Skoene som gjør meg til en bedre løper

Etter tre år med Salming-sko på føttene ser jeg ingen grunn til å slutte med det. Heller det motsatte. Salming har fulgt meg som sponsor hele veien og jeg blir stadig mer glad i konseptet, skoene og fargene. Salming har definitivt vært med på å gjøre meg til en bedre løper!

Tro for all del ikke at dette er sko jeg bruker kun fordi jeg er sponset. Jeg har løpt meg gjennom diverse merker og modeller på min vei, og jeg har landet på Salming fordi jeg liker å løpe i dem. De gir meg en vanvittig løpsfølelse og tvinger meg til en bedre løpeteknikk. Dessuten er det helt klart de kuleste skoene når det kommer til spreke farger og design – noe som er viktig for meg.

Øverst fra venstre: Salming Distance, Salming Elements, Salming Race, Salming Speed, Salming Trail og Salming Miles.
Øverst fra venstre: Salming Distance, Salming Elements, Salming Race, Salming Speed, Salming Trail og Salming Miles.

Løper dobbelt så mye i år

Denne sesongen har jeg kun løpt i Salming. Tidligere år har jeg vekslet mellom Salming og et par andre merker. Føtter og legger kan ha godt av å få avveksling fra lavdroppsko i starten. I år har jeg ikke hatt behov for dette. Beina mine har blitt vant til å løpe med lav dropp (4-5 mm) og jeg digger konseptet Natural Running, som er Salmings varemerke. Jeg har løpt dobbelt så mye som i fjor, og holdt meg så godt som skadefri siden november. Det er jeg innmari fornøyd med!

Jeg har satt mange nye løperekorder i år. Terskelfarten suser i riktig retning og jeg storkoser meg på løpetrening. Her med Salming Speed.
Jeg har satt mange nye løperekorder i år. Terskelfarten suser i riktig retning og jeg storkoser meg på løpetrening. Her med Salming Speed.

Mine favoritter

Min favorittmodell har de siste årene vært Salming Speed. Jeg synes det har vært den beste løpeskoen for raske løp og intervaller. Dessuten er den god å løpe barbeint i og superenkel i skiftesonen.

Etter å ha vært skeptisk til modellen de to siste årene har jeg lagt min elsk på Salming Distance i år.
Etter å ha vært skeptisk til modellen de to siste årene har jeg lagt min elsk på Salming Distance i år.

Dette året har det imidlertid vært Salming Distance som er mest i bruk, tett fulgt av Salming Miles. Årets modell av Distance har en veldig god såle, mens jeg har synes at foregående modeller har vært for stive. Årets utgave er skikkelig responsiv uten å bli for stiv. Den er også meget lett og sitter godt på foten min. Den gir meg akkurat det jeg trenger – enten det er langtur eller harde intervaller. Nå løper jeg jevnt over 80-100 km per uke, og disse to modellene skal ha mye av æren for at det går så bra som det gjør. Så bruker jeg Salming Speed og Salming Race som avveksling innimellom.

Jeg har løpt flere langturer i uka de siste månedene. Gjerne tur retur Kikut fra Sognsvann. Hit har jeg løpt med både Distance, Miles og Trail.
Jeg har løpt flere langturer i uka de siste månedene. Gjerne tur retur Kikut fra Sognsvann. Hit har jeg løpt med både Distance, Miles og Trail.

Norseman-sko?

Jeg er ikke i tvil om at det blir Salming Distance på Norseman i år. Jeg har allerede løpt løypa to ganger med denne modellen på beina, og har ingen planer om å bytte dem ut. Det var også Distance som satt på foten under Wings For Life World Run, og det er Distance jeg i hovedsak bruker på langturene mine (35 km rolig på grusveier i marka).

Jeg løper mer enn noen gang og har allerede løpt Norseman løypa to ganger. Med Distance på føttene. De blir også med 6. august.
Jeg løper mer enn noen gang og har allerede løpt Norseman løypa to ganger. Med Distance på føttene. De blir også med 6. august.

Årets nykommer

Jeg var så heldig å få prøve nykommeren Salming Miles allerede i oktober. Og fra da til februar var det egentlig kun dem jeg løp i. Miles har mer demping i sålen enn de andre modellene, men droppen er lav – kun 4 mm. Har du aldri løpt i lavdroppsko før vil jeg anbefale at du «løper deg inn» i dem over et par måneders tid.

Miles har jeg blitt så glad i at jeg har skaffet meg herremodellen til å gå i. Sjekk fargen da! Jeg synes imidlertid Distance er hakket mer responsiv og velger den for konkurranser.
Miles har jeg blitt så glad i at jeg har skaffet meg herremodellen til å gå i. Sjekk fargen da! Jeg synes imidlertid Distance er hakket mer responsiv og velger den for konkurranser.

Miles har også bedre plass i tåboksen enn de andre modellene, den passer godt for en noe bredere fot. Jeg vil anbefale enten Miles eller Distance til en mosjonist på jakt etter mengdetreningssko. Kommer litt an på hva du som løper er ute etter, og hvordan du løper. Jeg ville valgt den modellen som sitter best på foten din.

Løper du allerede mye i lette lavdroppsko så er Miles en fin modell for avveksling og noe bedre demping, kanskje for de rolige langturene? Jeg synes for øvrig at den passer godt til intervaller også, så her er det smak og behag som gjelder.

Her fra en tur til Kikut på en skikkelig kald regnværsdag i vår.
Her fra en tur til Kikut med Salming Trail på en skikkelig kald regnværsdag i vår.

Markedets beste allround sko?

Ja, det tror jeg faktisk er tilfellet med Salming Trail. Med den kan du løpe grus, asfalt, sti – you name it. Den er myk nok til å ta unna asfalt og hard grus, men stabil nok og med et godt grep til å takle sti og gjørme. Hvis jeg vet at langturen min inneholder litt forskjellig av underlag velger jeg alltid å ha denne modellen på beina. Jeg har uten problem løpt både tre og fire timer gjennom Nordmarka. Det er også en glimrende swimrun-sko om du vet at løypa har mye variert løping.

Elements for tøffe forhold

Jeg løp i Salming Elements under Ö till Ö i fjor. Det var en super sko til dette formålet. Løypa går i tøft terreng, på svaberg og gjerne helt uten stier å løpe på. Elements ga meg akkurat det festet jeg trengte. Den slipper også ut vannet på en god måte, og ble aldri tung – selv om den var full av vann til enhver tid. Overraskende nok var den god å løpe i på det lengste grusstrekket også – knottene gir faktisk både spenst og noe demping. 20 km gikk greit unna, men akkurat der savnet jeg Trail. Men – Elements gir deg bedre grep på swimrun som kun går i terrenget og alt i alt var det et optimalt valg for Ö till Ö.

Salming Elements terrengsko

Størrelser

Jeg bruker 40 i Nike og 39 i Asics. Hos Salming bruker jeg litt av alt. Derfor anbefaler jeg virkelig å prøve skoene før du kjøper. Jeg er en 40 2/3 i Salming Distance og Salming Speed, men jeg bruker 39 1/3 i modellene Miles, Trail og Race. Kristian bruker 42,5 eller 43 i de fleste merker. Fra Salming er det 42 2/3 som har fått fast plass i hylla.

Det er flere butikker som har Salming inne, blant annet Sport 1, Oslo Sportslager og Supersport her i Oslo. Drevelin i Bergen og så er det egen Salming Store i Sarpsborg (og Gøteborg). Flere forhandlere finnes helt sikkert, og du kan også sjekke skoene på nett.

Salming vil også være tilstede på flere triatlon denne sesongen for prøving av størrelser og modeller.

Lykke til!

Salming drikkesekk

 

Fullfart Lingsom

Full fart på alle fronter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s