Ei hand å holde i

Norseman har fratatt meg løyperekorden i årets konkurranse. I tillegg fremstilles jeg som en juksemaker og en som ikke følger Fair Play. Dette er ikke tilfelle.

Ja, jeg fikk en hånd å holde i på vei opp et par av de bratteste partiene. Mannen min og jeg gikk til og med hånd i hånd, side om side på et flatere parti mot toppen. En sterk opplevelse for oss der vi på vei mot årets største mål delte gleden over at vi var på vei mot soleklar seier og ny rekord sammen.

Jeg hadde masse krefter på vei opp fra Stavsro og kunne fint småløpt hele veien helt uten fysisk kontakt med min support. De som så oss på vei oppover har nok heller ikke vært i tvil om at jeg gikk og løp for egen maskin.

I min prat med juryen har jeg aldri lagt skjul på at jeg fikk en hånd fra Kristian underveis. Men at dette skulle være ulovlig og utenfor regelverket kom som en overraskelse på oss.

Å få ei hand å holde i har ikke vært dekket av Norsemans særskilte regler i deres Race Manual. En Race Manual som av arrangør refereres til som «Bibelen». At utøvere får ei hand å holde i fra Stavsro til Gaustatoppen er observert i flere tidligere konkurranser, også av oss. Hvordan skulle vi vite at dette ikke er lov?

Jeg jobber i Norges Triatlonforbund og er opptatt av at det jeg gjør skal være etterrettelig og riktig. Jeg følges av svært mange på sosiale medier og har kanskje landets mest fargerike og synlige triatlondrakt. Få andre har så mange hatter i miljøet som meg, derfor er det ekstra viktig at jeg oppfører meg korrekt.

Jeg har gjort alt jeg kan for å sørge for at vi følger alle regler som vi har visst om. Som alle utøvere til start kunne jeg Race Manualen utenat. Til og med heiagjengen fikk klare instrukser om å sette seg inn i regelverket.

Det er ikke levert offisiell klage eller protest verken under eller etter konkurransen. Arrangøren har gjennom etterfølgende uoffisielle henvendelser fått en mulighet til å slå ned på og tydeliggjøre et upresist regelverk. Fremfor å presisere gjeldende regelverk velger de å slå ned på min prestasjon og statuere et eksempel. Det rammer meg som enkeltutøver, vinner og rekordholder.

At arrangøren i tillegg ikke ser seg bundet av de samme regelverkene i sin saksbehandling og hever seg over disse gjør avgjørelsen om mulig mer urimelig og vilkårlig. På toppen av det hele har arrangøren funnet det for godt å ikke gi meg noen ankemuligheter.

Det er fint at Norseman vil tydeliggjøre regelverket for 2017. Blanding av Norseman sin egen Race Manual og ITUs regelverk har gjort reglene upresise og åpne for tolking på flere måter. Men at en slik presisering som nå gjøres skal få tilbakevirkende kraft og ramme meg vilkårlig som utøver oppleves ikke greit.

Kari opp av vannet Norseman

Fullfart Lingsom

Full fart på alle fronter.

14 kommentarer om “Ei hand å holde i

 1. Kjipt å høre at du er blitt fratatt seieren og løpsrekorden. Har fulgt deg over lengre tid og syns du fremstår som et veldig bra idrettstalent og forbilde, og for min del er du ikke noe mindre vinner etter dette.

 2. Det gir jo ingen mening at man skal få straff så lang tid etter post-race. Det er svært uanstendig og upassende, uansett hvilken vei man snur, vrir og vender på det. Juryen burde ha latt det gå for denne gangen og nxtri skulle heller presisert hånd-leiingen i neste års racemanual.

  1. Det er jeg 100 % enig med deg i Alexander. Takk for støtten! Det betyr mye for meg at folk setter seg inn i saken og faktisk forstår hva som har skjedd her 🙂

 3. Nei, fy flate altså! Jeg så deg på vei oppover og det var ingen tvil om at dette gjorde du for egen maskin!💪🏼Rå og sterk💪🏼😊

  1. Veldig godt å høre Guro. Jeg er også 100 % sikker på at alle som så meg oppover så en utøver med masse energi og god fart – for egen maskin! Takk for støtten 🙂

 4. Som i alle andre konkurranseidretter skal regelverket være klart og tydelig, uten mulighet for tolkninger. Nettop for å unngå slike hendelser. Jeg har ikke lest NXTRI reglene så nøye at jeg har svaret, men hvis det ikke er tydelig nok må de la denne saken gå. Dette er først og fremst klønete behandlet og dårlig PR for NXTRI. Uansett er du en verdig vinner!

 5. Her lukter det mangel på ryggrad fra arrangøren. I arrangement hvor man opplever at deltakere har gjort feil i forhold til et regelverk, er det vanlig med en jury som skal behandle protester og regelbrudd innen en viss frist etter endt konkurranse. Ved premieutdeling skal det ikke være tvil om at den rette vinner, og tider, blir prensentert. Ikke gi deg på denne!

 6. Hei, Kari! Vil bare si at du er en stor inspirasjon og at jeg liker bloggen din veldig godt. Jeg ble oppriktig glad da jeg så at du hadde vunnet Norseman og slått rekorden, for dette har du virkelig jobbet for! Selv om jeg ikke kjenner deg, er dette ord som dukker opp: arbeidsom, inspirerende, dyktig, dedikert, ærlig, sterk og rå.

  Jeg tror at alle som «kjenner deg» gjennom sosiale medier, tror på at du aldri ville ha jukset under Norseman. For hvorfor skulle du ville gi seieren en slik bismak? Nei, ærlighet og hardt arbeid er hva du utstråler.

  Måten ledelsen har håndtert saken på er sterkt kritikkverdig. De burde, som du selv sier, heller ha gått ut med en presisering av regelverket. Jeg kan forstå at de ikke ønsker at det skal være lov å leie, da det kan være vanskelig å skille ut hva som er aktiv hjelp og ikke. Dette burde imidlertid vært presisert på forhånd, eller i etterkant. De burde ikke straffe en uvitende utøver, og gi deg en skjønnsmessig (og merkelig) ekstratid på 20 min..

  Stå på videre! Hvis du ikke får mulighet til å anke eller endre dette, så håper jeg du kommer tilbake neste år og knuser rekorden nok en gang.

 7. Viser til min tidligere kommentar. Ser nå at tidsstraffen ikke er skjønnsmessig, men følger av reglementet.. Ellers står jeg fortsatt for det jeg skrev.

  1. Jeg vil nok påstå at den uansett er skjønnsmessig. For hvordan henger det på greip å gi straff for første- og andregangsadvarsel samtidig? Og så en måned etter konkurransen? Jeg kunne til nød forstått en fem minutter for førstegangsadvarsel, men ikke 20 minutter slik det nå foreligger. Og egentlig ikke i det hele tatt, siden dette er vanlig praksis blant deltakere i Norseman. De gamle supporttskjortene hadde til og med påskriften: A helping hand all the way to Gaustatoppen…

   Takk for støtten Siri! Dette er ikke over.

   1. Jeg forstod det slik som at de ga 2xtidsstraff for det de mener er to tilfeller av dokumentert ulovlig støtte. Jeg er imidlertid ikke triathlet, så vet ikke hvordan dette fungerer normalt. Uansett er det sterk kritikkverdig og urettferdig at tidsstraffen gis ut ifra tidligere praksis, et uklart regelverk, uten advarsel, med tilbakevirkende kraft en måned etter konkurransen og uten at andre deltakere har klaget!

    Gleder meg til å følge deg videre!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s