Dugg på svømmebrillene?

Du har akkurat kjøpt et par nye svømmebriller, gleder deg til å bruke dem og kaster dem halvveis på land et par minutter uti økta. Høres det kjent ut?

Problemet har vært her siden svømmebriller ble oppfunnet. Det er nemlig slik at svømmebriller dugger. ALLE svømmebriller dugger. Dyre briller er heller ikke bedre enn billige varianter. Faktisk virker det nesten omvendt. Men hva er det egentlig som skjer, og er det mulig å unngå? Eller må du kjøpe nye briller før HVER konkurranse?

Alle briller dugger. Men du kan gjøre mye for å hindre at det blir plagsomt! Mine Zoggs Fusion Air er mine favorittbriller til bassengsvømming. Ikke duggfrie de heller.
Alle briller dugger. Men du kan gjøre mye for å hindre at det blir plagsomt! Mine Zoggs Fusion Air er mine favorittbriller til bassengsvømming. Ikke duggfrie de heller.

Jeg er ikke spesielt plaget med dugg i brillene. Det er ikke det at de ikke dugger, men jeg plages ikke av selve duggen. Mesteparten av min svømming gjøres i basseng og da trenger jeg ikke å ha klar sikt. Her tror jeg mange bommer. Jeg ser stadig vekk at nybegynnere tar brillene av i løpet av økta, skyller, sleiker og renser med fingrene. Og du lurer på hvorfor brillene dugger?

For hva er egentlig årsaken? Jo – duggen er kondens. Kondensen kommer blant annet av temperaturforskjeller mellom ansiktet ditt og vannet utenfor. Dette er også noe av grunnen til at de dyre brillene med glass som skifter farge dugger mer enn «vanlige» briller. De er rett og slett mer sensitive for temperatur! Lar du kondensen forme seg og bli til bittesmå dråper, vil den etter hvert forsvinne (renne ned i brillen) og det vil bli lettere å se. Men tar du brillene av til stadighet vil du oppleve at det alltid blir ny dugg på glasset.

Jeg tar ikke av meg brillene i løpet av en treningsøkt i basseng. De sitter på hele økta. Kanskje ikke så rart at jeg har pandaøyne etterpå, men jeg sliter i hvert fall ikke plagsomt med dugg. Jeg sier til alle jeg trener: Ikke ta av deg brillene underveis! To grunner til det. Det dugger mer. Og har du tid til å ta av og på briller – ja da har du for lange pauser!

Open water er litt annerledes. Her trenger du sikt for å navigere. Men svømmer du på et godt oversiktlig område så bør det ikke være et problem om det er litt dugg på innsiden. Vær tålmodig og les videre for flere gode tips!

Her har jeg tatt av meg brillene. Fordi økta mi er ferdig! Jeg beholder dem på gjennom hele økta, uansett.
Her har jeg tatt av meg brillene. Fordi økta mi er ferdig! Jeg beholder dem på gjennom hele økta, uansett.

Tips nummer to. Aldri ta på innsiden av brillene. Da legger du igjen fett og smuss som vil gjøre det vanskeligere å se og lettere for duggen å plage deg. Så – du må aldri la fingrene nærme seg brilleglasset. Verken på innsiden eller utsiden.

Tips nummer tre. Hold brillene dine rene! Beskytt dem fra skitne treningsbager og andre ulumskheter. Pakk dem gjerne forsiktig inn i et etui eller en pose mellom øktene. Jeg liker å putte dem inni badehetta mellom hvert bruk. Eller så har jeg dem oppi et solbrilleetui.

Tips nummer fire. Det kan være lurt å vaske brillene i blant. Jeg synes Zalo fungerer godt. En dråpe i hvert glass, en finger på dråpa (det er lov!) og så røre rundt. La stå et minutt eller to og skyll godt (uten å bruke fingrene). La tørke og vips så har du rene (og mindre duggete briller en liten stund).

Tips nummer fem. Bruk en antifog. Jeg har testet flere og synes ikke de har fungert særlig godt. Men nå har jeg fått tak i Zoggs sin nye FOGBUSTER. Den er enkel å ta med seg, brukes som en stift (altså ingen fingre involvert!) og skal skylles av etter noen minutter. Den vil jeg ha med i sekken fremover. Brukte den før Ironman 70.3 Haugesund og opplevde absolutt ingen dugg (og brillene var ikke nye).

Sånn – det var mine umiddelbare løsninger på duggebriller. Prøv dem du også!

Utendørs liker jeg best å bruke Zoggs sine Predator Flex, helst i versjonen Polarized. Er ikke spesielt plaget med dugg i dem heller, men følger jo mine egne tips. Før Haugesund brukte jeg Fogbusteren, og den funket fint!
Utendørs liker jeg best å bruke Zoggs sine Predator Flex, helst i versjonen Polarized. Er ikke spesielt plaget med dugg i dem heller, men følger jo mine egne tips. Før Haugesund brukte jeg Fogbusteren, og den funket fint!
Fullfart Lingsom

Full fart på alle fronter.

4 kommentarer om “Dugg på svømmebrillene?

  1. Spytt i brillen som dykkere gjør – fungerte også på Ironman 70.3 i Haugesund 🙂

  2. Etter en Facebook innlegg tidligere testet jeg it dette. Og nå digger ikke brillene mine. Gjør alt jeg trenger å gjøre først. I det man skal svømme tar jeg på brillene og tar de ikke av før økten er ferdig. Funker fjell! Takk for tipsen!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s