Kast armringene

– Lungene er det eneste som flyter i kroppen vår. Armringer gir stikk motsatt effekt.

Det er september. Høst. Tid for innesvømming og svømmekurs. Familiebading og vanntilvenning. Alt vel og bra så langt, inntil jeg kommer i bassenget og ser at det er fullt av små barn. De kan ikke svømme, derfor har foreldrene deres tatt på dem armringer. Det skal jo være så bra for å lære og svømme, eller hva?

Og jo, de «svømmer» jo virkelig rundt og «flyter» og koser seg. Men gode svømmere? Faktisk er sannsynligheten ganske stor for at de vil bruke lengre tid på å lære denne livsviktige kunnskapen, og de går også glipp av verdifull innsikt i hva som må til for å bli en god svømmer. Nemlig evnen til å flyte. Av seg selv!

Her har faktisk både Magnus og jeg flytehjelp. Men han var halvannet år og på 40 meters dyp utenfor Kona, Hawaii. Da er flytevest greit.
Her har faktisk både Magnus og jeg flytehjelp. Men han var halvannet år og på 40 meters dyp utenfor Kona, Hawaii. Da er flytevest greit. Magnus fikk kjapt kallenavnet Water Boy av crewet ombord og det tok ikke lang tid før Magnus hoppet fra stupebrettet på siden av båten (3-4m høyde) og ned i armene på Kristian. Her har Magnus forresten på seg en våtdrakt fra Ripcurl.

Hjemme hos oss har vi nektet Magnus å bruke alt av hjelpemidler for å flyte når vi er i basseng eller på stranden. Armringer, baderinger og andre flyteelementer har vært utelukket. Han har selv spurt hvorfor og vi har svart som sant er: «Du trenger ikke hjelp til å flyte, du kan lære deg å flyte selv.»

Det tok ikke lang tid før han lærte seg å flyte både på ryggen og magen, og han dykker og koser seg i vannet. Trygg på elementet, men med ærbødig respekt også. Han vet nemlig godt hva som skjer om han ikke flyter. «Da synker jeg, mamma.»

Når han ser andre barn med armringer sier han bare: «Mamma, de lærer ikke å svømme. De bare jukseflyter.» Og da vi prøvde å få på ham armringer under Kongsberg Barnetriatlon for et par helger siden (det passet seg nemlig sånn, for da kunne han svømt 25 meter på egenhånd), hadde vi ikke nubbesjans. Han nektet! «Men mamma, jeg kan jo ikke bruke sånne, jeg vil svømme selv!» Og det kan han jo ikke helt ennå, men vi er ikke langt unna.

Sånn skal det være. I vannet uten armringer, med mor eller far, eller gjerne begge rett i nærheten.
Sånn skal det være. I vannet uten armringer, med mor eller far, eller gjerne begge rett i nærheten.

I siste nummer av Norsk Svømming tar visepresidenten i Norges Svømmeforbund, Svein-Harald Afdal, et oppgjør med armringene:

– Forskning viser at om man skal lære et barn å svømme, må det beherske dykking først. Deretter å flyte tilfredsstillende i vannet, og så riktig pusteteknikk. Dykking er ikke mulig med armringer. Barn med utpreget bruk av dette vegrer seg og bruker lengre tid på å få hodet under vann, påpeker Afdal. – Lungene er det eneste som flyter i kroppen vår. Armringer gir stikk motsatt effekt. Det bidrar til å flytte tyngdepunktet, og gjør at barna blir stående i vannet, sier Afdal.

Så – til alle dere som skal starte bassengsesongen med barna deres i høst. La armringene og alle andre former for flytehjelp ligge hjemme. Øv på flyting og dykking og ha det gøy i vannet! Lykke til 🙂

Fullfart Lingsom

Full fart på alle fronter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s