Test av 2XUs billigdrakt M:1

Billigdrakten fra 2XU overrasket da jeg prøvde den i bassenget forleden. Ikke fordi jeg er sponset med utstyr fra 2XU, men fordi den var lett å svømme i.

2XU lanserte i fjor en rimeligere våtdrakt med et stort bruksområde, nemlig M:1. Den er laget i et slitesterkt neopren på 2-3 mm, og har ingen coating slik de fleste andre våtdrakter for open water og triathlon har. Det gjør at denne våtdrakten tåler mer og koster mindre enn andre våtdrakter. Høres jo ut som en vinn-vinn. Men er den like god?

Test av 2XU M:1 våtdrakt

Utsalgsprisen er på 1999 kroner, men før Oslo Triathlon og andre events kan du være så heldig å finne den ned mot 1500 kroner. Billigere får du det ikke uten å gå på dumpesalg hos Europris (og de draktene vil du ikke ha!).

Lurer du på hvordan du skal velge riktig våtdrakt? Da bør du lese dette innlegget fra i fjor.

Som svømmer stiller jeg store krav til min våtdrakt. Jeg har svømt meg gjennom noen modeller og er veldig godt fornøyd med min 2XU X:3, som er toppmodellen fra 2XU. Den tilfredsstiller de kravene jeg har til fleksibilitet og støtte. Derfor var jeg veldig skeptisk da jeg fikk M:1 i posten for testing. Kunne en så enkel drakt gi meg det jeg trenger for å svømme fort og komfortabelt?

2xu M:1

Her er det ingen paneler eller fancy greier, kun en helt nedstrippet våtdrakt. Den gir deg litt oppdrift, litt varme og beskytter deg fra brennmaneter. Det enkle er ofte det beste, eller hva?

Den tynne neoprenen gjør at det er litt mindre oppdrift enn i andre drakter, men det gjør ikke meg noe. Jeg flyter uansett. Dessuten gjør det at det er mulig å svømme bryst, noe jeg vet at mange har savnet i de dyrere modellene.

Jeg svømte 3000 variert kontinuerlig med våtdrakten tidligere denne uken. Særdeles positivt overrasket!
Jeg svømte 3000 variert kontinuerlig med våtdrakten tidligere denne uken. Særdeles positivt overrasket!

M:1 er sydd med 2 mm Yamamoto neopren i skulderpartiet og i underarmene, noe som gir den overraskende god fleksibilitet for krålsvømming – faktisk bedre enn jeg har funnet i R:3-drakten. Resten av våtdrakten består av 3 mm neopren, som gir nok oppdrift og litt varme.

Størrelse og passform. Jeg er en S/M i X:3, men siden M:1 ikke kommer i halve størrelser gamblet jeg på en S (selv om størrelsestabellen sier at jeg med mine 173 cm og 64 kilo er en M). Det viste seg å være et godt valg, for drakten satt som støpt (etter at jeg hadde fått den over stussen!). Uvant å presse seg inn i en våtdrakt igjen, men da den endelig var på passet den godt.

M:1 satt veldig fint i nakken. Den var aldri i veien, jeg tenkte faktisk ikke på at den satt rundt nakken min overhodet. Det er en stor fordel når du skal svømme open water!
M:1 satt veldig fint i nakken. Den var aldri i veien, jeg tenkte faktisk ikke på at den satt rundt nakken min overhodet. Det er en stor fordel når du skal svømme open water!

M:1 sitter godt rundt ankler og underarmer, slipper ikke inn vann (hvis størrelsen er korrekt) og gnagde meg ikke i halsen eller nakken under de 3000 meterne jeg svømte med den i bassenget på Hundsund. Faktisk var passformen rundt nakken veldig god, og den plaget meg mindre enn X:3 gjør. Virket som om den var litt rundere på et vis, uten at den tok inn vann den veien heller.

Slitesterk. En annen fordel med M:1 var at jeg kunne «rive» på meg drakten med lange negler uten å være redd for at det skulle bli hull eller rifter. Her knakk faktisk neglen først, denne drakten tåler helt klart en støyt og egner seg derfor også til bruk i andre typer vannsport.

Hvordan er den å svømme i? Like god å svømme i som X:3 og V:3 var M:1 ikke. Til det manglet det blant annet støtte rundt kjernen. Her var det ikke noe hjelp å få til rotasjonen, de panelene på de bedre draktene har faktisk noe for seg. Ei heller gikk det fryktelig mye fortere med M:1 enn å svømme uten drakt, men litt hjelp var det helt klart. X:3 og V:3 liksom løfter meg oppå vannet og gir meg ekstra godt tak med sine «catch-paneler» på underarmene, disse er fraværende på M:1. Men den var helt klart bedre enn forventet. M:1 er enklere, billigere og helt annerledes enn det jeg har svømt i av våtdrakter før. Likevel er jeg veldig positivt overrasket.

Her har du en billig drakt, som tåler «alt» og som du kan svømme alle svømmearter i – uten problemer. Å svømme bryst i en vanlig våtdrakt er jo plent umulig, men med M:1 var det behagelig og lett.

Den siste overraskelsen kom forresten i dusjen. Jeg hadde trodd at drakten ville være vanskelig å få av, siden jeg jobbet litt med å få den på og fordi den satt så tett i vannet. Men jeg kunne bare dra den av uten problem, den satt ikke engang fast i klokka mi. Det betyr at den faktisk vil funke fint i triatlon der skiftesonen er en viktig disiplin 👍.

Helt klart en god våtdrakt å svømme i.
Helt klart en god våtdrakt å svømme i.

Minus? I tillegg til det som er nevnt over av svømmekvaliteter bør du legge merke til at drakten er nokså tynn. Jeg svømte 45 min kontinuerlig i et oppvarmet innendørs basseng og ble ikke overopphetet. Hvilket betyr at den kan bli noe kald utendørs hvis temperaturen i sjøen dropper under 14-15 grader.

Så hvem passer M:1 for?

 • Dette er en god drakt for nybegynnere som har lyst til å prøve triatlon uten å bruke flere tusen kroner på en våtdrakt.
 • Det vil også være en god nummer to drakt, om du ikke har lyst til å slite ut toppdrakten på trening. 2XU M:1 tåler virkelig alt. Jeg kommer til å bruke denne til trening!
 • Denne drakten passer også til swimrun-konkurranser. Den er akkurat passe billig og hjertet ditt vil ikke blø når du må klippe i armer og bein.
 • Svømmer du hovedsakelig bryst så er dette det perfekte alternativet for deg, da denne drakten gir deg nok fleksibilitet i beina til å gjennomføre gode brystspark.
 • Det er også en god løsning for deg som vil svømme open water, og kun trenger en drakt til å hjelpe med oppdrift og varme. Drakten er mer enn nok fleksibel i skuldrene til at også gode svømmere kan bruke den med hell.
 • Det vil være en perfekt drakt å ha på hytte eller i båten om du har noen i familien som liker å svømme som trening, men som synes det er for kaldt uten våtdrakt.
 • I tillegg kan den brukes til vannsport – noe som er et pluss for aktive familier!
Fullfart Lingsom

Full fart på alle fronter.

9 kommentarer om “Test av 2XUs billigdrakt M:1

 1. Hei!
  Du har noen informative innlegg for en fersk triathlet 🙂 Vil du anbefale denne eller R3 til en nybegynner som har svømt noe før, ikke konkurranse, men svømming på skolen gjennom hele oppveksten og litt her og der i ettertid, og som nå har tatt det opp igjen etter litt finpussing på teknikk?

  1. Hei, da vil jeg nok anbefale denne siden den har mindre oppdrift enn R3. Kan du svømme greit så trenger du ikke all oppdriften som R3 gir. Jeg vet om flere som trives godt i M1 drakten siden den har litt mindre oppdrift. Men – den kan nok være litt kald siden den er tynnere enn de andre draktene.

  2. Hei, M1 er mye tynnere enn R3. Så det kommer egentlig an på hvor varm du vil være. Samt at det er mye oppdrift i beina på R3. Har du en grei svømmeteknikk vil det kanskje være i overkant med så mye oppdrift, men samtidig kjenner jeg flere som trives godt i R3 også. Prisen er jo også ganske ulik. Begge draktene er gode, men du må velge ut fra hvor kaldt det er i vannet der du svømmer (M1 er kaldere, men tåler så og si alt, og er billigere).

 2. Hei! Har meldt meg på Open Water-konkurranse og trenger en våtdrakt så jeg kan begynne å trene utendørs. Har svømt aktivt tidligere, og håper jeg skal bli så ivrig igjen at jeg ønsker å fortsette. Men kjedelig å kjøpe en drakt til mange tusen kroner om ikke det skulle bli tilfelle. Står mellom å kjøpe A:1 og M:1, men ut fra din positive omtale tenker jeg at M:1 hvert fall holder i første omgang. Er det slik at M:1 også er fin å crawle med? Tusen takk for supre tips i testen din, kommer virkelig godt med!

  1. Hei! M1 går veldig fint å kråke med og har du svømmebakgrunn vil jeg anbefale den fremfor A1 som begynnerdrakt siden du mest sannsynlig har god flytestilling. A1 har mye oppdrift og er stivere enn M1. Men – M1 er ganske tynn, så den kan fort bli kald. Skal du bare teste for gøy og svømme i vann som holder 16 eller mer, jeg ville gått for M1. Så kan du vurdere å gå opp etter hvert. Hvilken str er du? Jeg har et par brukte toppodelldrakter i Small som skal selges om det kan være noe.

   1. Tusen takk for svar! Da tror jeg at jeg går for M1 til å begynne med, så får man heller oppgradere etter hvert. Det hadde vært helt topp, men er nok hvert fall en størrelse over deg så tipper de blir litt i minste laget 🙂

 3. Hei! Er en superfersk svømmer som skal være med på thriatlon for første gang nå i høst (sprint). Lurer på str på 2XU M:1 Er en kvinne på 164 cm høy og ca 64 kg . (Small eller Medium). Noen som ev har en brukt en?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s