Ett års trening oppsummert

Mitt treningsår går fra november til november. Siste konkurranse for 2013 var Garmin Barcelona Triathlon i starten av oktober. Det siste jeg gjorde i treningsåret mitt var å ha fire ukers sesongpause (to uker HELT fri og to uker nesten helt fri) før et par ukers lett opptrening foran oppstartsleir på Gran Canaria fra 20.november. Og med treningsleiren startet mitt nye treningsår – altså 2014. Men hva gjorde jeg så i fjor?

2013 startet veldig bra med en lang treningsperiode uten skader eller sykdom. Jeg tror faktisk at jeg aldri har vært bedre forberedt til en konkurransesesong noen gang. Det første halvåret fikk jeg gjort 400 treningstimer så godt som uten avbrudd. Allerede tidlig i sesongen viste jeg form med seier i Lighthouse Triathlon på Playitas. I mai følte jeg meg kjempesterk og fylt av selvtillit. Jeg visste at jobben var gjort, det gjaldt bare å finslipe den med noen harde økter foran triatlonserien og de øvrige konkurransene gjennom sommeren.

Ut på sykkel

EM i mellomdistanse i Barcelona gikk jo også bra, jeg løp det raskeste jeg hadde gjort til da på en halvmaraton i et triatlon (til tross for helsprekk) og hadde vel femte beste svømmetid av alle damene som deltok. At syklingen inneholdt nesten 1600 høydemeter, 8 varmegrader på det verste og en rekke utforkjøringer bidro til at det kun rakk til en fjerdeplass i klassen 30-34.

Og de første problemene startet vel like etter denne konkurransen. Da jeg skulle starte kvalitetstreningen i juni svarte kroppen med å ikke sove. Nå er det mange årsaker til mine søvnproblemer og heldigvis er mitt søvnregnskap ganske bra nå for tiden. Gode rutiner og gode samtaler har hjulpet mye, og jeg ser lysere på tilværelsen.

IMG_3771

Rent konkurransemessig hang jeg fortsatt ganske bra med mot slutten av juni, og det har nok den gode treningen i årets første halvdel mye av takken for. Jeg perset faktisk kraftig på Ringshaugdysten og løp min raskeste mil i et triatlon noensinneØstfold Triatlon. Helgen etter perset jeg med ni minutter på Ironman 70.3 Haugesund og tok bronsemedaljen i NM langdistanse samtidig – med en løpetid på halvmaratonet kun et lite minutt unna persen min på distansen. Ganske utrolig etter over en måned med svært lite søvn (og trening).

Ironman-statuett, bronsemedalje og 1500 kroner fra forbundet. Jepp - det var en god dag i Haugesund!
Ironman-statuett, bronsemedalje og 1500 kroner fra forbundet. Jepp – det var en god dag i Haugesund!

Mot slutten av sesongen ble det veldig tungt å gjennomføre løpene mine. Fysisk hadde jeg ikke overskudd og mentalt var jeg ikke motivert – det skulle bare gjennomføres. I ettertid ser jeg at bronsen i NM olympisk (Oslo Triathlon) og andreplassen i triatlonserien er viktige mentale seire som jeg skal ta med meg. Jeg vet virkelig hva det vil si å ha det utrolig vondt mot slutten av et løp – men jeg fullførte (Tuddal triatlon er det vondeste jeg har vært med på). Hvilen i etterkant har gjort meg godt – mer tid til familie og noen nye perspektiv skal bli gode ting å ta med inn i en ny sesong. Og det var deilig å avslutte året med seier i Tønsberg By Triathlon, ny rekord på Bogstad Tri og ny pers i Garmin Barcelona Triathlon.

Det gjør meg veldig lite å kutte en time eller to i treningen når dette er belønningen!
Det gjør meg veldig lite å kutte en time eller to i treningen når dette er belønningen!

Så gjenstår det å se på tallene. Hvordan trente jeg i året som gikk? Totalt ble det 702 treningstimer på 52 uker, men i seks av ukene trente jeg nesten ingenting (ibux-kurer og sesongpause). Altså et snitt på 15 timer trening per treningsuke – et lite hakk over 2012 som endte på 670 timer.

Jeg brukte drøyt 183 timer i vannet, hovedsakelig i bassenget. 620.000 meter ble svømt, og lurer du på hvorfor jeg svømmer så mye kan du lese om det i dette innlegget fra i fjor. Faktisk 20.000 meter mer enn i fjor, uten at det var noe mål, for jeg synes jeg svømte veldig mye i 2012.

Hva kan jeg si? Jeg elsker å svømme og gjør det så ofte jeg kan. Her fra Kypros i april 2013.
Hva kan jeg si? Jeg elsker å svømme og gjør det så ofte jeg kan. Her fra Kypros i april 2013.

På sykkelsetet (eller rulla) ble det nesten 257 timer og 6.327 kilometer totalt. Her har jeg fortsatt massevis å hente og årets oppstartsleir på Gran Canaria har absolutt gitt et godt grunnlag for den kommende sesongen. To nye treningsleire er planlagt – Playitas i februar og Mallorca i påsken. Sykkelbeina skal nok bli bra!

Det ble mange timer på sykkelen de to siste ukene. De 640 km inngår ikke i 2013-regnskapene, men jeg håper de vil gi resultater for 2014-sesongen!
Det ble mange timer på sykkelen de to siste ukene. De 640 km inngår ikke i 2013-regnskapene, men jeg håper de vil gi resultater for 2014-sesongen!

Løpingen har jeg bevisst vært veldig forsiktig med å øke noe særlig fra år til år. Jeg løp min første mil i konkurranse for bare tre år siden, og har før det kun vært i det flytende element så jeg har vært helt nødt til å ta det stegvis. Det ser ut til å bære frukter, jeg tåler nå å løpe over fem mil i uken uten å få skader. Totalt ble det 143,5 time løping og 1.610 kilometer i 2013-sesongen min, og ny pers på både 5km og 10km både i løp og triatlon og i halvmaraton i triatlon (to ganger).

Styrketrening, restitusjonstrening som yoga, stabilitet, bevegelighet og skigåing besto totalt av 119 timer.

Og hva nå? Jo, jeg gleder meg til hva 2014 har å by på, vise hva kroppen min tåler og ta noen nye utfordringer både privat, på trening og i konkurranse 🙂

Jeg liker når kroppen fungerer som en velsmurt maskin. Og i disse dager er jeg definitivt på vei tilbake.
Jeg liker når kroppen fungerer som en velsmurt maskin. Og i disse dager er jeg definitivt på vei tilbake.
Fullfart Lingsom

Full fart på alle fronter.

2 kommentarer om “Ett års trening oppsummert

    1. Hei! Ja det var et veldig bra forår med trening, siste halvår var det noe verre med. Men alt i alt er det mye jobb som er gjort, og forhåpentlig får jeg igjen for det i 2014 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s