Sykling på Tenerife

Varmegrader, høydemeter og snille bilister. Tenerife er absolutt en fin sykkeldestinasjon.

Det vi gjorde mest på treningsleiren på Tenerife var å sykle, og siden sykling ikke er min sterke side har jeg fått Christian Nilsson til å skrive litt om hans erfaringer etter to uker på sykkelsetet:

Nå er ikke Tenerife spesielt kjent for å være et sted man drar til for å sykle, det er mange flere som drar til Gran Canaria eller Fuerteventura (fremfor alt triatleter), for ikke å nevne det spanske fastlandet og populære Mallorca. Men vil du ha grei varme om vinteren så er Kanariøyene et godt alternativ, og etter to uker her på Tenerife synes vi ikke at øya var et dårlig alternativ til de mer kjente sykkeldestinasjonene.

Her har vi tatt turen til Los Gigantes. Flott utsiktssted og en fin sykkeltur som alle kan klare.
Her har vi tatt turen til Los Gigantes. Flott utsiktssted og en fin sykkeltur som alle kan klare.

Fordelene

Fordelene med å legge vinterens sykkeltur til Tenerife er flere. Her får du den tropiske varmen som vi nordmenn liker så godt å kjenne om vinteren. Det er varmt og solsikkert hele vinteren igjennom. Vi var på Tenerife fra 22. november til 6. desember og gradestokken var ikke under 20 grader på dagtid (knapt nattestid) en eneste gang på de 14 dagene. Været er ganske stabilt, men sykler du opp i høyden vil du oppleve både regnskurer og vindkast. Husk å ta med ekstra tøy på baklomma.

På Tenerife har du anledning til å kjøre lange klatringer på sykkelen. Turer regnes mer i høydemeter enn kilometer, mye fordi Spanias høyeste fjell Teide ligger på øya og måler 3718 moh. Fra Las Americas som vi bodde i er det rundt 50 km med kun oppover til du er rett ved toppen. Og med alle oppoverbakkene så kommer også mange morsomme nedoverbakker.

Her får du også hyggeligere bilister enn hjemme. Først og fremst så er de fleste bilister på Tenerife vant til å vente litt når det er syklister på veiene, og de som tuter gjør det for å fortelle at de skal kjøre forbi, ikke forbi du er i veien.

På TF 28 fra Arona til Granadilla kommer du forbi utsiktspunktet Mirador de la Centinela. Her får du god oversikt over landskapet under.
På TF 28 fra Arona til Granadilla kommer du forbi utsiktspunktet Mirador de la Centinela. Her får du god oversikt over landskapet under.

Ulempene

Av negative ting med sykkelferie på Tenerife må det nevnes at det ligger utrolig mye glass ute på veiene. Folk liker tydelig å kaste fra seg glassflasker av ulike slag, hvilket får konsekvenser for oss syklister. Vi hadde to punkteringer i løpet av to uker. Begge gangene satt det igjen store glassbiter i dekket som vi måtte lirke ut. Det kan være lurt å forberede seg med punkteringssikre dekk før avreise, for eksempel Continental Grand Prix 4000.

Det er mye glass i veien på Tenerife. Punkteringssikre dekk kan være lurt, husk i det minste slange og pumpe/patron. Gjerne flere!
Det er mye glass i veien på Tenerife. Punkteringssikre dekk kan være lurt, husk i det minste slange og pumpe/patron. Gjerne flere!

En annen ting å nevne er at det ikke finnes så mange alternativer å velge mellom når du skal ut på sykkeltur. Vi fant tre gode veier å starte turen på, men hvis du har lyst til å sykle flatt vil du slite med å finne alternativer. Tenerife er en kupert øy og hvis du vil bli en bedre syklist på flatene så er ikke dette reisemålet for deg. Kuperingen gjør også at det blir store temperaturforskjeller når du sykler. Husk å ha med vindvest og løse armer/bein på baklomma, det kommer godt med over 600 moh og på vei ned igjen etterpå. Det kan fort skille 15 grader fra Las Americas til Vilaflor for eksempel. Les mer om kulde og regn på sykkeltur her.

Her er våre tre forslag til fine sykkelturer som starter i området Las Americas:

Turen til Los Gigantes er rett i underkant av 70 km tur retur fra Las Americas. På veien får du med deg rundt 1500 høydemeter.
Turen til Los Gigantes er rett i underkant av 70 km tur retur fra Las Americas. På veien får du med deg rundt 1500 høydemeter.

Tur 1 – går i relativt rullende terreng vestover mot Los Gigantes. De første 20 minuttene går gjennom Las Americas, noe som kan være litt knotete før du finner veien videre å sykle på som det ikke er så mye trafikk på. Følg TF-47 mot Los Gigantes, så er du på rett vei. Turen er ca 35 km en vei, og hvis du vil forlenge så kan du jo ta turen opp til Santiago del Teide. Dette er en 15 km lang oppoverbakke fra Los Gigantes. Ellers så er Los Gigantes noen store klipper som stuper ned i havet, et flott skue og et vel besøkt turiststed. Det ligger også en hyggelig kafe på toppen av bakken, det er fint å stoppe her for cola og påfyll av mat (se øverste bildet).

Turforslag to går opp i fjellet til Vilafor, rundt til Granadilla og hjem derfra. Rundturen gir deg litt over 2000 høydemeter, snur du i Vilaflor har du i underkant av 1500 høydemeter.
Turforslag to går opp i fjellet til Vilafor, rundt til Granadilla og hjem derfra. Rundturen gir deg litt over 2000 høydemeter, snur du i Vilaflor har du i underkant av 1500 høydemeter.

Tur 2 – den mest kuperte turen. Denne går opp til Vilaflor, og er er 25 km med bare oppoverbakker dit. I starten sykler du på en ganske stor vei med en del trafikk, men etter hvert så kommer du inn på de fine veiene med mye svinger og fin utsikt, dessuten er det godt skiltet til Vilaflor. Når du så kommer hit på 1200 moh, kan du enten fortsette mot toppen av Teide, svinge ned mot Granadilla og få litt flatere sykling hjemover langsmed fjellveggen, eller så kan du bare snu å kjøre de fine, tekniske utforsvingene ned til Las Americas igjen.

Dette er riktignok den flateste turen vi tok med bare 800 høydemeter på to timer. Hit syklet vi noen ganger, mest for å beundre alle kiterne som holdt til ved stranden i El Medano.
Dette er riktignok den flateste turen vi tok med bare 800 høydemeter på to timer. Hit syklet vi noen ganger, mest for å beundre alle kiterne som holdt til ved stranden i El Medano.

Tur 3 – dette er den flateste turen. Den går ut til havet sør for Aeropuerto Sur til surfeparadiset El Medano. At det er flatt betyr imidlertid ikke at turen er fri for utfordringer. Er du uheldig så kan de 20 relativt flate kilometerne gå like treigt som om det var mye mer kupering. Årsaken er, som vi opplevde flere ganger, de vanskelige vindforholdene som råder på denne sydøstlige sletten av øya. Nesten hver gang vi kjørte denne veien var det lette vindforhold i Las Americas, men etter å ha passert noen koller begynte det å blåse opp noen kilometer utenfor byen. Fordelen er at du får noe kult å se på mens du spiser lunsjen din i El Medano, siden vinden drar mange brettseilere og kitesurfere. På veien hjem kan du ta turen nedenom havnebyen Las Galletas, det gir deg 10 km ekstra og 30 km totalt på hjemveien.

Kiterne koser seg med vinden som alltid blåser ved El Medano. Sykkelturen hit er relativt kort og lite krevende, så lenge du er obs på vinden.
Kiterne koser seg med vinden som alltid blåser ved El Medano. Sykkelturen hit er relativt kort og lite krevende, så lenge du er obs på vinden.

Leie sykkel eller ta med egen?

Har du lyst til å sykle på Tenerife, så kan du enten leie sykkel eller ta med din egen. For vår del var det best å ta med egen, siden vi skulle være her i to uker og vi gjerne ville trene på våre egne sykler. Ving tar kun 550 kroner tur/retur for sykkelen om bord, dette er veldig billig og gjorde det også økonomisk smart å ta med egen sykkel. Men – mange har ikke egen landeveissykkel, eller de ønsker å bruke sykkel kun noen dager av ferien. Da er leie av sykkel et supert alternativ. Selskapet Bike Xpress  leier ut gode sykler av merket Specialized, både by-, terreng- og landeveissykler. De leverer sykler direkte til de aller fleste hotellene i området Las Americas og Los Cristianos, så ta kontakt med resepsjonen eller kontakt selskapet online før avreise om du skal hit. I tillegg er Miguel (manageren hos Bike Xpress) veldig serviceinnstilt. Da jeg klarte å punktere og ødelegge dekkene to lørdager på rad kom han med nytt dekk på døra til en god pris, selv på lørdag kveld og søndag morgen.

Har du med egen sykkel og trenger nye gasspatroner, service eller annet utstyr har de en veldig god sykkelbutikk i BiciSport i Los Cristianos. Eieren her er veldig hyggelig og enda viktigere – han kan masse om sykler. Det er vel verdt turen innom bre for å beundre de fargerike syklene han har til salgs!

Denne sykkelbutikken har alt du trenger til sykkelen. I tillegg har den en hyggelig eier som snakker godt engelsk og kan faget sitt. Jeg likte såklart best de fargerike syklene fra Wilier!
Denne sykkelbutikken har alt du trenger til sykkelen. I tillegg har den en hyggelig eier som snakker godt engelsk og kan faget sitt. Jeg likte såklart best de fargerike syklene fra Wilier!
Fullfart Lingsom

Full fart på alle fronter.

3 kommentarer om “Sykling på Tenerife

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s