50 km på en uke

I mine yngre dager skjedde det faktisk ganske ofte at jeg svømte 50 km på en uke. (Jepp det er laaangt, men helt normalt for en svømmer som satser). Å løpe 50 km på en uke har jeg imidlertid kun gjort en gang tidligere. Da var jeg på seilferie i Kroatia med familien og fikk ikke gjort stort annen trening enn å løpe en mil hver dag. Det var en super måte å se hvert nye sted vil kom til, men det var nok ikke så veldig lurt. Jeg var ikke trent for en slik belastning og endte opp med bursitt i kneet, altså en betennelse i slimposen i kneleddet.

Nå har det imidlertid skjedd igjen. Jeg løp over 50 km på en uke – og kroppen holder! Ingen tegn på vondter eller skader noe sted. Hipp hurra! Og ja, jeg er fullstendig klar over at mange synes 50 km løp på en uke ikke er noen stor verdi å skryte av. Men for meg er det faktisk en liten milepæl.

Å øke løpemengden er nemlig en vanskelig balansegang. Hvor mye tåler beina før de plutselig har en overbelastning? Og hvordan stopper jeg før jeg når den grensen? For min del er svaret å gjøre det veldig gradvis. Less is more. Forrige uke løp jeg hele 50,6 km. Det er 8 km mer enn uka før, men jeg har ligget mellom 35 og 45 km nå en god stund. De tre siste ukene over 40 km.

Hvordan øker jeg antall kilometer? Istedenfor å øke mengden på de øktene jeg allerede hadde, valgte jeg å øke antall ganger jeg løper. Dette for å redusere belastningen på beina mine. For meg er det helt klart lavere skaderisiko å legge til to korte halvtimer med løp, enn å øke to av ukas økter fra 45 til 75 min. Normalt løper jeg 4-5 ganger i uka, men forrige uke løp jeg 6 ganger. Hver økt var ganske kort, jeg hadde bare en økt over timen. Jeg hadde en 20-min økt (direkte etter sykkel) og resten var 35-45min lange.

Jeg ønsker å øke løpebelastningen for å bli klar til Ö till Ö som går av stabelen i september. Der skal jeg i tillegg til å svømme 10km open water faktisk løpe 65 km i terrenget. Men det viktigste er jo faktisk å kunne stå på den startstreken, og da gjelder det å ha bein som fungerer.

At jeg ikke kjenner noen vondter overhodet er til stor glede for meg. Det gir meg tro på at min tilnærming til økningen fungerer. I tillegg til at jeg har blitt flink til å bruke foamrollen min jevnlig. Den er virkelig en god venn (og en skikkelig fiende). For det gjør jo vondt når det står på. Men det er så verdt det når skadene holder seg unna og knærne holder 🙂

Hvor langt løper du hver uke?

Fullfart Lingsom

Full fart på alle fronter.

14 kommentarer om “50 km på en uke

 1. For meg varierer det mellom 20 og 40 km, fordelt mellom langkjøring, teskel og intervall. Min rekord er 85 km på en uke da jeg prøvde meg på «Gerhards julekalender» i januar. Som navnet sier, skal den egentlig kjøres i desember og er enkel nok. Den første i måneden løpes 1 km, den 2. 2 km etc til man er i mål juleaften da man løper 24 km. Jeg fullførte dag 15 (altså 15 km), hvilket skulle bli 85 km siste uken. Kunne muligens ha presset en dag eller to til, men var så stiv og sliten i bena at jeg ikke torde ta sjansen på belastningsskader. Fornøyd med innsatsen som en (halv) gammel mann på 64. Som (afp)pensjonist kan jeg trene så mye jeg vil, etter rettere sagt orker. Sprer innsatsen på styrke, svøm, sykkel og løp. Blir ca 50 timer i måneden.

  1. Jeg korrigerer meg selv. Ser jeg har «bløffet» på meg 1 km. Det riktige skal være 84 km…. Rett skal være rett.

  2. 50 timer i måneden er jo knallbra. Mer enn meg! Den julekalenderen hørtes ut som en oppskrift på skade – litt av en utfordring selv om den høres grei nok i starten blir det hardt siste ti dagene!

 2. Ja det må jeg si, det er kjempe bra og det høres veldig deilig ut. Må ikke få noen belastings skader da, men som du sier har du jo løpt såpass mye.
  Jeg løper på langt nær så mye nei, det blir 1-2 bakkeintervaller pluss nå en langtur i uka når det gjelder løping. Jeg tror jeg bør få satt meg opp et program for å få enda bedre fremgang og ikke minst fordi jeg er usikker på hvor mye jeg skal gjøre av de tre forskjellige grenen som er i en triathlon, harde uker, lette uker, osv. osv.

  Øystein 🙂

  1. Vi får ta en prat om opplegget Øystein 🙂 Jeg håper å unngå belastningsskader hele denne sesongen, klarte det i fjor og da må det gå i år også. Gjelder å lytte til kroppen og heller ta en dag ekstra med hvile/rolig aktivitet enn å gunne på hele veien bare fordi «det må trenes».

   Kari

   1. Det må vi gjøre Kari også må vi finne et nytt tidspunkt til PT svømme time 😊

 3. Har ganske lite peiling på triatlon, men generelt sett er det jo lurast å trene på det ein er dårligst på? Etter å ha sett litt på bloggen din virkar det kanskje som litt feil å legge ned så mange timar i bassenget, når du allikevel er ekstremt god til å svømme? Du vil vel neppe hente så mange sekund her, men på løpinga har du jo etter mi meining ganske masse å hente? (Uansett, lykke til! 😉

  1. Hei Kjetil. Hvor får du det fra at jeg bruker mye tid i bassenget? Jeg bruker faktisk veldig lite tid i bassenget, kun 3-4 timer per uke.

   Nettopp fordi jeg ønsker å ha tid og overskudd til å bli bedre på sykkel og løp hvor jeg normalt bruker 5-6 timer per uke på hver.

   De beste på olympisk distanse svømmer dobbelt så mye som meg, men de løper også en god del mer. Jeg prøver å skynde meg langsomt, siden det tar en stund for kroppen å venne seg til løping. Det er ikke bare å løpe seks ganger i uka fra start liksom.

   Nettopp fordi jeg er svømmer, så tåler jeg også å svømme bedre enn de fleste. Så for meg er svømming god kondisjonstrening når de 5 øktene løp i uka er gjort. Skulle gjerne svømt 5 ganger i uka også, men har ikke tid med jobb ved siden av.

   Kari

  1. Full kontroll er det vel ikke, men prøver å gjøre det beste ut fra de forutsetningene jeg har i hverdagen. Altfor mange svømmer for lite, det er i hvert fall sikkert. Super trening med lite risiko for skade. Men – løping står i fokus hos meg for tiden 🙂

 4. Løper normalt mellom 80-110km i uka ca. Avhengig om det er lett/hard/mengde/kvalitetsuke. MEN jeg satser på løping da. Skal ikke legge skjul på at løping er veldig belastende for kroppen, men er flink til å forebygge gjennom gode sko, mykt underlag, tøying, restitusjon, styrketrening og en god del alternativ trening (noe som helt klart lønner seg i lengden) Har flere økter med b.la. langrenn, aquajogg, svømming, fjellturer og sykling mm. i tillegg til løpingen. Ikke redd for å trene alternativt og høre på de signalene kroppen gir. Kjenner jeg f.eks at akillesen murrer, er jeg heller «føre var» og kjører intervallene som aquajogg fremfor på bane, etc. 😉 Skal ikke kimse av effekten av alternativ trening 😉
  50km svømming på ei uke er imponerende da!! En ting er å løpe 50km, men å svømme, det står det respekt av spør du meg!
  Høres veldig lurt ut måten du øker løpingen på. Mye bedre med flere og korte turer, enn færre og lange. Belaster ikke muskulaturen på samme måte, og kortere restitusjonstid! Stor forskjell på 40min kontra 60min, når det gjelder løping! 😉
  Stå på Kari! Morsomt å følge deg gjennom bloggen din. Imponerende hvordan du klarer å sjonglere alle ballene du har i lufta! Det står det respekt av! Lykke til videre 😀

  1. De beste jentene innen triatlon løper også opp mot 100km i uken, ikke skjønner jeg at det er mulig. Men nå har jeg hatt 50,6 i uke 6 og 51 i uke 7. Nærmer meg sakte men sikkert 🙂

   Alternativ trening er jo lurt, for min del blir jo det syklingen og svømmingen. Håper å få tid til et par ekstra svømme og sykkeløkter når jeg slutter i jobben 31.mars.

   For min del er det foamroll og tøying og massasje som holder beina i sjakk. Begynte å løpe for fem år siden (da jeg var gravid), så litt tid må jo beina få for å venne seg til belastningen. Skapt for horisontal jobbing i vann denne kroppen her 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s