Test av VO2 max

Egentlig hadde vi ikke tenkt oss til Holmestrand i helgen. Men da svoger Mads inviterte gutta på telttur i Botnemarka og Tom Remman inviterte meg på VO2-max testing, ja da var det bare å pakke sakene og sette kursen sørover. Mamma fristet med mørk sjokolade og rødvin i går kveld, og lillesøster inviterte på jentekveld i dag. Det var nødt til å bli en bra lørdag i Holmestrand.

Denne utsikten møtte meg hjemme hos mamma i morges. Morgendis over Oslofjorden og flott soloppgang. Det måtte jo bli en bra dag!
Denne utsikten møtte meg hjemme hos mamma i morges. Morgendis over Oslofjorden og flott soloppgang. Det måtte jo bli en bra dag!

Jeg hadde avtalt med Tom at vi skulle ta testen tidlig. Kl 09 faktisk. En senere start hadde kanskje gitt noe bedre resultat, men jeg liker best å gjøre unna ting på morgenen. Så kunne jeg ha litt tid med Kristian og Magnus før de stakk til skogs på telttur. Derfor var jeg oppe allerede syv og spiste havregrøten litt senere. Tøyde litt på stuegulvet mens Magnus så barnetv, og plutselig var det tid for testing.

Selve testen gjorde vi i kjelleren på Gjøklep ungdomsskole – ved idrettshallen. Det er mange år siden sist jeg testet, lenge før jeg startet med triatlon. Ja lenge før jeg hadde tenkt på løping faktisk. Den gang måtte testeren stoppe meg fordi jeg var blå i ansiktet, så jeg grudde meg litt til dette idag. En VO2-max test er jo ikke så lang, men den er desto mer vond!

Tom beordret en oppvarming på mølle. Det ble vel 12 minutter eller noe. Så var det på med masken. Den som er helt tett og vanskelig å puste i. Overraskende nok synes jeg det var ganske ok likevel. Jeg fant meg et punkt på veggen som skulle være bare mitt de neste minuttene – og så var det bare å kjøre på. 5,5% helning og utgangsfart på 9km/t.

Fortsatt ved godt mot her. Foto: Tom Remman.
Fortsatt ved godt mot her. Foto: Tom Remman.

Slik jeg forsto det så økte farten med 1km/t hvert minutt. Det er det som er så rart med denne testen, for det kjennes jo veldig greit opp til 13 km/t. Da plutselig ble det MYE hardere. Knalltøft! Og jeg husker ikke helt hvor langt opp i fart jeg kom. Rakk vel nesten 16? Jeg vet at jeg mistet følelsen i armene på slutten og så vidt klarte å holde meg på beina da jeg hoppet av. Skulle så gjerne presset meg enda mer, men hadde ikke mer å gi.

Sist gang jeg testet hadde jeg 51. Si at det er fem år siden og at jeg da var 28 år gammel. Sånn cirka. Ifølge tabellen for VO2-max hadde jeg da en «god» form i forhold til alder, gitt at tabellen fra Top End Sports stemmer. I dag er jeg fem år eldre og presterte 56,3. O2-opptaket har altså økt og jeg kan nå «skryte» av å ha et resultat innenfor «excellent»-kolonnen. Hurra!

VO2 max skala

Likevel sitter jeg med en følelse av at jeg burde prestert bedre. Har jo lest om Bjørgen og de andre skijentene som jevnt over har et oksygenopptak på nærmere 70. Da føles 56 ganske lavt?

Det som er spennende i denne sammenhengen er at jeg nå skal ta et kosttilskudd som heter Cyl Airnergy hver dag de neste 21 dagene. Det skal visstnok hjelpe kroppen med å fjerne slaggstoffer og legge forholdene optimalt til rette for et høyere oksygenopptak og mindre melkesyre. Blant annet. Det betyr ny test om tre uker, og kanskje jeg kan nærme meg skijentene noe da?

Jeg skal komme med rapport i testperioden om hvordan dette føles. Dagens 5×8 minutter intervaller på sykkel ble gjennomført med Airnergy på flasken – og kroppen holdt gjennom hele økta. So far so good altså 🙂 Jeg klarte utforkjøringene også! Nå skyldes nok det hodet – aldri har det vært så moro å sykle opp og NED Hanekleiva!

Airbag Your Life - mottoet til Cyl Airnergy. Jeg er åpen for det meste og ser frem til ny maxtest om tre uker.
Airbag Your Life – mottoet til Cyl Airnergy. Jeg er åpen for det meste og ser frem til ny maxtest om tre uker.

 

Fullfart Lingsom

Full fart på alle fronter.

En kommentar om “Test av VO2 max

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s