Velg riktig våtdrakt!

Er den dyreste drakten den beste?

Vil du bli bedre til å svømme open water? Start med å finne den riktige våtdrakten for deg!

Triatleter elsker utstyr. Det er jo derfor vi holder på med dette, eller hva? Og grunntanken ser ut til å være at jo dyrere det er, desto bedre MÅ det jo bare være. Lar du den filosofien gjelde for våtdrakter kan du imidlertid gå på en smell. Draktene varierer i pris fra 2.000 kroner til nesten 10.000 kroner. Da gjelder det å huske at den dyreste drakten ikke nødvendigvis er den beste for DEG!

Er du en dårlig eller i beste fall helt grei svømmer (la oss innrømme det, de fleste av dere faller i denne kategorien), ja da kan du faktisk gjøre vondt verre ved å kjøpe leverandørenes toppmodeller.

Hvorfor? Jo, toppmodellene er designet for de som kan svømme fort. Gode svømmere opplever jo ofte å bli tregere med våtdakt, med mindre de har en toppmodell. Gode svømmere trenger nemlig ekstra fleksibilitet for å nyttiggjøre seg svømmeteknikken sin. Og mer fleksibel neopren er dyr. I tillegg er det slik at gode svømmere ikke har noe særlig behov for oppdrift. De flyter jo av seg selv. Resultatet er at toppmodellene innen våtdrakter er mer fleksible og tynnere enn billigere modeller. De koster mer – men går utrolig nok fortere i stykker (mykere og tynnere neopren – lettere å skade, rive opp osv.).

Ganske kjipt å bruke nesten ti tusen kroner på en drakt «uten» oppdrift som dessuten er lettere å ødelegge? Spesielt hvis du i utgangspunktet trenger stivheten og oppdriften som en våtdrakt kan gi? Hva bør du så gjøre?

Kan ikke si annet enn at jeg er superfornøyd med min nye våtdrakt!
Kan ikke si annet enn at jeg er superfornøyd med min nye våtdrakt!

Misforstå meg rett – jeg digger min toppmodell 2xu X:3. Jeg svømmer fortere med den enn med billigere modeller (ja, jeg har testet). Fordi jeg er en GOD svømmer merker jeg godt om fleksibiliteten reduseres (jeg får stive skuldre og ineffektive tak). Jeg merker også hvis det er for mye oppdrift (da ligger jeg oppå vannet og kommer ingen vei).

De fleste vil ha mer nytte av leverandørenes billigere varianter.

Er du mosjonisttriatlet uten svømmebakgrunn vil jeg anbefale 2XU R:3. Her får du godt med oppdrift og nødvendig med fleksibilitet. Her får du mye drakt for pengene og de aller fleste vil bli fornøyde med en slik drakt (3.899 kroner hos Supersport.no).

Og bare så det er sagt, jeg kjenner 2xu-modellene best. Men prinsippene gjelder jo for andre leverandører også – sørg for at du får den drakten som dekker DITT behov! Riktig størrelse er også ekstremt viktig, prøv alltid drakten – helst i vann.

For mosjonisttriatleten med flere års svømmebakgrunn ville jeg gått for modellen V:3 (hvis du har råd til det – den koster jo nesten dobbelt så mye som R:3 drakten – 6.499 kroner hos Supersport.no og Gmax.no).

I min mening er det kun triatleter med bakgrunn fra konkurransesvømming som egentlig har behov for toppmodellen X:3. (Og for at du skal bruke nesten 8000 kroner på den bør du være i kategorien «satser på triathlon».)

Svømmer du først og fremst brystsvømming, kanskje du kråler litt i blant og gjerne vil delta i open water konkurranser eller er nybegynner på triatlon? Ja, da er du så heldig at du kan velge en helt ny open water drakt laget for nettopp dette formålet. Denne drakten koster kun 1999,- og kan kjøpes her. Billigst i byen og den tåler mest. Vinn-vinn der altså 🙂

Lykke til med ditt valg av våtdrakt 🙂

Kari i våtdrakt.

 

Fullfart Lingsom

Full fart på alle fronter.

11 kommentarer om “Velg riktig våtdrakt!

 1. Så flott med tips til våtdrakt, Kari! Det skal jeg ta med meg når jeg ser etter min første nå snart. 🙂

  1. Takk for tilbakemelding Espen! Det er jo alltid mange hensyn å ta, men det gjelder å vite at du ikke MÅ ha de dyreste modellene. De kan faktisk gjøre deg dårligere. Alt kommer jo an på hva du trenger i en våtdrakt. Lykke til med valget!

 2. Det viktigste er vel å finne en drakt som sitter godt. De ulike merkene har ulik passform, så greit å sjekke litt rundt. Det beste er å få testet drakten før du kjøper. Neste utfordring er størrelse. Så pris og merke er bare to parametere, kanskje de letteste å finne ut av. Passform og størrelse krever litt mer innsats 🙂

  1. Ja, det er selvsagt at passform og størrelse er korrekt. Men altfor mange kjøper de dyreste draktene bare fordi de tror den vil gjøre dem raskere, derfor dette innlegget. De fleste triatletmosjonister har mer igjen, både av kroner og fremdrift, i en billigere modell. Det gjelder uansett merke.

   1. Hei; vet du om noen som reparerer slike drakter? Kjøpte meg en 2XU R:3 i fjor, og nå har glidelåsen gått i stykker. Synd å kaste en slik drakt, særlig siden den passer meg og mitt svømmenivå som hånd i hanske:-)

   2. Du kan jo prøve å kontakte butikken der du kjøpte drakten, eventuelt kontakte 2xu direkte (prøv på Facebook for eksempel?). Glidelåsen skal jo normalt ikke gå i stykker så fort (eller i det hele tatt).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s