Mitt kosthold

Jeg har fått et par henvendelser her på bloggen om å skrive et innlegg om hva jeg spiser. Det er noe jeg med vilje ikke har skrevet noe om ennå, kosthold er et utfordrende emne. Det som passer for meg, trenger jo ikke passe for andre. Men skitt la gå. Så vanskelig kan det vel ikke være?

Dette spiser jeg mye av i løpet av uken. Bær og nøtter. Med tyrkisk yoghurt og havreflakes oppå. Godt, mettende og næringsrikt.
Dette spiser jeg mye av i løpet av uken. Bær og nøtter. Med tyrkisk yoghurt og havreflakes oppå. Godt, mettende og næringsrikt.

Det siste året har jeg gått til ernæringsfysiolog Hanne Lessner for å få hjelp til å optimalisere mitt kosthold, slik at jeg får i meg nok mat til rett tid. For meg har det hjulpet masse. Det jeg har slitt med tidligere er å få i meg nok mat på tunge treningsdager. Konsekvensen ble at jeg var kjempesulten på roligere dager og da spiste mye mer enn hva jeg trengte. Etter tre runder med kostholdsregistrering har vi kommet frem til at jeg trenger mellom 2500 kalorier og 5000 kalorier daglig avhengig av hvor mye trening jeg legger ned. Det er en STOR forskjell fra dag til dag!

Basis for middagsmat i en uke. Laks, torsk, kylling og karbonadedeig. Det kan jeg lage mye godt av!
Basis for middagsmat i en uke. Laks, torsk, kylling og karbonadedeig. Det kan jeg lage mye godt av!

Jeg har også gjort endringer på kostholdet mitt etter at jeg fikk barn. Siden da har jeg nemlig blitt veldig dårlig av pizza, pastaretter med mye kremsaus og iskrem. Kombinasjonen kaker og kaffe tåler også magen dårlig. Det var så ille (vi snakker blodig oppkast og mye vondt i magen) at jeg til slutt tok en gastroskopi og kom frem til at jeg sliter med reflux (ikke overraskende). Så det må jeg ta hensyn til i hverdagen og får selvsagt betydning for hva jeg spiser. Løsningen for meg er å holde meg unna pizza helt og holdent (tåler ikke en halv bit engang), og ellers være forsiktig med resten av det jeg vet magen ikke tåler så godt. Jeg spiser også mange og litt mindre måltider, da slipper jeg at maten kommer opp igjen til stadighet.

Nå som høsten nærmer seg kommer denne retten oftere på bordet. Hjemmelaget enchilladas med guacamole og grønnsaker til. Hele familien spiser til det er tomt.
Nå som høsten nærmer seg kommer denne retten oftere på bordet. Hjemmelaget enchilladas med guacamole og grønnsaker til. Hele familien spiser til det er tomt.

Typisk mat for meg er vel et vanlig norsk kosthold. Jeg tar ikke proteintilskudd. I følge kostregistreringen min får jeg mer enn nok protein gjennom vanlig mat.  Jeg bruker heller ikke noe særlig av verken gels eller sportsdrikk, utenom i konkurranse og på lange økter.

Etter trening har jeg blitt mye flinkere til å få i meg en banan og en restitusjonsdrikk fra YT, spesielt på dager med to eller flere økter. Gjør underverker for energien. Hiver i meg dette før eller i dusjen, og så er det klart for et måltid mat så fort jeg er hjemme fra trening igjen.
Etter trening har jeg blitt mye flinkere til å få i meg en banan og en restitusjonsdrikk fra YT, spesielt på dager med to eller flere økter. Gjør underverker for energien. Hiver i meg dette før eller i dusjen, og så er det klart for et måltid mat så fort jeg er hjemme fra trening igjen.

Jeg får noen ladninger med YT restitusjonsdrikk fra Tine, og de kommer godt med om vinteren når jeg trener mye og har 2-3 økter om dagen i tillegg til jobb. Om sommeren er ikke behovet like stort, for da trener jeg mindre. Men jeg prøver å være flink til å få i meg noe mat den første halvtimen etter trening, og alltid hvis jeg har to økter på en dag. Så spiser jeg som vanlig i mellom øktene.

For min del blir det ofte 7 måltider daglig:

 • 0615: Frokost før trening (havregrøt med mandler og banan, eller havregryn med frukt)
 • 09: Mellommåltid etter trening (YT eller kaffe latte + banan/knekkebrød/skiver med pålegg)
 • 1130: Lunsj – varmt måltid på jobb
 • 14: Mellommåltid (to-tre skiver med pålegg)
 • 17: Middag
 • 1930: Rask mat etter trening (frukt, restitusjonsbar, hjemmelaget energibar eller lignende)
 • 2115: Kveldsmat/dessert

Her er noen av mine favorittmatvarer: Disse spiser jeg så godt som hver dag, og i hvert fall hver uke. Prøver så godt jeg kan å handle inn stort på mandager, så har jeg alt klart til å lage i en fart. Etter min erfaring kan de aller fleste middager lages på 30 minutter eller mindre.

 • Tyrkisk yoghurt med 10 % fett og cottage cheese
 • Blåbær, jordbær, mango
 • Mandler og cashewnøtter
 • Peanøttsmør, makrell i tomat, egg
 • Grovbrød, fullkornspasta og havregryn
 • Gulrot, brokkoli, søtpoteter, salat, tomat, rødbeter og avocado
 • Alkoholfri øl, den beste er Grans Fri
 • Laks, karbonadedeig, torskeloin og kyllingfilet
Den beste yoghurten! Og 10 % fett kommer godt med :-)
Den beste yoghurten! Og 10 % fett kommer godt med 🙂
Jeg får liksom ikke nok av denne frokosten jeg! Men når kulda setter inn blir det varm havregrøt med mandler, banan og frosne bær i steden. Godt!
Jeg får liksom ikke nok av denne frokosten jeg! Men når kulda setter inn blir det varm havregrøt med mandler, banan og frosne bær i steden. Godt!
Fullfart Lingsom

Full fart på alle fronter.

2 kommentarer om “Mitt kosthold

 1. Vet du hvordan det er med forbrenning i forhold til svømming? Er det likt som på sykkel eller mer som løping?

  1. Hei Malene. Det kommer jo helt an på intensitet osv, men ifølge kalkulatorer på nett (som ikke er helt til å stole på) så er det tilnærmet likt på svøm/sykkel/løp, men noe høyere på løp. Men det kommer jo helt an på hvilket tempo du holder. Jeg er alltid supersulten etter å ha svømt.
   Sunn Jenteidrett har forresten en veldig bra portal som du bør ta en titt på. Der kan du lære mye om idrettsernæring. Sjekk ut: http://kurs.sunnjenteidrett.no/ Og spør gjerne igjen!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s