Test av Zoot Ultra Kalani 2.0

Rett før jul fikk jeg tilsendt to par Zoot løpesko, da jeg var så heldig å bli Zoot Testpilot. Det var Zoot Ultra Kiawe og Zoot Ultra Kalani 2.0 som havnet i postkassen som en tidlig julegave. Nå har jeg testet sistnevnte i fire hele måneder, og er endelig klar med min «dom».

zoot ultra kalani 2

Jeg må si at mine forhåpninger ikke var de høyeste. Ikke kjente jeg til merket noe særlig og jeg visste knapt at de hadde sko i sortimentet sitt. Zoot, er ikke det bare tritøy og våtdrakter da? Kunne de lage sko også, gode løpesko altså? Zoot Ultra Kalani 2.0 er en nøytral mengdetreningssko laget for løpere med et noe tyngre, men nøytralt løpesteg ifølge produsenten. Egentlig en ren beskrivelse av min løpestil, så jeg var derfor spent på å ta dem i bruk. Å ta veien fra horisontal flytende jobbing (altså svømming), til vertikal knallhard løping er lang. Men jeg håper løpestilen skal bli både lett og lekker med tiden 🙂

Mine Ultra Kalani 2.0 veier 266 gram og sitter på foten mer som en sokk enn en sko. Hele skoen er nærmest «støpt i ett» og mitt første inntrykk var at det var trangt. Hadde jeg fått rett størrelse? Jeg bruker normalt 40 i Nike og 39,5 i Asics, Zoot sendte meg str 40. Og ja, de er små i størrelsen. Men trangheten skyldtes jo nettopp dette at det ikke er normal snøring, det kjentes mer som at jeg dro på meg et par sokker som satt utrolig godt når de først var på. Jeg har ikke fått gnagsår i prøveperioden og opplever passformen som svært god. Bare uvant i starten.

Jepp, slik. Ganske skitne, men for noen sko :-) 91,5 kilometer løpt på to uker uten vondter noen plasser. Ikke engang gnagsår etter å ha løpt med dem uten sokker i Lighthouse Triathlon.
Jepp, slik så skoene ut i mars. Ganske skitne, men for noen sko 🙂 91,5 kilometer løpt på to uker uten vondter noen plasser. Ikke engang gnagsår etter å ha løpt med dem uten sokker i Lighthouse Triathlon.

Jeg knøyt skoene med dobbel knute første gang jeg brukte dem i desember. Siden da har jeg ikke rørt knytingen. Jeg drar bare skoen på ved hjelp av hullet i «tungen» og hempen på hælkappen. Apropos hælkappen. Den er høy bak. Jeg synes den gir meg ekstra støtte og det er veldig lett å få skoen av og på. Deilig å slippe knyting overhodet!

Alt i alt må jeg si at Zoot leverer med disse skoene. De er helt klart mine nye favoritter. Faktisk har jeg brukt dem så mye at de nå er klare for utskifting (løpt ca tre mil hver uke i dem siden januar). Tidligere skiftet jeg mellom tre par sko i uken, nå løper jeg nesten kun med disse.

Dette er det eneste paret jeg har som ikke gir meg noen form for antydning til vondt i kneet når jeg løper (og jeg har slitt med både Plantar Fascitt og løperkne før). De gir meg fremdrift, fraspark og bedre teknikk. Det er rett og slett helt utrolig digg å løpe med dem!

These Zoots are made for running! Slapper av på terrassen på Kypros etter en skikkelig tøff økt, selvfølgelig med Zoot Ultra Kalani 2.0.
These Zoots are made for running! Slapper av på terrassen på Kypros etter en skikkelig tøff økt, selvfølgelig med Zoot Ultra Kalani 2.0.

Jeg har testet skoene på asfalt, grus og tredemølle. I varmt og kaldt vær, i regn og solskinn. Jeg har brukt dem i konkurranse, på langturer og på tøffe intervalløkter. Med sokker og uten. Jeg brukte dem på Lighthouse Triathlon på Playitas i mars, og det er første gang jeg har løpt uten sokker uten å få gnagsår (løpedistansen var 14,6 km). Stort pluss i boka for det! Skoene fungerer for meg til alt bruk, og den eneste grunnen til at jeg bruker andre sko innimellom, er at jeg har skjønt at det er lurt for beina å få litt variasjon.

Har jeg så ingen negative erfaringer? Jo, den første måneden jeg brukte skoene fikk jeg vondt under venstre fot. Helt ut til siden nedenfor de to minste tærne. Jeg nevnte dette for noen som kan løping, og de mente at jeg fikk vondt fordi skoene tvang meg litt mer frempå. Noe som var uvant for meg. Nå som løpingen går mye bedre (og jeg faktisk er blitt lettere på foten) får jeg ikke vondt lenger.

Nye fargerike Zoot-sko skal testes i tiden som kommer. Dette er Ultra Race 4.0 med Boa-snøring. Liver opp i skohylla!
Nye fargerike Zoot-sko skal testes i tiden som kommer. Dette er Ultra Race 4.0 med Boa-snøring. Liver opp i skohylla!
Fullfart Lingsom

Full fart på alle fronter.

8 kommentarer om “Test av Zoot Ultra Kalani 2.0

 1. hei. Jeg hadde lyst til å teste de men i butikken oppdager jeg at jeg faktisk ikke får skoene på meg i min størrelse (str.38) fordi de er så trange i hullet ettersom «tunga» sitter fast. Er ikke fan av at ikke tunga er løs. Vet du om de har modeller som ikke har «fast tunge»?

  1. Hei Monica. De er trange å få på, men det er jo meningen at de skal sitte godt slik at du slipper å bruke tid på lisser i skiftesonen feks. Liker du ikke løsningen ser jeg på zootsports.com at de har to modeller til dame uten fast tunge. Women’s Tempo Trainer og Women’s Banyan. Jeg vet ikke om disse selges i Norge, du kan sjekke med Facebook-siden til Zoot Norge (https://www.facebook.com/pages/Zoot-Norge-Welcome-to-the-Tribe/). Min erfaring med den faste tungen er at den blir lettere etter et par gangers bruk. Jeg liker en sko som sitter godt, jeg liker ikke lisser som klemmer og gnager. Men dette er jo en smakssak. Skoene er også små i størrelsen, så det er mulig du må opp en halv til en hel størrelse. Dette kommer jo også an på foten din. Lykke til!

   1. Hei igjen 🙂
    ja jeg får sjekke ut de alternative modellene du nevner. liker absolutt at skoen sitter godt, men da var ikke sjans i havet å få skoene på med den tungen så har nok bare veldig høy vrist. 🙂

 2. Hvor kan jeg kjøpe de skoene? 🙂
  Trener du forresten styrke? Kan du legge ut programmet du følger i så fall? 🙂

  Digger bloggen! 😀

  1. Hei. du kan kjøpe skoene hos Bikeshop.no, hos utvalgte Intersport og Anton Sport. Spesifikk info regner jeg med at du kan få fra Zoot Norge på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Zoot-Norge-Welcome-to-the-Tribe/154952387942894?fref=ts. Jeg trener styrke gjennom vinteren, men da mest på bein. Bytter på 3×10 reps og 4×6 reps litt avhengig av når i treningsperioden jeg er. Armene får kjørt seg nok på svømming, men jeg får jo også trent dem når jeg tar core/stabilitetsøvelser, da disse er tunge på skuldrene ofte. Jeg får lage et innlegg om styrketreningen min 🙂 I hovedsak dreier det seg om Knebøy, ettbeinsknebøy, strake markløft og utfall på bein. Med coreøvelser mellom hvert sett for å spare tid 🙂 2 ganger i uken gjennom vinteren, men nå i konkurransesesongen holder jeg meg for det meste til core/stabilitet 1-2 ganger i uken.

 3. Fant disse skoene på rea på shoppingsenteret i Töcksfors, førpris 2000 (?), nåpris 499. Syntes de så spennende ut og kjentes lette, så jeg googlet – og fant denne rapporten. Da var valget lett, så nå blir det spennende å se om de svarer til forventningene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s