Fyll på for å prestere bedre

De siste sesongene har jeg virkelig ikke likt å sykle langt. To timer har vært mer enn nok, og alt over tre timer en liten bragd i seg selv. Nå synes jeg fire timer er på grensa til kort, og gleder meg til både fem- og sekstimersturer på sykkelsetet. Hva har skjedd?

Egentlig er det ganske enkelt. Jeg har rett og slett begynt å spise underveis. Ikke nok med at jeg spiser mye mer enn før generelt, nå skal jeg også spise godt og ofte mens jeg trener!

Tidligere trodde jeg at det var nok å ha en flaske vann og en flaske sportsdrikk på langtur (altså over tre timer). På alt under dette tok jeg bare vann. Ikke rart at jeg hatet å sykle! Jeg var jo tom før første timen var omme. I hvert fall nesten.

Nå er det helt andre boller. Selvfølgelig kommer det litt an på hva slags økt jeg skal ut på. Men nesten uten unntak tar jeg nå med både vann, sportsdrikk, flere energibarer og «nødproviant» som sykkelgodterier med koffein. Hvorfor?

Kroppen har et glykogenlager den henter energi fra. Men det tar ikke lang tid før dette er brukt opp. Før ble jeg alltid skrubbsulten etter en time, men forsøkte å glemme det.

Nå spiser jeg min første bar etter en time. Og gjentar det hele veien, hver time, til økta er over. I tillegg til at jeg fyller på med både sportsdrikk og vann. Målet er å få i meg minst 60 gram karbohydrat i timen, og gjerne litt protein også, så sultfølelsen ikke blir plagsom. Er øktene skikkelig lange (4t eller mer) blir det bar eller gel med koffein og mer sportsdrikk mot slutten.

Resultatet? Jeg synes ikke lenger at det er en mental prøvelse å sykle langt. Faktisk opplever jeg heller å ha mer energi siste timen enn den første! Cruiser hjemover med glede og overskudd.

Ta idag for eksempel. Fire timer rolig tur. Før ville jeg kanskje tatt med en bar til en slik trening, og drukket vann underveis. Nå vet jeg mye bedre.

Derfor spiste jeg en skikkelig stor frokost kl halv ni. Full bolle med musli og yoghurt, masse frukt, to egg, fire skiver bacon, en croissant, et glass havregrøt og to kopper kaffe, for dere som lurer. La ut på sykkeltur kl 11. Burde faktisk tatt en bar allerede da, men ventet til første timen var gått, da jeg faktisk var mett fortsatt.

Første matbit ble et rundstykke med smør, ost og skinke. Nytt rundstykke en time etter det. Stopp på kafé etter 2,5t med påfyll av espresso og en liten kakaomelk. Fylte de to tomme flaskene med Aquarius. Ny bar en time etter dette og så var det kun sportsdrikk siste timen hjemover.

Kom tilbake til hotellet full av energi og kunne gjerne løpt både langt og hardt. Men siden det ikke sto på programmet ble det heller en stor bolle musli med yoghurt, en sjokolade og en Smartfish. For det er visst ikke sånn at jeg kan droppe påfyll selv om jeg var flink til å spise underveis. Kroppen skal jo helst restitueres så raskt som overhodet mulig. Hvis ikke orker den ikke fem harde timer på sykkel og tøffe løpeintervaller i morgen!

Prestasjonskosthold kaller Mats det. Superenkel forskning viser at det funker, prøv det selv da vel!

Fullfart Lingsom

Full fart på alle fronter.

5 kommentarer om “Fyll på for å prestere bedre

 1. På lange rolige turer spiser jeg kun mat i form av brødskiver med litt forskjellig av hva jeg liker å ha på, ikke barer. Viktig å få i seg mat, barer bruker jeg under hardere økter eller ritt.

  1. Det er jeg enig i. Jeg foretrekker også mat, og har ofte med meg rundstykker eller lignende. Men – siden dette ikke er tilgjengelig på konkurranse, er det viktig for meg å trene på å få i meg det som tilbys på feks Ironman-konkurranser. Derfor har det på denne leiren gått mye i barer fra Powerbar. Normalt bruker jeg Nutrixxion. Det gjelder å trene spesifikt, også på spisingen.
   Mange triatleter sverger til kun flytende næring, dit har ikke jeg kommet ennå. Liker å ha mat i magen så jeg slipper den konstante sultfølelsen.

 2. Jeg er så glad for at jeg fant denne bloggen!!! Dette er inspirerende. Jeg er en mor til fire små som trener mot maraton. Dette med mat og påfyll underveis i treningen er noe jeg nå har lært meg så smått de siste ukene. Nå er det ikke noe stress å løpe 2,5-3,5 timer hvis jeg får i meg noe på turen. Jeg begynner å fylle på etter 30 min når jeg vet at jeg skal løpe lenge:) Triathlon frister, men jeg kan ikke svømme ( bare brystsvøm;) Så vi får se på det. Men hvis jeg leser litt mer på denne bloggen så blir jeg vel overbevist….. Sjekk gjerne ut min mammablogg/treningsblogg: frksorlie.blogspot.no

  1. Hei! Takk for hyggelig tilbakemelding 🙂 det er fullt mulig å leve et aktivt liv, også som foreldre. Sterkt å få det til med fire barn, men det er som du sier prioritering og planlegging som skal til. Supert at du er aktiv og står på. Barna trenger aktive foreldre!
   Heier på deg!!!

 3. Trodde jeg var flink til å spise, men ser jeg har en lang vei å gå. Men da er det kanskje håp for at jeg skal slippe å bli helt utmattet dagen etter langtur på sykkel. Om jeg bare klarer å spise mer.. Spiser 6-7 måltid pr dag, pluss sjokolademelk etter hver eneste lille trening og litt mat underveis på økter over halvannen time. Problemet mitt er bare at jeg blir så fort mett. Og nesten like fort sulten igjen. Tror jeg klarer greit å spise inn det jeg forbrenner på småøkter, men de dagene jeg forbrenner 1000-2000-3000 kalorier har jeg ikkje sjans til å spise det inn igjen og det beginner plutselig å bli en del av de. Må snart kutte vann som favorittdrikk og bare drikke ting med næring;)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s