Gnagsår fra våtdrakt

De som følger bloggen min vet at jeg er superfornøyd med min nye våtdrakt. Jeg bruker X:3 fra 2XU og den leverte virkelig varene på søndagens svømmetur i Calella. Femte beste svømmetid under tøffe forhold med høye bølger og sola midt i mot – det er bevis nok for meg.

Slik så gnagsåret mitt ut noen timer etter målgang. Var ikke så innmari vondt her.
Slik så gnagsåret mitt ut noen timer etter målgang. Var ikke så innmari vondt her.

Men, jeg har et stort gnagsår i nakken fra våtdrakten. Det er heller ikke første gang at jeg får gnagsår. Forrige gang jeg fikk et skikkelig stort et, var etter en open water camp med Tom Remman hvor vi svømte 5000 meter i hav/innsjø på et døgn. Da med en annen våtdrakt (TriProcess fra Aquaman).

Sånn ser det ut i dag, fire dager etter. Skjuler seg et gnagsår ovenfor hårfestet også. Vondt!
Sånn ser det ut i dag, fire dager etter. Skjuler seg et gnagsår ovenfor hårfestet også. Vondt!

Jeg har også hatt svømmeturer helt uten gnagsår. Så jeg føler at det er litt hipp som happ hva som funker når det gjelder å unngå slike gnagsår. Det som er helt sikkert er at de er veldig vonde når de først er der, og det tar lang tid å bli kvitt dem. Såret ligger som regel rett under hårfestet i nakken og kommer stadig i kontakt med hår som klistrer seg fast. Spesielt om natten er det ille, hodeputa mi er for tiden full av ekkel guffe hver morgen 😦

Her er gnagsåret fra open water campen i fjor. Stort og vondt!
Her er gnagsåret fra open water campen i fjor. Stort og vondt!

For min del blir det ekstra ille i saltvann med mye bølger. Da må jeg opp og navigere ofte, jeg må puste oftere (og til begge sider) og jeg svømmer ikke så rett og stabilt som «normalt». Men hva er vel normalt i open water egentlig. Her gjelder det jo å være forberedt på det meste. Mer om det i et annet innlegg.

Så – hvordan unngå slike gnagsår?

1. Sørg for at du har en våtdrakt som passer deg. Det vil minimere sjansen for at drakten ikke passer i nakken. En drakt som er for stor i nakken vil gnisse mer enn en som sitter perfekt.

2. Smør deg godt. Bruk en krem, gel, stick eller olje og prøv deg gjerne frem. Trislide, BodyGlide, Vaselin, Chamoiskrem eller babyolje. Alt kan brukes, men du bør teste det først.  Husk at det gnisser mye mer i saltvann enn i ferskvann. Det sies at Vaselin kan ødelegge neoprenet, men jeg vil heller ha ødelagt drakt enn ødelagt nakke!

BodyGlide våtdrakt

3. Ha «ren» våtdrakt. Pass på at du ikke har sand, hårstrå eller annet som kan irritere nakken på innsiden av våtdrakten din. Jeg innbiller meg at det var sanden i havet som gjorde at mitt sår ble så ille denne gangen. Jeg hadde altså en ren drakt, men siden det var mye bølger, var det også mye sand i havet som kan ha kommet inn under drakten min i nakken da jeg stupte under bølgene i starten. Sørg i det minste for at du ikke har noe i drakten FØR start!

4. I verste fall – bruk teip! Jeg har sett og hørt at noen bruker gaffateip i nakken. Mindre vondt å dra den av enn å ha gnagsår i etterkant. Medisinsk teip fra apoteket kan også brukes. Jeg har imidlertid aldri testet dette selv men vurderer det sterkt til neste distanse i saltvann over 1500 meter…

5. Har du fått gnagsår? Når uhellet er ute da gjelder det å pleie godt. For oss med litt lengre hår er det viktig å beskytte med en kompress eller stort plaster, spesielt om natten så håret ikke klistrer seg fast hver natt og du må dra det ut av såret hver morgen. Gå med håret i hestehale på dagtid mens såret for puste og smør gjerne med Eight Hour Cream. Rens såret om det væsker mye. Unngå bruk av våtdrakt til såret har grodd (hvis mulig). Jeg svømmer i basseng selv om jeg har slike sår.

LYKKE TIL!!!

Fullfart Lingsom

Full fart på alle fronter.

9 kommentarer om “Gnagsår fra våtdrakt

 1. Ang. tape: prøv kinesio! Det sitter veldig godt selv under våte forhold, og er veldig fleksibel. Bruker det selv på vinteren på ski istedet for compeed overalt 🙂

   1. Kanskje noe dristig, men ta teipen helt rundt halsen slik at den kan festes i seg selv, da har jeg vanskelig for å tro at den vil falle av etter noen km svømming. Fleksibiliteten vil også hindre at det føles ut som du «kveles» 😉

   2. Hehe, rosa teip rundt hele halsen hadde gjort seg for fotografen i hvert fall! Jeg skal helt klart teste litt teip i nakken neste gang. Har mye kinesioteip hjemme, var storforbruker av det i fjor (på knær og lår).

 2. Nå har jeg ikke testet akkurat din type våtdrakt fra 2XU Kari, men tidligere har hvertfall 2XU vært kjent for å være i overkant harde rundt kanten, som raskt kan gi slike gnagsår. Jeg har hvertfall aldri fått gnagsår i våtdraktene mine fra BlueSeventy, Aquaman eller HUUB. Nå er vel du sponset av 2XU, men jeg skal se om du jeg ikke kan få fatt i en HUUB drakt som du kan teste og se om den også gir slike merker, for det er i grunn et betydelig problem hvis du skal svømme mye ute. Det er hvertfall viktig å gi 2XU tilbakemelding om problemet, for etter min mening så skal det ikke være slik.

  1. Jeg er som sagt litt usikker på hvorfor det ble så kraftig gnagsår denne gangen. Jeg har ikke vært plaget med så store sår siden den open water campen i fjor og det var med en annen drakt. Men – som Mette poengterte til meg er det veldig sannsynlig at jeg har fått sand inn i drakta ved starten. Det var urolig sjø og mye sand i vannet, og da jeg stupte uti mistet jeg brillene og fikk masse vann inn bak. Jeg synes nemlig denne drakten er merkbart mykere enn fjorårets modell, noe jeg er veldig glad for. Tester gjerne en drakt fra HUUB (den virker veldig god og myk), men litt vanskelig å få til slike forhold hjemme som vi hadde i Calella på søndag.

 3. Jeg har brukt compeed sin stick i nakken med godt hell når jeg svømmer i våtdrakt. Den er ganske fleksibel, og sitter godt på. Det kommer sikkert litt an på hvor stort område som er utsatt, men jeg synes ikke den føles stiv på huden eller reduserer fleksibiliteten.

 4. Heisann, og nok en gang takk for inspirerende blogg!
  Har fått nesten identisk gnagsår av min 2XU V:3 etter an lang svømmeøkt i går 😦
  Håper bare det ikke blir som ditt etter 4 dager!!!
  Drakten har noen sømmer på den ene siden av åpningen/glidlåsen som tydeligvis gnager.
  Noen tips for å løse dette? Jeg kan ikke helt se at ulike typer kremer/glid skal unngå at disse sømmene gnager. Hva med å lime en lapp over disse sømmene? Hvor kan man få tak i en lapp med slikt stoff som er på innsiden av drakten, evt myk neopren?

  1. Hei Trond, jo smøring hjelper masse. Det er også viktig å ta drakten korrekt på, slik at det ikke blir «bølger» baki nakken av stoff. Jeg fikk skikkelige gnagsår en gang fordi jeg hadde glemt å smøre meg, og en annen gang fordi jeg fikk masse sand inni drakta i forbindelse med en strandstart. Har ikke problemer med gnagsår til vanlig!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s