Natur, bål og pinnebrød

En av de tingene jeg ønsker å gjøre mer av i 2014 er å bruke mer tid i naturen sammen med familien. Jeg håper at Kristian og jeg kan bidra til at Magnus skal vokse opp som en aktiv bruker av naturen. Lære seg å like den, kjenne den og vite mye om den. Det betyr at vi må gå foran som gode forbilder, istedenfor å late oss på sofaen og ty til barnetv og iPad ved enhver anledning. Nå står vi nok uansett ikke i fare for å havne i den fella, men vi kunne absolutt vært flinkere til å legge helgeturene til våre nærområder i marka fremfor svømmehaller, hockeyhaller, trenings- og shoppingsentre.

Med tørr ved i sekken gikk bålbyggingen som en lek. Magnus fikk være med.
Med tørr ved i sekken gikk bålbyggingen som en lek. Magnus fikk være med.

Første nyttårsdag handlet derfor først og fremst om at vi skulle komme oss ut på tur. Og hva er vel bedre enn å starte årets første dag ute i naturen?

Hos mamma i Holmestrand har vi mange fine områder å ty til, men vi valgte det enkleste. Nemlig å gå rett ut døra, opp i skråningen bak huset og klatre opp til toppen av Vollsåsen. Her er det fint turterreng med fjell, knauser, mose og trær om hverandre. At området hovedsakelig består av bergarten Rombeporfyr er noe Magnus er svært opptatt av, siden det betyr at det engang i tiden var lava her. Tipp topp for en vulkanfrelst fireåring!

Veldig koselig å få være med gutta på tur!
Veldig koselig å få være med gutta på tur!

Med i sekken hadde vi tørr ved, pinnebrøddeig, vann, varm saft og pølser. Jeg husker bål, pinnebrød og grilling fra noen turer med pappa da jeg var liten. Oppskriften på deigen fant jeg på nett:

 • 4 dl hvetemel/sammalt hvetemel
 • 0,5 ts salt
 • 2 ts sukker
 • 2 ts bakepulver
 • 5 ss smør eller nøytral olje (f.eks. soya eller solsikke)
 • 1,5 dl vann eller melk

Jeg blandet tørre ingredienser, smuldret inn smør og rørte inn melken. Det ble en fin deig, men da vi fikk den på pinner viste det seg at den var for tørr. Den gikk liksom litt i oppløsning når den ble varm, men smaken var god. Vil uansett anbefale at du blander inn noe mer olje om du vil prøve deg 🙂

En provisorisk grill og vips var både pinnebrød og pølser på gang.
En provisorisk grill og vips var både pinnebrød og pølser på gang.

At vi ikke hadde ketsjup til pølsene var en liten nedtur, men Magnus spiste både en og to pølser og smilte bredt.

At vinden var iskald gjorde ikke så mye. Pølse og varm saft smakte godt.
At vinden var iskald gjorde ikke så mye. Pølse og varm saft smakte godt.

Det er moro å være på tur, selv om vi ikke var lengre hjemmefra enn at vi kunne se mormors hus langt der nede. Han fikk lete frem pinner, grille mat og være ute i naturen. Akkurat som vi ville. En fin tur og akkurat kort nok til at vi også neste gang kan legge ut med friskt mot og gode minner.

Bedre kledd kunne vi absolutt vært, for vinden var iskald. «Neste gang må dere ta på meg varmere sokker,» var alt Magnus sa om den saken, men vi synes alle det var veldig godt å komme innendørs igjen etter vår 90 minutter lange ekspedisjon.

I åsen bak mamma er det flott turterreng og kort vei til Botnemarka med milevis av løyper sommer som vinter.
I åsen bak mamma er det flott turterreng og kort vei til Botnemarka med milevis av løyper sommer som vinter.
Fullfart Lingsom

Full fart på alle fronter.

5 kommentarer om “Natur, bål og pinnebrød

 1. Da er dagens turtips om dere vil litt lenger enn Holmestrand: Karlsvika (etter Åsgårdstrand men før Tønsberg) Der har de bålplass – fint turområde og det har vært vulkan der;) Før var det også fisker i akvariene man kunne se ute, men er lenge siden vi har vært der nå… Ut på tur er aldri feil;)

  1. Aha, da har vi jo et mål for en annen tur. enn så lenge liker vi kortreiste turer som ikke krever så mye planlegging eller organisering. Da er jo Botnemarka genial når vi er i Holmestrand. Bare å snøre på seg skoa og gå 🙂

 2. Så hyggelig ut den skogsturen med pinnebrød steking 🙂 Tror at der var nok olje/smør i oppskriften, men når en bruker bakepulver i stedet for gjær blir ikke deigen så ‘seig’…så om dere tåler gjær, prøv det neste gang 🙂

  1. Ja det er nok mulig. Jeg bare tok den første oppskriften jeg fant, og brukte den. Men – jeg hadde mye sammalt mel i deigen og det hjalp nok ikke heller på smidigheten 🙂 Men tåle gjær gjør vi!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s