Den farligste måneden i året

Mørketida har for alvor startet. Det er beksvart når jeg sykler til morgentrening kl 06, og det er ganske mørkt på vei hjem fra jobb i firetiden også. Frem til nå har jeg klart meg med litt refleks og et blinkende lite lys, men fremover blir det flere lumens på sykkelen og refleksvest på løp.

Jeg legger jo merke til det selv de gangene jeg kjører. Det er fryktelig vanskelig å se myke trafikanter uten lys og refleks. De er nærmest usynlige til de plutselig befinner seg en meter eller to rett foran deg. Dette gjelder jo også andre gående når jeg selv sykler. Jeg ser dem nesten ikke! Spesielt når asfalten er våt og det regner. Ikke rart at Trygg Trafikk kaller november den farligste måneden i året. Nei, slik risikosport vil jeg ikke drive med – det er mer enn nok risiko i triatlon fra før!

Illustrasjon hentet fra www.blisett.no
Illustrasjon hentet fra http://www.blisett.no

Noen fakta på bordet. Uten refleks er du synlig først på 25-30 meters hold. Det er i beste fall om du spør meg, min erfaring er vel heller 5-10 meter på det verste. Spesielt hvis den det gjelder også er kledd i mørke klær, som vi jo ofte er om høsten og vinteren. Med refleks er du synlig på 140 meters hold når bilen bruker nærlys. (Kilde: Transportøkonomisk Institutt).

Bruker du ikke refleks har en bil som kjører i 50 km/t kun to sek på å oppdage deg, men med refleks har bilisten hele 10 sekunder på å se deg og reagere.

Visste du forresten at det er påbudt med reflekser på pedalene og bak på sykkelen? Uten påbudt utstyr kan du få 900 kroner i bot!

Selv har jeg bare den enkleste lysløsningen på min jobbsykkel. En hvit lykt foran og en rød bak. 129 kroner på XXL eller noe sånt. Jeg bruker jo sykkelen kun på opplyste veier/sykkelveier. Men ifølge sjefen min (en ivrig terrengsyklist) er det ikke bare sikrere, men også helt rått å sykle med skikkelig lys. Da kan jeg jo også ta meg en sving i marka på kveldstid – så nå vurderer jeg sterkt denne lykta fra Bikeshop som de har på tilbud akkurat nå.

Over til løp. Jeg trodde ikke det var så viktig med masse refleks når jeg løper til jobb, men her om dagen tok jeg refleksvesten utenpå løpesekken og det gjorde en stor forskjell. For selv om jeg føler meg ganske trygg på fortauet, er det jo mange syklister der. Og de ser meg jo heller ikke hvis jeg ikke har lys eller refleks på. Men med vesten utenpå sekken fikk jeg faktisk tilrop fra et par syklister om at jeg syntes veldig godt bakfra – noe de satte pris på. Så da blir det den løsningen fremover også.

Med refleksvesten utenpå løpesekken ble jeg plutselig veldig godt synlig også bakfra. I tillegg løper jeg med et refleksbånd rundt ankelen, for sikkerhets skyld.
Med refleksvesten utenpå løpesekken ble jeg plutselig veldig godt synlig også bakfra. I tillegg løper jeg med et refleksbånd rundt ankelen, for sikkerhets skyld.
Fullfart Lingsom

Full fart på alle fronter.

En kommentar om “Den farligste måneden i året

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s