Aldersgrense i fjellet?

Vi er på Beitostølen i helgen. Et flott sted å tilbringe viktig familietid, med kort vei til mange ulike aktiviteter. Her kan det klatres, ris på hest, kjøres i bobbane og svømmes. Blant annet.

Det kan også gås i fjellet. Her er vi midt i suverent turterreng, og en liten biltur unna ligger mer kjente topper som Bitihorn og Besseggen. Førstnevnte besteg vi i dag, og ja fireåringen klarte å ta seg helt opp ved egen hjelp.

20140719-200641.jpg
Det var en stolt gutt som glad konstaterte at jo, han hadde gått helt selv. Og det var mange som spurte der vi jobbet oss sakte, men sikkert nedover igjen. Noen så ut til å puste lettet ut der jeg kom med bæremeisen på ryggen. «Godt at han har fått litt hjelp på veien.»

Men Magnus fikk ingen hjelp av meisen idag. Den var bare med i tilfelle krise (les beinbrudd eller ekstrem tretthet). Det tok oss fire timer tur retur å bestige Bitihorn, inkludert pauser. Det var tungt til tider, men i riktig fart og med nok motivasjon underveis var det ikke noe problem for en allerede aktiv og fysisk sterk 4,5-åring. Magnus koste seg der han hoppet, småløp og spratt bortetter.

20140719-201448.jpg
En av damene vi møtte klarte faktisk å si:

Men er det ikke seksårsgrense på denne turen?

Jeg måtte bare le. Seksårsgrense? Jeg tror fjellet er åpent for alle, svarte jeg.
For ja, turen anbefales fra 6-7 år, men det må være opp til hver enkelt familie å vurdere hvilke turer som passer for nettopp dem. (Akkurat som vi gjør på kino, der Magnus har sett et par filmer med syvårsgrense, siden vi mente han var klar for det.)

For oss var Bitihorn midt i blinken. Akkurat passe utfordrende og spennende til å underholde vår aktive gutt i noen timer.

20140719-202049.jpg
Og da vi var vel tilbake på Beitostølen hadde han masse energi til overs. Vi rakk både bob-banen og klatreparken før middag!

Ta barna med ut! La dem oppleve naturen, la dem få utfordre seg selv og kjenne på hva det faktisk er å bli sliten i fjellet. Lær dem hvordan dere pakker sekken, hva som skal med og hvordan matpakkene smøres. Lær dem å ta pause hver time/halvannen og nyte utsikten med en bit sjokolade i munnen. Vis dem hvordan de kan hoppe fra stein til stein for å unngå gjørme, klatre i vegger og ta syvmilssteg over bekkene.

20140719-202655.jpg
Med god veiledning og opplæring kan alle bli trygge i fjellet, uansett alder! Så hjelper det såklart at mor og far er sterke og utholdne, med en klar overbevisning om at hvis det røyner på – ja da klarer vi å bære de 20kiloene hjem i bæremeisen! Det måtte vi nemlig i går, da Magnus gikk helt i kjelleren med 2km igjen til målet, uten at det satte noen stopper for stemningen altså!

20140719-202926.jpg

Fullfart Lingsom

Full fart på alle fronter.

5 kommentarer om “Aldersgrense i fjellet?

 1. Godt skrevet. Jeg/vi har selv hatt med Casper på flere turer som neppe er anbefalt for treåringer generelt. To eksempler på dette er Dalsnuten i Sandnes

  http://utiskogogmark.wordpress.com/2014/06/11/dalsnuten/

  og Lindtjernåsen i Lardal

  http://utiskogogmark.wordpress.com/2014/04/22/lindtjernasen/

  Begge er overkommelige for aktive treåringer som liker å gå i skog og mark, men det fordrer at barna får anledning til å lære å trives. Skal barna like naturen, så må de være i naturen. Alt for mange barn er alt for lite ute i naturen. Heldigvis gjelder ikke det for vår sønn.

  Om vi ikke har med Casper til Bitihorn til neste år, så er det nok ikke lenge til, og vi har flere andre fine mål i sikte også.

  1. Så godt å høre! Naturen er jo fantastisk spennende for barn, hvis de bare lærer det. Merker jo allerede hvor det går med Magnus som hopper fra Stein til Stein og later som han samler «penger» som i et dataspill… Stå på, supert med flotte turer for aktive barn. Som er veldig heldige å ha aktive foreldre! Det er heldigvis smittsomt 🙂

 2. Følger bloggen din med stor interesse. Kom over den da jeg lette etter sykkelruter på GC. Imonert over treningsiver og livsglede. Deler det med deg – alder ingen hindring. Mvh
  Knut

  1. Supert at du følger med Knut! Håper sykkelrutene var til hjelp 🙂 Takk for tilbakemelding også, det setter jeg alltid stor pris på. Ha en super dag!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s