Mitt første triatlon

Alt du trenger er badetøy, sykkel og sko!

Or so they told me.

Det er snart fem år siden mitt første triatlon. Jeg stilte til start med en aluminiumssykkel kjøpt på Finn, en helt normal sykkelhjelm samt solbriller fra fashionsiden av produktspekteret. Altså slik det bør være når du stiller til start på din første triatlon (eller din tiende!).

Alt du trenger er nemlig badetøy (les: våtdrakt!), en sykkel og et par løpesko. Du trenger verken tempobøyle, temposykkel (eller landeveisykkel for den saks skyld!), tempohjelm, fancy kompresjonstøy eller annet fiksfakseri for å delta i triatlon. Det du derimot må ha med deg er smilet, idrettsgleden og motivasjonen. Resten kan komme etter hvert, eller du kan la det være. Har du lyst (og råd) har du lov, men det går altså helt brillefint å delta i triatlon uten å bruke et par månedslønner på utstyr.

Mitt første triatlon var Honey Stinger Jevnaker triatlon i 2011. Vel, det aller første triatlonet jeg gjorde var Bøsprinten samme år, men det var innendørs svømming og ga ikke helt den samme triatlonopplevelsen (men innendørs triatlon er en fantastisk oppfinnelse som det burde være flere av!).

På Jevnaker var det definitivt utendørs vi oppholdt oss. Distansen var olympisk (1500 svøm, 40 km sykkel og 10 km løp) og en del av norgescupen det året. Datoen var 4. juni og vanntemperaturen var stusselige 14 grader. Jeg husker at Kristian og jeg kjørte opp noen dager i forveien for å teste vannet, da var det 12 grader. Den gang hatet jeg open water svømming og kaldt vann – men måtte pent finne meg i begge deler. Triatlon handler om mestring, eller hva?

Race day fant jeg ut at det beste var å svømme så fort som mulig for å holde varmen. 1500 meter gikk unna på rett over 21 minutter og jeg var bare sjeleglad det hele var over. Ikke at syklingen var noe bedre. Min Fuji fra Finn.no klarte seg strålende, men mine mekaniske evner var om mulig enda dårligere da enn nå. Kjedet hoppet av tre ganger underveis. Det tok meg surt tilsvømte minutter å fikse det hver gang.

Traseen hadde dessuten en kjempelang og bratt bakke på flere kilometer, som vi attpåtil skulle forsere tre ganger. Jeg bremset nedover og sleit oppover. Måtte pent finne meg i at store kanoner som Kristin Lie og Mette Moe suste fra og forbi. Husker at jeg var sykt imponert over disse atletiske damene.

Men sola skinte og jeg var sjeleglad da jeg løp smilende ut på min andre 10 km noensinne. Med gele i beina og sure oppstøt fra magen. Hadde visst litt å lære om både intensitetsstyring og ernæring!

Mistet tredjeplassen til Marthe Telle mot slutten, da hun tok meg igjen på siste runden. Lovet meg selv at det ikke skulle gjenta seg, og kjente at det hadde vært kult å stå på pallen (premiene var superfine!).

Men – det ga meg også ekstra motivasjon til å fortsette og trene! Sola skinte, jeg hadde en ubeskrivelig mestringsfølelse og følte virkelig at triatlon var en fantastisk, inkluderende idrett for alle.

For øvrig huskes dagen for et dramatisk kollbøttefall ned en bratt skråning. Gjort av ingen andre enn Magnus på 20 måneder. Et øyeblikks uoppmerksomhet fra vår side og han hadde lagt på sprang rett mot stupet. Vi kunne ikke annet enn å måpe og krysse fingrene der han virkelig suste nedover skrenten. Flaks for oss alle klarte han å treffe de få centimeterne med gressbakke fremfor de skarpe steinene på hver side. Da han attpåtil klarte å lande midt i armene på de frivillige fra Røde Kors (fremfor rett i asfalten der nede!) var lykken komplett. «Hvem eier denne karen her?» ble det ropt 10 meter under oss – resten er historie.

For øvrig skal det nevnes at jeg ble bitt av triatlonbasillen og hektet etter første forsøk. Mitt neste triatlon var Ringshaugdysten, og da var både tempobøyle, ny hjelm og mer sporty solbriller på plass.

Hvordan er din første triatlonhistorie?

Fullfart Lingsom

Full fart på alle fronter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s