Unngå gnagsår fra våtdrakt

Gnagsår etter våtdrakt er noe søl. Det svir, væsker og alt håret samler seg der om natten og river det hele opp om morgenen. Det beste er å unngå dem – og det er mulig! Det hjelper masse å ikke slurve når du tar på deg drakten. Lukk den på riktig måte og smør deg godt med feit salve i nakken.

Slik så nakken min ut etter Hove forrige helg. Da slurvet jeg litt med å ta på meg drakten, og jeg hadde glemt å smøre nakken. Rookie-feil!
Slik så nakken min ut etter Hove forrige helg. Da slurvet jeg litt med å ta på meg drakten, og jeg hadde glemt å smøre nakken. Rookie-feil!

For min del blir gnagsårene ekstra ille i saltvann med mye bølger. Da må jeg opp og navigere ofte, jeg må puste oftere (og til begge sider) og jeg svømmer ikke så rett og stabilt som «normalt». Men hva er vel normalt i open water? Her gjelder det jo å være forberedt på det meste.

Så – hvordan unngå slike gnagsår?

1. Sørg for at du har en våtdrakt som passer deg. Det vil minimere sjansen for at drakten ikke passer i nakken. En drakt som er for stor i nakken vil gnisse mer enn en som sitter perfekt.

2. Smør deg godt. Bruk en krem, gel, stick eller olje og prøv deg gjerne frem. Trislide, BodyGlide, Vaselin, Chamoiskrem eller babyolje. Alt kan brukes, men du bør teste det først. Husk at det gnisser mye mer i saltvann enn i ferskvann. Det sies at Vaselin kan ødelegge neoprenet, men jeg vil heller ha ødelagt drakt enn ødelagt nakke!

BodyGlide våtdrakt

3. Ha «ren» våtdrakt. Pass på at du ikke har sand, hårstrå eller annet som kan irritere nakken på innsiden av våtdrakten din. Det kan alltid komme sand inn underveis, spesielt ved strandstart i mye bølger. Dette er det vanskelig å gardere seg mot. Sørg i det minste for at du ikke har noe i drakten FØR start!

4. I verste fall – bruk teip! Jeg har sett og hørt at noen bruker gaffateip i nakken. Mindre vondt å dra den av enn å ha gnagsår i etterkant kanskje? Medisinsk teip fra apoteket kan også brukes. Jeg har imidlertid aldri testet dette selv.

5. Har du fått gnagsår? Når uhellet er ute da gjelder det å pleie godt. For oss med litt lengre hår er det viktig å beskytte med en kompress eller stort plaster, spesielt om natten så håret ikke klistrer seg fast hver natt og du må dra det ut av såret hver morgen. Gå med håret i hestehale på dagtid mens såret for puste og smør gjerne med Eight Hour Cream eller apotekets Bryst Creme (vidundermiddel!). Rens såret om det væsker mye. Unngå bruk av våtdrakt til såret har grodd (hvis mulig). Jeg svømmer i basseng selv om jeg har slike sår.

LYKKE TIL!!!

 

Fullfart Lingsom

Full fart på alle fronter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s