Kan du svømme bedre med rette armer?

Synes du det er tungt å svømme i open water? Da bør du lese videre. En enkel endring av teknikken kan gjøre det hele lettere. Høye albuer skal du helt klart ha under vann, men det er ikke nødvendigvis det beste over vann. Du kan faktisk svømme bedre og spare mye krefter på å rette ut armene!

Jeg har alltid svømt med rette armer og mye kraft. Det gir meg fordeler når vi svømmer open water!
Jeg har alltid svømt med rette armer og mye kraft. Det gir meg fordeler når vi svømmer open water!

Nå betyr ikke dette at du trenger å svømme med helt pinnerette armer (slik jeg gjør). Men en større vinkel i albuen kan absolutt være hensiktsmessig.

At det er tungt å bøye på neopren regner jeg med at du er enig i. Svømming med spiss albue over vann vil gjøre at skuldre og biceps må jobbe hardere. Med rettere armer unngår du dette. Såkalt «straight arm recovery» er også enklere å gjennomføre teknisk, spesielt hvis du har dårlig fleksibilitet i skuldrene.

«Ja, men Sun Yang svømmer med spisse albuer over vann, og han er jo verdens beste på langdistanse?» Den har jeg hørt ofte. Senest ved frokostbordet i Haugesund i helgen. Men svømmer Sun Yang open water, spør jeg alltid. Har han på seg våtdrakt?

Sånn ser det ut når jeg svømmer rolig i basseng: Mange ting å ta tak i for meg også, men rette armer har jeg i hvert fall!

Ok, så ser det kanskje ikke så pent ut med rette armer. Men sist jeg sjekket gis det ingen stilpoeng i triathlon. For øvrig må du gjerne lese Helle Frederiksens tanker rundt distanse per tak og svømming i open water. Masse bra input og en del a-ha opplevelser om du sverger til å gli på taket og har Sun Yang som ditt største svømmeforbilde.

Sånn ser det ut når jeg setter opp farten:

En rettere arm gjør ikke bare jobben enklere for skuldrene. Det er et par andre gode grunner til å rette ut armene. Svømming i open water innebærer nemlig også bølger. Dem har vi svært få av i bassenget.

  • Med spiss albue over vann er det mer sannsynlig at hånden din vil fanges av bølgene. En rett arm vil gå over bølgen! (Dette har også mine kunder hørt ofte).
  • Høy frekvens er hensiktsmessig i open water, og rette armer gjør dette enklere å få til.
  • En rettere arm vil også lettere svinge over andre utøvere, slik at du kan ligge tettere på. Drafting blir enklere!
  • En rettere arm gjør det også enklere å nå langt frem med hånden over vann. Da kan du starte taket med en gang etter isettet. En bøyd arm som settes i foran hodet (85 % av mine kunder gjør dette når de kommer til meg!) vil møte motstand i vannet mens den strekkes fremover under vann.
Fortsatt skeptisk? Jeg svømte løypa på Ironman 70.3 Haugesund på 24.41 og da var farten forholdsvis rolig. Prøv rette armer du også!
Fortsatt skeptisk? Jeg svømte løypa på Ironman 70.3 Haugesund på 24.41 og da var farten forholdsvis rolig. Prøv rette armer du også!

Men er det bare fordeler med rettere armer? Nei, ikke nødvendigvis. Rette armer over vann kan fort føre til rette armer under vann. Og det ønsker vi ikke. Det er høy albue og godt feste under vann som gir deg fremdrift og fart. Pass derfor på at du har ekstra fokus på å få til et bra feste (catch). Hold albuen oppe og press underarmen ned før du skyver bakover (dra deg selv over taket og frem).

Slik skal taket ditt se ut under vann. Foto: Stokereport.com
Slik skal taket ditt se ut under vann. Foto: Stokereport.com

Vil du bli enda bedre til å svømme ute? Send meg en epost på fullfartlingsom@outlook.com.

Fullfart Lingsom

Full fart på alle fronter.

3 kommentarer om “Kan du svømme bedre med rette armer?

  1. Du gav meg rette-armer-tipset i Frognerbadet tidligere i sommer, Kari. Takk for det! Har spred-the-word og tilbakemeldingen er unison: «Det gjorde forskjellen!» Nå blir det å trene på «svømming» i totalkaos i strandkanten. Det ble en sjokkartet debut i Skeisvatnet i går, men merkelig nok frister det til gjentagelse.

  2. Hei, veldig bra artikel. Jeg er også veldig fornøyd med første svømme leksjon i Frognerbadet, noen justeringer og mer fart i bassenget. Svømming har vært min «verste» disiplin og showstopper for å starte med triatlon men begynner å trives i vannet 😀 Kari, du er FLINK!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s