Du tror kanskje at tredemølla får stå i fred nå som sola skinner? Da tror du feil. Jeg bruker tredemøllen hele året gjennom, uansett vær. Selv på treningsleir på Mallorca brukte jeg den ofte. Det har jeg gode grunner til.

Hjemme har jeg valgt tredemøllen T300 fra Sportsmaster. Den ble levert på døra i høst og har vært flittig brukt. Den er et effektivt hjelpemiddel til å få gjort løpeøktene hvis jeg (eller Kristian) ikke har barnevakt. Hvis regnet pøser ned, eller det er fryktelig kaldt sier det seg selv at vi også gjerne løper inne. Men det er ikke bare vær og hverdagsliv som bestemmer at jeg skal løpe på dette endeløse båndet. Jeg gjør det også av egen fri vilje når sola steker og barnevakt er lett tilgjengelig (med vinduet på vidt gap så sola kan jobbe med brunfargen underveis).
Hvorfor? Rett og slett fordi det er effektivt, målbart og veldig kontrollert. Dessuten er mølla mer skånsom mot beina enn asfaltjungelen jeg har rett utenfor døra.

Fordelene med tredemølle er mange. Noen av dem har jeg listet opp under:
1. Lett å styre intensiteten – tredemøllen er perfekt til intervalltrening eller når du skal kjøre gode tempoøkter i en gitt fart.
2. Like forhold – det er alltid samme vær innendørs! Jeg løper i shorts og sports-bh året rundt. En god vifte kan imidlertid være lurt. Husk å lufte godt etter trening.
3. Tidsbesparende – med en tredemølle i hus er dørstokkmila ikke-eksisterende. Du slipper å vurdere værforhold før du skal ut, og du sparer tid på å ikke måtte kjøre til et egnet sted for å løpe det du hadde tenkt til akkurat denne økta. Det er bare å hoppe på og starte! Med små barn i hus er det en glimrende måte å få trent på uten at barnevaktbudsjettet sprenges.

4. Variert trening – dette trodde du kanskje ikke, men løping på tredemølle kan være veldig variert. Faktisk mer enn ute, siden de fleste har en tendens til å løpe den samme ruten i den samme farten. Med en tredemølle kan du enkelt variere både stigning og fart der og da. Husk å bruke disse funksjonene!
5. Skadeforebyggende og til opptrening etter skade – ja, faktisk! For med en tredemølle er det enkelt å hoppe av hvis du kjenner en murrende skade som kommer lirkende. Jeg har brukt mølle aktivt i min opptrening etter skade, siden jeg på den kan løpe akkurat så mye som beinet tåler, uten å tenke på at dersom noe skjer, hvordan skal jeg da komme meg hjem?
6. Teknikkfokus – det jevne og forutsigbare underlaget er en stor fordel når du skal trene løpeteknikk. Bruk litt tid på hver økt til å fokusere på god teknikk. Jobb med steglengde, fraspark, holdning og fremføring.
Det er ikke bare jeg som er fan av tredemølla. Norgesrekordholder på 400 m Quincy Douglas har brukt mølla mye og anbefaler flere av sine elever å bruke den. Det samme gjør Bo Breigan, tidligere topputøver på 800 meter. Nå er de begge tilknyttet Wang Toppidrett som trenere.
– Du får ikke samme kontakten med elementene på mølla, men du kan løpe mye mengde på den siden den tar unna mer (demper mer) enn hva asfalt og baneløping gjør, sier de.

Selv bruker jeg tredemølla til både rolige turer, lengre tempoøkter og effektive intervalldrag. På 45 minutter til en time har jeg gjort en svært effektiv økt som er veldig tidsbesparende for meg, siden jeg ikke alltid har anledning til å løpe på steder der underlaget er bedre egnet for mine bein (skog/terreng/grus).
NB! Husk at du bør stille inn mølla med en viss stigning. 1-1,5 % er passende for å simulere løping på fast underlag utendørs (hvor det gjerne er vind og litt opp og ned terrengmessig). Da blir løpeteknikken bedre og du får jobbet med steget og frasparket.