Svøm sikkert i open water

Selv om du er en habil svømmer og trygg i vann, bør du sette sikkerhet først når du trener i open water. På samme måte som vi alle selvfølgelig bruker hjelm når vi sykler, er det et par ting du bør huske når du skal legge ut på trening i havet eller en innsjø.

Uansett hvor god du er til å svømme så bør du ikke svømme alene! Og har du ingen til å følge deg, ta med en Safe Swimmer bøye og ha en spotter på land.
Uansett hvor god du er til å svømme så bør du ikke svømme alene! Og har du ingen til å følge deg, ta med en Safe Swimmer bøye og ha en spotter på land.

Sikkerhet er noe av det første jeg lærer bort til ivrige triatleter og andre som vil svømme i sjøen – såkalt open water trening. Utenfor bassengets trygge rammer lurer det noen farer som det er lett å glemme.

Den åpenbare – nemlig motorisert ferdsel – sier seg selv. Det er vanskelig å bli sett fra båt der vi svømmer av gårde i mørke våtdrakter som er skremmende like sjøens egne farger. Dessuten er det ikke akkurat det første båtførere tenker på, at de skal ta hensyn til svømmere i vannet. Men det er også andre grunner til å ta forholdsregler når du legger av gårde i åpent vann.

Det minste du kan gjøre er å bruke godt synlige badehetter. Dessuten synes man bedre om man svømmer i felt.
Det minste du kan gjøre er å bruke godt synlige badehetter. Dessuten synes man bedre om man svømmer i felt.

Det kan skje deg noe, selv når du minst tenker det. Et illebefinnende, en stygg krampe, eller et panikkanfall. Det kan hende hvem som helst av oss. Nå er vi jo også blitt så mange open water svømmere at kollisjoner med andre mosjonister også bør tas med. Senest i fjor var jeg med vitne til at en utøver brakk nesen i et sammenstøt med en annen svømmer 200 meter fra land. Ikke akkurat en drømmesituasjon.

Med en Safe Swimmer bøye kan jeg ha med bilnøkkel, mobiltelefon, GoPro eller annet jeg har lyst til. Resten av plassen fylles med luft - og vips er du godt synlig selv langt til sjøs.
Med en Safe Swimmer bøye kan jeg ha med bilnøkkel, mobiltelefon, GoPro eller annet jeg har lyst til. Resten av plassen fylles med luft – og vips er du godt synlig selv langt til sjøs.

Her er mine regler for svømming i open water:

  1. Svøm aldri alene. Er du nødt til å svømme alene, bør du ha en «spotter» på land som ser deg og følger med. Da bør du også bruke en Safe Swimmer (se punkt fire).
  2. Bruk en synlig badehette. Det er det minste du kan gjøre for at andre skal se hvor du er. Gode farger er gul, oransje og rosa. Hvitt, blått, grått og svart har lett for å forsvinne i fargene som finnes i sjøen og dens speilinger av himmelen.
  3. Svøm med våtdrakt. Det er ikke varmt nok til å trene i sjøen i Norge uten. I utlandet kan det fint gå an, men en våtdrakt gir deg trygghet og oppdrift. Er det over 26-28 grader i vannet bør du svømme uten våtdrakt for å unngå overoppheting. Men for de fleste her hjemme er det nok mer kulda enn varmen vi frykter til sjøs.
  4. Hold deg langs land. Her er det naturlig nok kortere til redning dersom noe skulle skje, og det er mindre sannsynlighet for å treffe på motorisert ferdsel. Svøm aldri utenfor merket område, dersom det finnes bøyer eller lignende!
  5. Svøm med en godt synlig bøye. En Safe Swimmer bøye fra Swimshop er et enkelt verktøy som du bør ha med deg i vannet. Den er lett å se fra land og vann, du kan ha med deg mobiltelefon (blir kule instagrambilder!) og bilnøkkel, ja til og med litt energi underveis. Spesielt viktig hvis du absolutt MÅ bryte regel nummer 1, men smart uansett. Jo flere som bruker en slik bøye, desto synligere blir feltet av svømmere!
  6. Følg anvisninger og snakk med lokalkjente. Svømmer du på steder hvor det settes ut flagg for å markere hvor trygt det er å svømme? Vær smart og følg disse. Er du i utlandet eller på nye steder? Hør med lokale svømmere hvor det anses som trygt å svømme. Det er ofte vanlig med farlige og sterke strømmer, så sørg for at du gjør deg kjent med disse før start.
  7. Svøm i forhold til evne. Legg ikke ut på langtur uten å være trent for det. Det er like god trening (eller kanskje bedre!) om du finner deg en distanse på 200-400 meter der du kan trene intervaller, fremfor å svømme langtur i ett (kommer jo selvfølgelig litt an på målet med treningen).

Lykke til!!!

Svøm trygt i åpent vann

Fullfart Lingsom

Full fart på alle fronter.

4 kommentarer om “Svøm sikkert i open water

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s