Smuldrekake med blåbær

For syv år siden var Kristian og jeg på hyttetur på Synnfjell den første helgen i september. Også da hadde det vært «tidenes» sommer, og akkurat som den gang var fjellet fullt av blåbær. Det var blått i blått så langt vi kunne se. Magnus og jeg plukket litt over to liter med bær på en liten time, mer hadde vi ikke plass til i isboksene vi hadde med oss. Men hva skulle vi gjøre med godsakene?

Isboksene vi hadde med ble raskt fulle av blått gull.
Isboksene vi hadde med ble raskt fulle av blått gull.

Først ble det blåbær til frokost, lunsj og kvelds. Blåbær med yoghurt og blåbær med melk og frokostblanding. Blåbær med mango og blåbærsyltetøy på skiva. Etter en dag med blåbærspising hadde vi fortsatt en god liter igjen.

Magnus har aldri før spist så mye til frokost som i helgen.
Magnus har aldri før spist så mye til frokost som i helgen.

Jeg kom på at mamma lager en veldig god smuldrekake med epler i, og sendte sms med bud om oppskrift. Fikk den kjapt i retur og kunne konstatere at her var det virkelig bare å slumpe seg frem.

«Jeg pleier ta havregryn, mandler, sukker og smør,» skrev mamma. «I ca like store mengder. 200 grader i 20 minutter.»

Jaja, var vel bare å prøve seg frem. For jeg har aldri vært med når mamma har bakt kaken sin, men jeg har smakt resultatet (NAM!) og jeg har sett kaken før den går i ovnen. Krysset fingrene og gikk til verks.

Klar til start!
Klar til start!

Fant en ildfast form og fylte bunnen godt med blåbær. Det gikk vel med 3/4 liter. Hakket en stor neve mandler og strødde over. Tok et par never store havregryn og strødde over der igjen. Tre spiseskjeer sukker fikk også være med. Strødd utover de også, før jeg avsluttet med smøret. Mamma pleier nemlig å bruke ostehøvelen på kaldt smør, slik at det til slutt så ut som det lå ost på toppen klar for gratinering.

Kaldt smør er lett å bruke ostehøvel på. Da får du tynne, fine skiver med smør som du legger akkurat som ost på en lasagne.
Kaldt smør er lett å bruke ostehøvel på. Da får du tynne, fine skiver med smør som du legger akkurat som ost på en lasagne.

Inn i ovnen og 20 minutter senere var det klart. Strødde på kanel og serverte med vaniljesaus, til stor glede for de to andre ved bordet.

Kanel på toppen og vaniljesaus ved siden av. Jeg trodde vi ville få godt med rester, men der tok jeg feil gitt.
Kanel på toppen og vaniljesaus ved siden av. Jeg trodde vi ville få godt med rester, men der tok jeg feil gitt.

Hele kaken var borte på null komma svisj, det spørs om vi ikke må ut på flere blåbærturer snart!

Heeelt tomt for smuldrekake.

Fullfart Lingsom

Full fart på alle fronter.

3 kommentarer om “Smuldrekake med blåbær

  1. Vi hadde besøk i går, som tok med seg nettopp smulderpai med blåbær (og andre bær) og det var utrolig godt! Jenny var blåbær»jakt» før jeg kom hjem og lagde blåbærsmuffins som også ble stor suksess 🙂

    1. Så kult da 🙂 Det ER veldig godt! Og veldig enkelt. Mat i farta. Her mumser vi fortsatt på hjemmelagede energibarer, på tide med en ny ladning. Godt OG mettende!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s