hvilken Strava Suffer Score jeg har fått. Du kan også motta varsler om start og slutt på segmenter, vise rangeringer på ledertavlen og se hvordan den nåværende innsatsen din ligger an sammenlignet dine personlige rekorder.

Ingen quick release

Denne sesongen har jeg brukt min 920XT i de fleste konkurranser (unntatt NM sprint i Haugesund hvor jeg brukte 735XT). Grunnen til det er at den har vært lettere enn Fenix 3, men også fordi jeg liker å bruke quick release muligheten som finnes med 920’en. Denne finnes nemlig ikke på 735XT.

Quick release gjør at jeg har klokka festet på styret på sykkeldelen av triatlon, fremfor på hånda mi. Da har jeg full oversikt uten at jeg må ha enda en dings på styret (les sykkelcomputer) i triatlonkonkurranser. Så klikker jeg den bare på hånda igjen når jeg skal ut på løp. På trening har jeg klokka på hånda og Edge 1000 på styret.

Med 735XT har du klokka på hånda hele tiden, og kjører eventuelt med computer på styret om du har ønske eller behov for det.

920XT, 735XT eller Fenix 3?

Det er smak og behag, spør du meg. Men jeg vil driste meg til å si at 735XT dekker alle funksjoner som er på 920XT og mer til. Så valget står vel egentlig mellom 735XT og Fenix 3.

For dere med smale håndledd vil en Fenix klokke fort bli massiv. Og siden 735XT har alle funksjonene en triatlet trenger, vil jeg i utgangspunktet anbefale den til alle som vil ha en ny multisportklokke.

Tåler du en større klokke på håndleddet og vil ha en innmari fin en som funker til hverdags og til trening, da anbefaler jeg Fenix 3 Sapphire (eller Fenix 3). Det er en superfin klokke, men med sine 83 gram så er den litt for tung til at jeg bruker den under konkurranser. Klokka er imidlertid så lekker at den går like fint til kjole, eller dress, som til trisuit.

Konkurrerer du mye, vil jeg si at valget er enkelt: Garmin Forerunner 735XT vinner klart.

Vil du lese en utførlig test på engelsk, så har DC Rainmaker skrevet en lang rapport.

image
Fra venstre: Garmin 735XT, Garmin 235, Garmin 920XT, Garmin Fenix 3 Sapphire. 735XT er klart minst av disse.
Fullfart Lingsom

Full fart på alle fronter.

8 kommentarer om “Superlett multisportklokke

 1. Hei!
  Jeg skal kjøpe ny klokke og valget står mellom garmin forerunner 235 eller 735xt. Jeg ser du har begge disse. Hva er hovedforskjellen mellom disse to klokkene, annet enn en 1000 lapp i pris ca. Jeg driver med løping, men det blir jo natutligvis andre aktiviteter som sykling, svømming og terreng innimellom også. Hva henter jeg på å velge 735xt?

  1. Hei, hovedforskjellen er at 735 er en multisportklokke som også er kompatibel med svømming og sykling. Du kan bruke 235 på sykkel, men med 735 kan du koble til watt og annet utstyr der.

 2. Tenker det kan lønne seg med 235 slik at man kan kjøpe pulsbeltet i tillegg til samme prisen som 735xt..

  1. Hei Trine. Jeg bruker min 735 XT med pulsbelte på alle treninger. HR på håndledd funksjonen bruker jeg kun til døgnmåling av puls – ikke til treningsmåling.

   Hvilken klokke du vil ha avhenger av behov og pris. 735 er en triatlon og multisportklokke, mens 235 vel ikke har svømmefunksjon. Den støtter vel heller ikke wattmåling på sykkel.

   Lykke til med valg av klokke!

 3. Størrelsesforskjellen på 735XT og 235, er den/opplevelsen den som stor? Tenker da både på fysisk størrelse og vekt, og «opplevd» størrelse og vekt.

  1. Hei, forskjellen på de to klokkene er tilnærmet null størrelses og vektmessig. De er superlette og oppleves ikke som store på midt håndledd. Normal klokkestørrelse, men kan virke litt små på menn kan jeg tenke meg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s