Tropisk laks med nøtter, mango og chili

Vil du lage en supergod lørdagsmiddag og har kun 30 minutter på deg? Da må du prøve denne tropiske lakseretten inspirert av noen skikkelig gode Mahi-Mahi middager jeg har spist på Hawaii. Da var det selvfølgelig Macadamia-nøtter til, men mandler eller cashewnøtter går helt fint det også!

Noen ganger overrasker jeg meg selv så til de grader, og denne fiskeretten går rett inn på lista. Smakfull, ja rett og slett utrolig god ble den. Her er oppskriften på min tropiske middag i anledning Ironman Hawaii forrige lørdag.

Selv mamma var imponert da jeg serverte denne retten på besøk i Holmestrand.
Selv mamma var imponert da jeg serverte denne retten på besøk i Holmestrand.

 

Du trenger følgende til fire personer:

Tok et bilde av alle ingrediensene før jeg startet. Mamma har så stor skjærefjøl at den fikk plass til alt sammen!

Dette trenger du for å lage tropisk laks til fire personer.
Dette trenger du for å lage tropisk laks til fire personer.

Først bør du starte med å lage enten couscous eller byggris (quinoa eller mathvete kan sikkert også brukes). Følg oppskriften på pakken, ca 50 gram per person.

  • 800-1000 gram laks (jeg brukte Salmalaks)
  • 0,5 dl sweet Chili saus
  • 1 dl mandler eller cashewnøtter
  • Revet skall av 1 lime (kan sløyfes)

Sett ovnen på 200 grader. Skjær fisken i passelige store porsjonsstykker. Hakk nøttene (jeg brukte mandler fordi det var det jeg hadde i skapet) og bland dem med chilisausen og raspet limeskall. Det skal bli en ganske tykk masse som du legger oppå fisken (i en ildfast form). La fisken kose seg i ovnen i 18-20 minutter.

Saus til laks med nøtter og mango

Porsjonsstykker med laks smurt tykt med nøtte- og chilisaus.
Porsjonsstykker med laks smurt tykt med nøtte- og chilisaus.

For å lage tilbehøret trenger du:

  • 200 gram tørr couscous eller byggris (eller lignende)
  • 1 stor mango
  • 1/2-1 chili (avhengig av hva du liker)
  • 3 ss olivenolje
  • Saften fra 1 lime
  • To-tre små tomater eller seks cherrytomater i biter
  • Salt og pepper
  • 2 dl ruccola eller Baby Leaf Mix (Bama)
  • 1/2-1 dl finhakket koriander (avhengig av hva du liker)

Når couscousen eller byggrisen er ferdig, setter du den til side. Denne kan også lages på forhånd, for det gjør absolutt ingenting at dette er kaldt (det er vel nesten best faktisk). Mens fisken koser seg, skjærer du mangoen i mange små, små biter. Bland olivenolje, hakket chili, lime og krydder. Del tomatene i halve eller kvarte biter avhengig av størrelse.

Her har jeg kommet et lite stykke på vei i å hakke mangoen i små biter. De endelige bitene ble enda en god del mindre enn dette.
Her har jeg kommet et lite stykke på vei i å hakke mangoen i små biter. De endelige bitene ble enda en god del mindre enn dette.

Ha bitene med mango og tomat oppi sausen du har laget. Så tar du oppi koriander og salaten. Vend så alt dette sammen med couscous eller byggris.

Tilbehøret er klart. Kjempegod salat med en skikkelig snert av chili og søt mango.
Tilbehøret er klart. Kjempegod salat med en skikkelig snert av chili og søt mango.

Ønsker du saus til, kan du lage det av creme fraiche eller tyrkisk yoghurt blandet med litt honning, salt og pepper. Jeg ser for meg at litt mynte sikkert er godt i en slik saus også, men glemte helt å lage saus til da jeg lagde denne middagen. For øvrig smakte rødvin fortreffelig til 🙂

Magnus var selvfølgelig med også denne gangen, og han fikk en noe modifisert versjon av retten (uten så mye chili).

Magnus fikk en barnevennlig versjon av retten. Jeg tok rett og slett bare mango (uten chiliblanding) og tok av litt av salatblandingen før jeg blandet den sammen med chilisausen. Så fikk han et laksestykke til slutt, med mandler og sweet chilisaus. Alt gikk rett ned.
Magnus fikk en barnevennlig versjon av retten. Jeg tok rett og slett bare mango (uten chiliblanding) og tok av litt av salatblandingen før jeg blandet den sammen med chilisausen. Så fikk han et laksestykke til slutt, med mandler og sweet chilisaus. Alt gikk rett ned.

Og hvorfor ikke gjøre den tropiske dagen komplett? Kjør bananpannekaker til frokost og kokossorbet med mango og bringebær til dessert 🙂

Tropisk dessert til slutt.

 

Fullfart Lingsom

Full fart på alle fronter.

4 kommentarer om “Tropisk laks med nøtter, mango og chili

  1. Jeg har gledet meg hele uken til å lage denne retten. Serverte den for to venninner i går som sa det var noe av det beste de noen gang har smakt. Jeg er helt enig! Kjempegodt! Takk! Den går rett i favorittoppskriftsbunken!
    I det hele tatt er det en super blogg du har 🙂

Legg igjen en kommentar til Cecilie Avbryt svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s