Kaldt vann!

At det blir kaldt i Eidfjord på lørdag er det liten tvil om. Det har jeg innstilt meg på for lenge siden. Hvem vil vel være med på et Norseman passe Xtreme triatlon? Jeg ønsker i hvert fall full pakke, og den kalde svømmingen er vel halve moroa? 

Under gårsdagens crewrace ble svømmingen kuttet til 1900 meter. Jeg kan ikke annet enn å krysse frosne tær og fingre for at temperaturen stiger de små nødvendige gradene som må til for at en full svømming kan gjennomføres.


Selv om jeg er en frossenpinn og en pingle når det kommer til open water svømming, så har det vist seg gang på gang at tøffe forhold favoriserer min måte å svømme på. Dog har jeg liten erfaring i veldig kaldt vann (under 13 grader). Jeg er ei klorrotte og gjør normalt all min svømmetrening i basseng. Kun en open water økt i ny og ne for å sjekke at utstyr og navigering sitter.

Slik har det også vært i Norseman oppkjøringen. Men – for å forberede meg på det kalde vannet i Eidfjord har jeg pent vært nødt til å dyppe tærne (og kroppen) i veldig kaldt vann også. Første gang var i juni, da Oslofjorden holdt deilige 12,3 grader. Og sist var her om dagen i Ål, hvor temperaturen var ca den samme.


Og ja, det er kaldt. Men, som Jonny Hisdal og Jørgen Melau så fint skriver i artikkelen Svømming i kaldt vann – det blir bedre etter hvert. For også dette går det visstnok an å trene på.

Fredagens svømmetur var definitivt lettere og mindre panisk enn årets første. Fortsatt mistet jeg totalt følelsen i ansiktet og klarer knapt å snakke etterpå, men kroppen holdt seg varm og rolig. Det kjentes ikke lenger som om jeg hadde tusenvis av nåler i ansiktet og jeg mistet heller ikke følelsen i hendene. Tærne ble kalde, men ikke smertefulle.


Under trening i kaldt vann har jeg svømt med 2XU MCS tights og en ganske tykk ulltrøye under våtdrakten. Da passer det bra at våtdrakten min er ørlite for stor. Jeg får vurdere hva det blir til under selve konkurransen. Min erfaring er at ulltrøya trekker til seg mye vann, så jeg er på utkikk etter en tynnere og mer tettsittende utgave før Nxtri.

Nevnte Hisdal og Melau anbefaler for øvrig at våtdrakten man bruker (i kaldt vann) er forholdsvis ny, skikkelig tettsittende og helt fri for rifter og huller.


På hodet har jeg brukt neoprenhette og badehette utenpå. Ingen ørepropper, men så har jeg heller ikke vært plaget med svimmelhet i sjøen. Det har tatt tid å venne seg til neoprenhetten, den er så tight og jeg synes det bråker så uvant med den på. Høres jo ut som en motorbåt ligger like i nærheten til enhver tid, noe som skremmer meg mer enn det kalde vannet. Men varmer gjør den!

Hender og føtter holder jeg bare. Det er i utgangspunktet lite blodstrøm til føttene, sier ekspertene. Det vil altså ha lite å si om det er neoprensokker på eller ikke.

Siste uken nå vil jeg forsøke å være en liten tur i vannet hver dag. Høyst sannsynlig utenfor bassengets trygge rammer!

Fullfart Lingsom

Full fart på alle fronter.

2 kommentarer om “Kaldt vann!

  1. Prøvd å smøre ansikt, nakke og hender med vaselin? Funket bra for meg hvertfall 🙂 Takk forresten for lærerik blogg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s