Når 4-åringen får bestemme middagen

I går morges våknet Magnus tidlig. Siden jeg uansett skulle opp, ble det til at vi litt over seks satt ved kjøkkenbordet og spiste frokost sammen. Kristian fikk sove litt ekstra.

Det var da Magnus kom opp med ideen at han ville lage noe til middag som skulle gjøre pappa glad. Kristian var nemlig ikke superhappy da Magnus troppet opp på soverommet blid som en lerke kl 06.. Noe måtte altså gjøres for å få han i godt humør igjen.

Jeg hadde tenkt å lage noe med salmalaksen jeg hadde til overs i fryseren etter forrige ukes fisketaco. Produsenten av Salmalaks har mange fine oppskriftshefter og ett av dem sto i hylla på kjøkkenet. Jeg bruker ofte slike hefter som inspirasjon, men ender aldri opp med å følge oppskriften slavisk. Rett og slett fordi jeg liker å bruke det vi har tilgjengelig i kjøleskapet istedenfor å kjøpe alt som trengs i følge oppskriften.

Magnus fikk sitte og bla i heftet, og han sto til sist mellom to av oppskriftene. Salmalaks på spyd eller salmakuber på en seng av grønnsaker. Han synes spydene så veldig morsomme ut, men ville ha grønnsakene fra rett nummer to. Det fikser mamma, sa jeg. Vips lå laksen til tining i kjøleskapet og jeg løp av gårde til jobb.

Slik så det ferdige resultatet ut. Kjempegodt og veldig enkelt. Jeg serverte med rømme og sweet&sour saus ved siden av, og olivenolje og balsamico på toppen. Vel bekomme!
Slik så det ferdige resultatet ut. Kjempegodt og veldig enkelt. Jeg serverte med rømme og sweet&sour saus ved siden av, og olivenolje og balsamico på toppen. Vel bekomme!

Da vi kom hjem fra barnehagen sammen, var det bare å sette igang med matlagingen. Total tilberedningstid var 15-20 minutter. Vi tok som sagt det vi hadde i kjøleskapet og brukte følgende ingredienser til oss tre (2 voksne, 1 barn):

 • 1/4 blomkål
 • 1/2 brokkoli
 • 1,5 gulrot
 • 1/2 bunt asparges
 • 10 cherrytomater
 • 1/2 pose Baby Leaf salat
 • 5 reddiker
 • ca 400 gram Salmalaks
 • Spyd til å tre laksen på

Tilbehør:

 • Frisk koriander
 • Rømme
 • Sweet&Sour saus
 • Wasabi-krydder fra SantaMaria

Fremgangsmåte:

Den store fordelen med laks generelt og kanskje Salmalaks spesielt, er at det går rasende fort. Det kan også være en utfordring hvis alt skal times riktig. Vi gjorde klar grønnsakene først og ventet med laksen til vi hørte Kristian komme inn døra. Stekingen tar nemlig bare et par minutter.

Vi startet med å kutte opp blomkål, brokkoli, gulrøtter og asparges. Passe store (små) biter. Hadde smør i stekepanna og heiv oppi blomkål, gulrøtter og brokkoli først siden de tar lengst tid å mørne. De fikk vel 4-5 minutter i panna før aspargesen joinet dem. For å sette litt fart på sakene tok jeg oppi et halvt barneglass med vann også. Ventet til det var kokt bort og så fikk grønnsakene hvile i en bolle.

Mens de store grønnsakene lå i panna, tok vi frem en ildfast form (den trenger ikke være ildfast, den skal ikke inn i ovnen). Du kan gjerne bruke et serveringsfat om du ønsker. Vi la Baby Leaf salat i bunnen, skar reddiker i skiver og strødde over før vi til slutt la cherrytomater delt i to oppå der igjen. Husk at du kan bruke grønnsaker etter din smak, eller etter hva du har tilgjengelig!

Sånn ser det nederste laget i formen ut. Baby Leafs, reddiker og cherrytomater. Du kan selvfølgelig bruke andre ting du har i kjøleskapet, paprika og agurk og avokado feks?
Sånn ser det nederste laget i formen ut. Baby Leafs, reddiker og cherrytomater. Du kan selvfølgelig bruke andre ting du har i kjøleskapet, paprika og agurk og avokado feks?

Vi skar så Salmalaksen, som fortsatt var litt frossen, i ca 1.5 cm brede skiver. Det var bare en fordel at fisken var litt fast, for da var det enklere å tre den på spydene. Det går også helt fint å bruke de ferdiglagede SalmaCubes som nå finnes i butikken, men like greit å skjære opp den fisken du måtte ha for hånden. Hvit fisk fungerer sikkert også utmerket. Vi tok to biter fisk per spyd og måtte knekke spydene siden stekepanna vår er ganske liten. Jeg tipper at denne retten også egner seg veldig bra som grillmat forresten 🙂 Vi krydret fisken med salt og pepper, mens de voksnes spyd også fikk en omgang med hvitløk og Wasabi-krydder.

Da Kristian endelig kom hjem stekte vi laksen i smør. 1-2 minutter på hver side er mer enn nok for de små bitene vi hadde.

Laksen er tredd på spyd og får seg en omgang i stekepanna.
Laksen er tredd på spyd og får seg en omgang i stekepanna.

Mens laksen stekte tok vi de varme grønnsakene og la oppå salaten i formen. Så la vi de ferdig stekte fiskespydene på toppen da de var ferdige. Det så rett og slett lekkert ut!

ferdig middag salmalaks med spyd

Hvem kan vel si nei til å spise mat de selv har vært med å bestemme, lage og servere? Ikke Magnus i hvert fall. Han spiste av hjertens lyst og kunne stolt proklamere at han hadde laget verdens beste fiskespyd. Vi har aldri sett han spise så mye laks noensinne. Jeg hadde beregnet to spyd til oss voksne og ett til Magnus, men vi måtte pent dele av våre. Derfor vil jeg nok lage mer fisk neste gang, slik at det blir nok mat til alle (selv om vi ble mette altså, og siden jeg skulle rett på rulla var det like greit å ikke stappe seg helt full).

Skal du lage middag til en familie på fire vil jeg absolutt anbefale å ha 700-800 gram fisk.

"Verdens beste fiskespyd" gikk ned på høykant.
«Verdens beste fiskespyd» gikk ned på høykant.
Fullfart Lingsom

Full fart på alle fronter.

3 kommentarer om “Når 4-åringen får bestemme middagen

 1. Han er en liten mat-glad en:) Heldig som lærer å lage mat fra bunn fra han er liten!! Her i huset må vi gjøre motsatt – vi lager ikke laks for å gjøre far glad, men når far jobber (skift) ettermiddagen er det fiskedag hos oss:) Hadde det vært opp til meg så hadde vi hatt fisk HVER dag:)

  Dages fisketips: når jeg steker laks så tar jeg først en god klatt smør i panna, hiver oppi husets fiskekrydder (kjøpt på meny) og en liten t-skje med ramsløk (et glass med olje og ramsløk) Dette rører jeg sammen også legger jeg fisken oppi. Dette trekker da inn i fisken og gir god smak:) Når maten er på tallerken slenger jeg på en dæsj med krydder til så potetene får en runde også:)

  1. Det var et veldig godt fisketips Nicoline! Magnus spiser alt som er av grønnsaker, men er veldig skeptisk til krydder, det er derfor jeg er ganske sparsommelig med alt annet enn smøret når fisken stekes.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s