Å fly med barn

Vi har reist og fløyet mye med Magnus. Han har vært med verden rundt siden han var 10 uker gammel og har blant annet fått oppleve Florida, California, Hawaii, Thailand, Kroatia, Fuerteventura, Kypros og Mallorca. På veien har vi lært oss hvordan vi best flyr med vårt barn. Vi har en god innarbeidet rutine med å snakke med Magnus om hva som kommer til å skje på reisen, hvilke regler som gjelder og hva vi kommer til å gjøre underveis. Jo mer vi reiser, desto lettere går det.

Bilsetet fra Maxi Cosi var vår beste venn de første 18 mnd med Magnus. Her er vi på båttur på Hawaii, og Magnus sover trygt og godt i setet på tur.
Bilsetet fra Maxi Cosi var vår beste venn de første 18 mnd med Magnus. Her er vi på båttur på Hawaii, og Magnus sover trygt og godt i setet på tur.

På vår tur til Kypros gjorde vi som vi pleier. Det gikk veldig fint, ingen sure miner eller gråt. En behagelig reise for oss alle tre. Vi la Magnus kvelden før i det han skulle reise i (kosedress type onepiece). På den måten sparte vi tid og kunne ta ham rett fra sengen til bilen. Magnus fikk matpakke i bilen på vei til Gardermoen (dro hjemmefra 05). Vel fremme på flyplassen gjelder det å finne lekeflyet og la han kose seg der mens vi får i oss våre matpakker og kaffe 🙂

IMG_2969 IMG_2968

Vel om bord fikk Magnus gulrøtter og cherrytomater mens vi ventet på matserveringen (det tar gjerne 2 timer før man før mat på charterfly). Vi har alltid med vann (fyller på en av restaurantene innenfor sikkerhetskontrollen) slik at vi slipper maset om å kjøpe noe å drikke når drikkevognene ruller forbi.

IMG_2973 IMG_2974 IMG_2971

Etter maten fikk han lov til å se én film, det ga oss halvannen time fred og ro og mulighet til å hvile. Med halvannen time igjen av flyturen når filmen var slutt, var det over på Kardemomme by og bokstavkjeks som overraskelse. Ganske enkelt og lett å gjennomføre, og for oss funker det så godt som hver gang. En god dose tålmodighet og takhøyde anbefales også at du tar med på tur 😉

Her er våre tips til din flyreise:

Spebarn/baby

Følg barnets rytme – Vi har alltid forsøkt å finne reisetider som passer rimelig godt til Magnus sin døgnrytme. Det gjør hele reisen enklere. Går ikke dette, så forsøk i det minste å la barnet sove når det ønsker, du kommer til å trenge hvilen.

Unngå ørevondt – Jeg forsøkte alltid å amme Magnus ved takeoff og landing da vi reiste med han som baby, for å redusere trykket i ørene. Det har funket for oss, han har aldri reagert med gråt eller skrik i disse situasjonene. Om du ikke ammer, bruk flaske J. For større barn, bruk smokk eller gi noe å drikke eller tygge på.

Ta med barnemat – Du kan fint ta med barnemat på glass og flaske om bord. Om barnet spiser fast føde er det lurt å ta med noen fruktbiter eller annet godt som du vet at det liker.

Ta pauser – Det er slitsomt å reise med barn. Vi har alltid byttet på å ha ansvaret underveis, i starten var det en time på en time av som gjaldt. En av oss hvilte/sov/leste, den andre passet på at Magnus hadde det bra.

Husk bilsete – Så lenge Magnus var liten nok reiste vi alltid med bilsete. For selv om babyer ikke har eget sete før de er to år, så er det mange flighter som har ledige seter. Vi forsøkte alltid å få et av disse, slik at vi kunne plassere Magnus i bilsetet mellom oss eller ved siden av en av oss. Vi hadde et Maxi Cosi sete som også passet perfekt i vår reisevogn Quinny Buzz. Vognen slås sammen og blir så liten at du kan ha den med som håndbagasje, eller du kan sende den som gate-checked bagasje (gratis for barnevogn!). Vi hadde ikke klart oss uten, vårt beste kjøp av barneutstyr så langt!

Barn over 1,5 år

Smør matpakke – det kan ta lang tid før du får mat på flyet. Litt mat er alltid lurt å ha med. Vi pakker med oss brødmat, grønnsaker, litt kjeks og frukt. Det kommer godt med når utålmodigheten eller sulten kommer på besøk.

Underholdning – Ta med noe som barnet kan holde på med. Last ned noen apper med barnespill på smarttelefonen, ta med noen bøker og/eller filmer.

Vær tålmodig – Det er stort for barn å fly. Magnus blir full av energi, og vi lar ham gjerne gå/løpe i midtgangen mellom serveringer, så lenge han ikke plager andre eller er i veien. Han får imidlertid ikke lov til å sparke i setet foran (det er bare SÅ irriterende!) og han får ikke lov til å mase. Ellers er det ganske fritt frem.

Ørevondt – Samme som spebarn, gi noe å tygge på eller drikke ved takeoff og landing, så går dette greit.

Jobb på skift – Samme som spebarn. Foreldre trenger også hvile, derfor jobber vi på skift når vi flyr. En passer/underholder Magnus og en hviler.

Gjør dobesøk til en aktivitet – Barn blir utålmodige på tur. Det kan være lurt å gjøre dobesøk til en aktivitet som varer litt. Bruk køen til å bli kjent med noen, det er kanskje andre barn i nærheten osv.  Bruk god tid inne på toalettet, god gammeldags somling kommer du langt med. Magnus er for øvrig veldig rett for lyden som kommer når vi trekker ned i do på fly, det kan være lurt å gi beskjed på forhånd at nå kommer det til å bråke litt. Vi slipper gjerne Magnus ut fra toalettet før vi flusher.

Vis at du forstår – Høylydt kjefting er noe vi holder oss unna på flytur. Det plager andre og vi får ikke noe igjen for det som familie. Blir det mye masing og gråting, så prøv heller å være imøtekommende. Vis at du forstår at det er kjipt å fly, sitte stille lenge osv, uten at dette behøver å bety at barnet får styre showet som det selv vil.

GOD TUR!

IMG_1701

Fullfart Lingsom

Full fart på alle fronter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s