For en vannfølelse!

Jeg har ikke løpt på tre uker. I stedet har jeg svømt 4-7 ganger i uken. Resultatet? En skikkelig forbedring i vannfølelse og gode tider i bassenget.

 

I går gikk min rolige 400-meter raskere enn min 400-meter på terskel for 4 uker siden. Og 400 rundt terskel gikk unna på under 5.15. Hvordan er det mulig?

 
Vel, for min del har jeg erfart at når en skade først oppstår gjelder det å bruke den til noe positivt. Bli bedre på noe jeg normalt ikke bruker så mye tid på.

Denne gangen falt valget på svømmeteknikken min. Det siste året har jeg hatt full fokus på sykkel og løp, og vannfølelsen har ikke overraskende vært tilsvarende dårlig. Teknikken har vært laber. Jeg har prioritert mine svakheter og latt svømmingen stå på stedet hvil.

Det er vel og bra å sykle mye. Men jeg har fått masse igjen for å prioritere svømmingen en periode.
 
Med plantar fascitt i foten og betennelser i ankelen har jeg vært pent nødt til å svømme mye for å opprettholde treningsmengden. Jeg priser meg lykkelig for at jeg er triatlet med flere bein å stå på. At jeg var på ei solfylt øy i Syden gjorde heller ikke noe. Flaks for meg var det utendørsbasseng på Gran Canaria og 25-30 grader hver dag. Det hjalp stort på motivasjonen!

  

 
Første uken på leir ble det 26.000 meter i bassenget, mot normalt 12-15.000. Jeg svømte hver dag og hadde det tungt. Det tar nemlig litt tid å tilpasse seg det våte element. Den berømte vannfølelsen er verdensmester i å gjemme seg, og vil kun lokkes frem av de mest trofaste tilbederne.
 

Jeg anbefaler å svømme MINST tre ganger per uke for å bli bedre til å svømme. Selv må jeg være fem ganger eller mer i bassenget i løpet av uka for å merke fremgang.

I starten var det som om jeg sto på stedet hvil og uansett hvor mye krefter jeg brukte, så ville det ikke gå fortere. Men så fort vannfølelsen kom, var det som om hvert lille vink med stortåa ga meg flere sekunder på paceklokka.

 
Hva har jeg så gjort? Det har jeg tenkt en del på. Jeg har såklart svømt mer enn før. I tillegg har jeg gjort en del til annerledes enn før. Og kommet frem til denne listen:

 • Prioritert drills. Jeg har svømt 3-5000 meter per økt og svømt minst 8×50 drills per trening. Fokus har vært på linjedrills. Disse gjør jeg etter en solid innsvømming og før hovedserie. På den måten minner jeg kropp og hjerne på hvordan jeg skal ligge i vannet. Resultatet har vært bedre gjennomføring av resten av økta.  
 • Jobbet med teknikk. Rask catch, høy albue under vann og korrekt timing av rotasjon har nærmest stått på innsiden av brilleglasset på hver økt.
 • Beinspark. Jeg har øvd meg på to-takt og jobbet med å treffe riktig med hvert beinspark i forhold til rotasjon og start på armtak. Vekslet på to-takt og seks-takt gjennom hovedserier (gjerne per 50).
 • En paddle + en finne. I starten ble det bare krøll når jeg skulle svømme med en paddle og en finne (motsatt arm/bein). Et tydelig tegn på at rotasjonen og timing var off. Nå sitter det mye bedre. 10×100 med skifte av side etter 5 har vært en favorittserie.
 • Trent mer stabilitet/core. Helst tre ganger per uke, 20 min per gang (uten pause). Fokus har vært på øvelser som styrker kjernemuskulaturen i bevegelse. I tillegg har jeg gjerne svømt 8×50 flykick på slutten av hver økt. Det brenner skikkelig, men gir resultater.

 
 

 

 

 

 

 

Fullfart Lingsom

Full fart på alle fronter.

2 kommentarer om “For en vannfølelse!

 1. Så inspirerende å lese bloggen din 😀😁😃 Men det var vanskelig å forstå hva du mente med øvelsen en paddle og en finne… Film? I det hele tatt beinsparka i forhold til resten av momentene har jeg ikke fått taket på ennå, så tips til bloggen – hvordan skal dette egentlig foregå….. 😳føles som at mine bein lever sitt eget separate liv under vann….

  Vh. Linda

  Sendt fra min iPhone

  1. Hei, jeg svømmer vanlig krål, men med en finne (svømmefot) på en fot og en paddle på motsatt arm. Da må jeg jobbe med rotasjon og rytme for at det skal stemme. Har lagt film på insta tidligere, men ja – kan absolutt legge ut på ny. Må bare filme en gang til. Takk for innspill!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s