Ultralydguidet kortisoninjeksjon

Jeg har ikke svømt på ti dager. Årsaken er ganske enkel. Det er ti dager siden jeg fikk en kortisoninjeksjon i AC-leddet i skulderen.

Dette er så nærme vannet jeg har kommet de siste ti dagene. Flaks for meg at svømmingen ikke er det jeg trenger å jobbe mest med!
Dette er så nærme vannet jeg har kommet de siste ti dagene. Flaks for meg at svømmingen ikke er det jeg trenger å jobbe mest med!

Smertefullt ledd

Jeg misliker sprøyter sterkt. Og kortison har jeg hørt mye negativt om. Men etter flere måneder med forholdsvis store smerter i skulderen var jeg villig til å prøve det meste. De siste ukene før injeksjonen gjorde det vondt å skrive, vondt å kjøre bil, vondt å ha på seg en jakke. Det var rett og slett vondt å ta forsiktig borti leddet, og jeg våknet flere ganger om natten av smerter. Ikke akkurat slik jeg ønsker å ha det!

Ultralyden «ser alt»

Som alltid har Stabækklinikken stilt opp for meg. Fysioterapeut Kristoffer Torgersen gjorde ultralyd av leddet da smertene var som verst. Den viste at det var væske der, artritt (betennelse) og at hele leddkapselen var kraftig irritert. Og jeg skulle reise på leir bare få dager senere. Både han og de andre fysioene på klnikken var enige om at kortison var løsningen.

Med en slik injeksjon vil det være stor sannsynlighet for at jeg blir bra i løpet av 14 dager. Behandling med NSAIDs er jo som kjent ikke så smart når man trener mye, og dessuten kunne ikke fysio love like godt resultat.

Kristoffer behandlet skulderen med laser før jeg ble sendt til Apexklinikken for videre sjekk.
Kristoffer behandlet skulderen med laser før jeg ble sendt til Apexklinikken for videre sjekk.
Det hastet med behandling, da jeg skulle rett på leir til Mallorca. Hos Apex-klinikken var jeg så heldig å få hastetime nærmest på dagen hos fysio Kjetil Nord-Varhaug. Han gjorde ny ultralyd og kom til samme konklusjon som Kristoffer. Heldigvis var det ingen andre skader i leddet, og han mente det ville være smart og riktig med kortisoninjeksjon. Legen på klinikken sa seg helt enig.

Utskjelt behandlingsform?

Men er ikke kortison farlig da? Vil ikke den bare kamuflere skaden? Hva skjer egentlig i kroppen når den får kortisjoninjeksjon? Jeg hadde massevis av spørsmål, for dette hadde jeg ikke hørt mye bra om. Men både lege og fysio beroliget meg og forsikret meg om at dette var helt trygt og nødvendig behandling. Det var bare et noen forholdsregler å ta hensyn til:

14 dagers karantene fra å belaste leddet. Det vil si ingen svømming, ingen aeroposisjon eller temposykling. Ingen løfting av Magnus eller andre tunge (eller mindre tunge) ting. Jeg var faktisk innstilt på å måtte ta med rulla til Mallorca for å kunne sykle uten å belaste skulderen. I verste fall fatle for å holde skulderen helt i ro. Men så ille var det heldigvis ikke!

Sykling (og fotografering) har gått overraskende fint. Gjett om jeg var glad for det!
Sykling (og fotografering) har gått overraskende fint. Gjett om jeg var glad for det!
Jeg fikk grønt lys for å sykle landevei, løpe og trene coreøvelser som ikke direkte belaster AC-leddet. Selv foamrolling og piggballrulling har fungert. Det er de dagligdagse tingene som har lidd mest, det har vært vanskelig å pakke til treningsleir, jeg har ikke kunnet bære og løfte som normalt og jeg har faktisk forsøkt å holde selv kaffekopper og tallerkener i venstre hånd (har ikke knust noe!).

Var det vondt?

For en som ikke liker sprøyter er det ikke selve stikket som er vondt. Det er alt rundt. Jeg måtte be Kjetil vente et par ganger før han endelig satte injeksjonen (som ikke gjorde særlig vondt i det hele tatt). Han hadde ultralyd på hele tiden, for å forsikre seg om at injeksjonen traff der den skulle. Ikke at jeg sjekket på skjermen, jeg var fullt opptatt med å puste og se en annen vei. Men det var trygt å vite at han hadde full kontroll!

Det hele var over på under et minutt. Og det var først etterpå at legen sa at jeg måtte forvente å ha det ganske vondt noen dager. Kanskje like greit at han ventet med å dele den informasjonen. Men det er faktisk helt vanlig å få mer vondt i noen dager etter en kortisoninjeksjon (og ja, det gjorde ganske så vondt i tre dager hos meg).

Nå ti dager etterpå er skulderen nesten helt smertefri. Selv etter en uke på treningsleir! Jeg skal til kontroll hos fysio snart, så får vi se om jeg får klarsignal for videre opptrapping av trening.

Jeg sier som så ofte før, det er jammen flaks at jeg er triatlet! Uten svømming har jeg brukt den ekstra tiden til å løpe meg opp. Det er alltid viktig å prioritere svakheter, og siden syklingen nå er blitt rimelig bra er det løpingen som står for tur. Svømmingen satser jeg på at kommer fort tilbake når skulderen er klar. Jeg må bare være flink og gjøre som behandlingsteamet sier!

Skulderen skal nok bli helt bra den. I mellomtiden blir det sykling og løping i fokus!
Skulderen skal nok bli helt bra den. I mellomtiden blir det sykling og løping.
Fullfart Lingsom

Full fart på alle fronter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s