Omvendt bloddoping?

Selv aktive idrettsutøvere kan gi blod!
Det er ganske lett å finne veien til Blodbanken på Ullevål. Egen parkering er det også.

Etter noen års pause grunnet graviditet, fødsel og amming har jeg nå startet å gi blod igjen. Blodgiver ble jeg for syv år siden da pappa ble veldig dårlig av leukemi. Han fikk blodoverføringer som gjorde mye for livskvaliteten hans de siste månedene. Da jeg så nytten disse posene med blod hadde, kunne jeg ikke annet enn å bli blodgiver. Pappa er dessverre ikke med oss lenger, men blodgiver er jeg fortsatt. Og blodgiver kan du også bli!

For selv om du er aktiv i triathlon og trener mye kan du fint gi blod. Egentlig gjennom hele året, men helt sikkert utenom konkurransesesongen. Tiden vi nå går inn i passer helt supert. Sesongpausen er snart over og baseperioden står for tur. Jeg har bestemt meg for å være blodgiver fra midten av oktober til midten av mars. Så får jeg blodet mitt for meg selv når konkurransene starter igjen. Tar du utfordringen?

Det dreier seg faktisk bare om en liter til sammen, for oftere enn hver tredje måned får du sjelden gi blod her i landet. Et par poser blod i året er så mye bedre enn ingenting! Selv om legen John Post sier at vi helt fint kan gi blod hver 8. uke utenfor konkurranse. Han har vært blodgiver i mange år og oppfordrer alle triatleter til å gjøre det samme.

Men går det ikke ut over formen?

Ikke nødvendigvis. For kroppen er helt fantastisk god på å bygge seg opp igjen. Innen 24 timer har du like mye plasma som før du gav blod. Plasma er væsken som blodlegemene og blodplatene flyter i. Hos friske mennesker (og det er vel vi triatleter?) er de røde blodcellene (som frakter oksygenet vi triatleter bryr oss om) normalisert innen 4-6 uker. Lengre tid tar det ikke.

Blodbanken tar godt vare på sine blodgivere. De serverer gratis mat og drikke, og etterpå får du velge mellom å ta med en gave, 50 kroner eller donere penger til et godt formål.

Før du gir blod bør du ha spist og drukket godt. Drikk også mens du gir blod, du får brus og vann og småkaker hos Blodbanken! Er du skikkelig heldig serverer de rundstykker med pålegg også. Det kan dessuten være greit å drikke litt ekstra og holde seg unna hard fysisk aktivitet det første døgnet. Selv har jeg gitt blod på dagen og vært på svømmetrening om kvelden uten problemer. Men dette er nok individuelt. Hos Blodbanken får du også jernpiller, slik at kroppen får best mulig forutsetninger for å hente seg inn.

Ok, så er det ei stor nål. Men er det ikke verdt det? Husk at de som setter nålene hos Blodbanken er kjempeflinke, det gjør mindre vondt enn å ta blodprøve synes jeg.

Og selv om jeg i dag ble svimmel etter at de tappet en knapp halvliter, hang nok det mer sammen med at jeg kom rett fra svømmetrening. Det er nemlig ikke anbefalt at man trener rett før eller rett etter at man gir blod. Det siste visste jeg, men det første var jeg ikke klar over. Så lærte jeg noe i dag også.

Andre ting du bør vite om blodgiving, er at hvis du har tatt Ibux så skal du ikke gi blod på fem dager, siden Ibux ødelegger kvaliteten på blodplatene (trombocytter som det så fint heter). Går du til akupunktur bør du sjekke at behandleren står i registeret Blodbanken har, hvis ikke får du seks måneders karantene. Husk også at det er karantenetid hvis du har vært på tur utenfor Vest-Europa. Alt dette og mere til kan du lese om på hjemmesidene til Blodbanken.

Du kan lese hele John Post sitt innlegg om triatleter og blodgivning på bloggen hans. Han har en fin sammenligning av blodgivning som en slags triathlon som er vel verdt å lese.

Sånn ser blodet mitt ut etter tappingen. Rett og slett en livgivende halvliter!

Fullfart Lingsom

Full fart på alle fronter.

En kommentar om “Omvendt bloddoping?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s