Her må det jobbes!

Mandag denne uken var jeg inne på Norges Idrettshøgskole for å ta Vo2-max test. Testen var en del av kuldesvømmingsprosjektet til Jonny Hisdal og Jørgen Melau. En av grunnene til at jeg sa ja var nettopp disse testene. Hvor ofte får du sjekket lungekapasitet, lungefunksjon, Vo2-max og gjort en DXA-scan helt gratis liksom?

Jeg var litt spent på løpetesten. Vo2-max er langt i fra alt her i verden, men tallet gir jo en grei pekepinn på hvordan formen er. Og etter to måneder med lite trening og enda lavere intensitet, var det bare å forberede seg på en tung dag på mølla.


Heldigvis for meg var det kjapt over. 5,3 % stigning og fartsøkning per minutt er hardt! Jeg holdt ut rett i underkant av seks minutter. Da var pulsen i taket og jeg hadde mistet følelsen i armene (jeg gjør som regel det på makstest). Og selv om jeg var nådd min maks, var laktatverdien kun 3,7 – nok et tegn på lav form (til sammenligning har jeg målt over 16 i laktat på svømmetest). 3,7 er jo bare ørlite over terskelverdiene mine når formen er bra.

VO2-maks er et mål på utøverens evne til å ta opp og forbruke oksygen per tidsenhet. Den måles i antall milliliter oksygen, per kilo kroppsvekt, per minutt (mL/kg/min). Altså har vekt en god del å si. Jeg har aldri vært en lettvekter, ei heller nå. 67 kilo viste vekta før start. Så verken form eller vekt var med meg. Og resultatet? Rett over 53. Nesten 10 under siste måling (da jeg var i form, vel å merke).

De gode nyhetene? Dette er helt fiksbart. Jobben må gjøres, intervaller må kjøres og kroppen skal tweakes tilbake til god form. Jeg er supermotivert og gleder meg til å ta fatt på oppgaven. Det kan jo bare gå oppover!

Fullfart Lingsom

Full fart på alle fronter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s