En jul på hjul

Naboene som ser rett inn vinduet på gjesterommet vårt har nok stusset litt i jula. Kanskje har de sendt en liten tanke til mann og barn, der mor har sittet og tråkket sin vei gjennom julestria og julefeiringa. Faktisk går det litt rundt oppi hodet på hu mor sjøl.


Der inne har jeg sittet både tidlig og sent. Tidlig – for å ha tid til familien, rekke julebrunsjer og andre tradisjoner. Sent – for å få nok restitusjon mellom diverse økter, eller rett og slett fordi de nevnte juletradisjonene krevde sitt.

Flere ganger har jeg tenkt at i dag – i dag orker jeg ikke mer. Føttene har verket, låra har sprengt og mine edlere deler har ropt høyt om fri. Men det har bare vært å snu det døve øret til. Ikke engang våkenatt med omgangssyke hos minsten har vært god nok unnskyldning. Da var jeg på rulla igjen etter noen rolige timer på sofaen. For det er forskjell på vondt i vilja og vondt i kroppen. Litt vondt skal det tross alt gjøre når beina tråkker flere timer på høyere watt enn noen gang før.


25 klamme, innestengte timer har det blitt på rullerommet. På tolv dager! For to år siden syklet jeg 5-7 timer ukentlig gjennom vinteren. I fjor ble det 8-10 timer og jeg syntes det var i meste laget. Nå er det 12-14 timer på rulla hver uke. Og i tillegg skal det svømmes og løpes?


Men økt innsats gir også resultater. Gitt at jeg restituerer godt og fyller på i etterkant. For snart to uker siden jublet jeg over ny terskelwatt. Den gleden skulle fort bli til fortvilelse. For drøyt 10 % økning i FTP betød jo at mine sweet spot økter plutselig var på samme nivå som gammel FTP. Hjelpes!


Første uka trodde jeg nesten beina skulle falle av. Jeg jaget en gul linje i TrainerRoad jeg ikke maktet å følge. Følte meg svak, utslitt, umotivert og nedfor. Det er bare å beklage til nærmeste familie og venner. Jeg har nok ikke vært helt meg selv. Klaget min nød uten å få verken trøst eller medfølelse. Det er tross alt selvvalgt! Men oppmuntring har jeg fått masser av. Lov til sove ekstra lenge noen morgener har vært gull, og mitt behov for powernaps er møtt med forståelse fremfor kjeft: «Hold ut Kari, det blir så verdt det, bare vent til sommeren!»

Ved et par anledninger har underleppa vært fremme og tårene sittet løst. «Jeg er så sliten. Jeg orker ikke mer. Jeg må ta fri.» Men verken Kristian eller andre har latt seg lure. «Er du helt sikker? Prøv i 15 minutter.»


Jeg kan ikke si annet enn takk. Så fort jeg har vært i gang på rulla har beina funket brillefint. Etter ti tøffe dager har jeg ingen problemer med å følge den gule streken. Jeg sykler så svetten siler og skoa surkler. Vinduet griner dugg, tross det er vidåpent og vifta jobber på spreng. Det er nesten så jeg gleder meg til ny FTP-test om to uker (det gjelder bare å glemme at første uka etter er formidabelt tøff).


Og hva med jula? Ble den noe av? Joda, utrolig nok ble det julegaver til alle (og noen til meg!). Kjøleskapet var velfylt hele veien, og vi har faktisk sett hverandre mye mer enn vanlig. Det er utrolig hva man får til om man bare planlegger og vil!

Som de fleste andre familier har vi hatt lange morgener, gode frokoster, store middager, en runde omgangssyke, mer tv-titting enn vanlig og møtt storfamilien både her og der i jula. Skøytene er flittig brukt, og nabobarna har flydd inn og ut for å joine på Minecraft. Vi har kost oss.

Likevel vil nok mange kalle det en annerledesjul. Og ja, det har vært en mer planlagt og kalkulert jul. Tilrettelagt og tilpasset mine behov som utøver. Men jeg har forsøkt å legge dårlig samvittighet på hylla. For den kommer fort snikende, det skal jeg ærlig innrømme. Så lenge gutta har kost seg er jeg happy. Dessuten har jeg har jammen fått vært med på mye, tross all treningen.

Det har vært viktig for meg å gi Magnus en så minnerik og varm jul som mulig. En han vil huske for mer enn en mamma som satt og syklet. Derfor har jeg også satt sofakos og «daffetid» høyt på prioriteringslista. For å skape en jul mini vil se tilbake på og minnes med kjærlighet. Jeg tror vi klarte det.

Godt nytt år!

  

Fullfart Lingsom

Full fart på alle fronter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s