Det enkleste er pistol?

Hvorfor kan jeg ikke holde meg skadefri?


Jeg har kost meg med mange rolige løpeturer i høst. Virkelig kjent på gleden over å kunne løpe. Baksiden av medaljen har vært at hver løpetur har gitt meg smerter. I ankelen. Etter Ö till Ö har den ikke spilt noe særlig på lag, men vært slarkete og vond. Kanskje ikke så rart etter 65 km løp i terreng med mye glatte steiner. Den har rett og slett vært skikkelig sliten, og fikk seg nok en solid overbelastning – i likhet med resten av kroppen.
Så er det slik at en skade gjerne fører til en annen. En slarkete ankel har nok ført til et mer anspent løpesteg. Og for tre uker siden gjenkjente jeg en lei smerte under hælen. Dessuten ble smertene i ankelen bare verre.

Jeg finner ofte trøst i det våte element. Denne skaden har gjort meg mye sterkere i vannet!

 

For å vite hva som egentlig var galt, ble det en tur innom MR-maskinen like før avreise til Gran Canaria. Dumt å dra på leir uten å vite hvordan ståa var. Og joda, MR viste plantar fascitt og flere seneskjedebetennelser i ankelen. Ikke den beste beskjeden å få da jeg landet og var klar for to ukers treningsleir.

Flaks at jeg er triatlet og kan svømme og sykle!

Gran Canaria bød på 25-30 grader, strålende sol og fantastisk sykling. Men overgangsøkter ble det ikke.


Jeg har hatt plantar fascitt tidligere. Og vet at trykkbølgebehandling fungerer godt som behandlingsform på meg. Ble derfor ikke nevneverdig bekymret, men avlyste all løping på leir og startet behandling med piggball umiddelbart (ruller den under foten titt og ofte). Gjorde meg mentalt klar til noen smertefulle runder med trykbølgepistolen ved hjemkomst.

Trykkbølge kan nemlig være helt vilt vondt. Men resultatet har alltid blitt bra etterpå. Det er i hvert fall min erfaring. Da er det verdt å pine seg gjennom inntil fem minutter med smerte (så lang tid det tar det å få 2-3000 slag med pistolen).

Jørn hos Stabækklinikken har vært til stor hjelp denne uka. Ankel og fot er allerede bedre.

Hvor vondt gjør det? Vel, det gjør mer vondt jo verre skaden er virker det som (kanskje ikke så rart). Minner en god del om skikkelig vond tannpine der det smeller gjennom marg og bein (bokstavelig talt!). Det gjelder å stålsette seg og holde et godt tak i benken så lenge det varer.

Hva er trykkbølgebehandling? Pistolen skyter ut en serie med trykkbølger. Dette er rent mekaniske bølger som merkes godt. Som fysio Jørn Karlsen hos Stabækklinikken så pent sa: «Vi skyter i stykker ødelagt vev. Det skaper en betennelsesreaksjon som stimulerer blodsirkulasjon og vekst av nytt vev – kroppens egen reparasjonsprosess.»

Det enkleste kan faktisk være en pistol. Slik ser trykkbølgepistolen ut.


Hvor mange behandlinger trenger jeg? Kommer jo litt an på skaden, men hos meg pleier det holde med 5 runder. Da det bør gå noen dager mellom hver behandling, tar det nok en liten stund før jeg er helt tilbake igjen. Men etter to skytinger denne uka har jeg allerede (og med lov fra fysio) dristet meg opp på mølla for 25 min etterlengtet løping!

Hver behandling koster 700kr. Det koster litt ja, men andre behandlingsformer – som kortison eller operasjon, blir ikke billigere.
Og ankelen? Den får gjennomgå med Graston-massasje og Voltaren. Skal nok bli orden på meg til slutt!

Fra nå av er det balansetrening, stabilisering og prehab i alle former.

På leir var jeg flink med både piggball og foamroll. Gode rutiner som forhåpentlig vil bidra til å holde meg skadefri.

 

Fullfart Lingsom

Full fart på alle fronter.

2 kommentarer om “Det enkleste er pistol?

  1. Kjedelig med skade – igjen! Håper du får orden på foten.

    Kan hende du trenger mer grunnlagstrening, kanskje nedprioritere svømming og sykkel en periode. Løping er en stor belastning for kroppen, og forutsetter godt grunnlag bygd opp gjennom mye rolig løping.

    1. Det er heldigvis mye bedre allerede. Om noe så har jeg blitt god på å ta skader så fort de oppstår! Jeg løper kun rolig faktisk, og kommer nok i stor grad til å fortsette med det. Har jo kun fire år på baken med løpetrening etter 20 år med vektløs treningsform (svømming). God jul!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s